Esport1 fegyház -Hogyan lehetne innovatívabb a büntetési rendszer?

Esport1 fegyház -Hogyan lehetne innovatívabb a büntetési rendszer?

Ötleteltünk kicsit a szerkesztőségben, hogy hogyan is lehetne még hatékonyabbá tenni a jelenleg is működő büntetési rendszert.

A League of Legends világában hosszú évek óta napi beszédtéma a nem megfelelően viselkedő játékosok büntetése. Ezek a játékosok tönkreteszik a játékélményt még akkor is, ha alapvetően normálisan játszanak, nem trollkodnak, viszont mindenféle szép jelzővel illetik a családunkat, pusztán azért, mert elvittünk előlük egy gyilkosságot, vagy minion wave-et. Egy-egy ilyennek még nem lesz következménye, még akkor sem, ha 9 reportot kap az illető, ellenben ha ez egy rendszeres folyamat, akkor számíthat különféle megrovásokra.

Az okosabb játékosok jobban teljesíthetnek a League of Legendsben

Aioween | 17/11/17 12:15 Egy kutatás szerint egyenesen arányos lehet a játékon belüli képességünk az intelligencia szintünkkel. Ezek szerint a Challenger játékosok okosabbak lennének? Ha magas eloban játszol jelenleg, akkor jó esély van arra, hogy magasabb intelligencia hányadossal (IQ) rendelkezel, mint az átlag, -legalábbis a University of York egy friss kutatása alapján.

Viszont a rendszer lépcsőfokai az elmúlt években nem sokat változtak, ma délelőtt pedig a szerkesztőségben azon töprengtünk, hogy talán néhány új típusú büntetés bevezetése hatékonyabbá tehetné a rendszert.

Jelenleg a toxic játékosokat megfosztják a chat használatától, a ranked mérkőzések lehetőségétől, 1-2 hetes fiókletiltással jutalmazzák őket, végleges esetben pedig életre szóló bant kapnak a felhasználójukra. 

Sok esetben viszont ezek nem feltétlenül vezetnek egy játékos pozitív irányú változásához, ugyanis rengeteg toxic playernek van egy másodlagos fiókja, egyszerűen előveszi azt és folytatja, ahol abbahagyta. Sokan még a kedvenc skinjeiket is ugyanúgy megveszik rá, mint a másik fiókon. Ez persze a Riotnak rövidtávon jó, de hosszútávon meg a kulturált játékosbázisuk kárára mehet, akik ugyanolyan fizetőképesek. A rendszer ugyan nagyon sokat finomodott az évek alatt, rengeteg további következmény került bele, például a szezonvége felé rendbontó játékosok nem kapják meg a szezonvégi jutalmukat, bármekkora rangban is végeztek.

Mi viszont azon törtük a fejünket, hogy hogyan lehetne ezt még inkább érzelmi vonalra helyezni. Hogyan lehetne a büntetendő játékosnál elérni azt, hogy ne fiókot váltson, hanem igenis akarjon változni a már meglévő fiókja érdekében. Néhány extra lépcsőfok bevezetését agyaltuk ki.

1. Első alkalommal a szabályszegő kapna a fiókjára egy skin lockot. Nem használhatná a meglévő kinézeteit, és újakat sem oldhatna fel magának. Ez szintén anyagi kiesés lenne a Riotnak egy rövid időre, ám sok játékosnak bizony fájó pont lenne. (Nekem rettenetesen -a szerk.

2. Ha viselkedése továbbra sem változik, akkor kapna egy bizonyos meccs erejéig tartó összekötött chat és ranked bant. A többi játékos érdekében lenne összekötve a kettő, hiszen ha nem tud írni a chatre, max pingekkel tud kommunikálni a társaival, de az nem feltétlen elég, a jól viselkedő játékosokat pedig nem szeretnénk –még ha közvetetten is– hátrányból indítani.

3. Ha továbbra sem változik semmi, akkor eltiltanánk a barátaival való közös játéktól. (Már ha egyáltalán vannak neki, ugye... - a szerk.) Lényeg a lényeg, nem invelhetne másokat, és ő sem fogadhatna el meghívásokat.

4. Egyik utolsó újdonságként ARAM-ra száműznénk, ha a barátainak hiánya sem hat rá, akkor talán az Idézők Szurdoka nélküli élet, mint utolsó lehetőség majd elér valamit.

5. Ha pedig ezt sem vált be, akkor érkezne a már meglévő rendszer: 1 hetes tiltás, 2 hetes tiltás, végleges blokkolás.

Ez elég sok újdonság, tudjuk, pontosan ezért a szintek közötti "híd" nem lenne túl nagy. Semmi értelme nem lenne a rendszernek, hogyha az első 4 pont közötti távolság akkora lenne, mint az 1-2 hetes, illetve végleges bannok között.

De beszéljünk arról is, hogy hogyan szerezhetnék vissza a játékosok a különféle "jogaikat", lehetőségeiket. Ezt a honor rendszerhez kötnénk hozzá. Ha kulturáltan játszol, segíted a csapatod, akkor jutalmazni fognak téged, a kitüntetések pedig nagyobb erővel bírnának, mint a reportok. (A barátoktól érkezőek továbbra sem.) Így a bomlasztó játékosokat néhány új módszerrel lehetne nevelni, ám mindig ott lenne az esély nekik, hogy megváltozzanak. 

Ez lett volna a mi kis brainstormingunk eredménye, mi a véleményetek az Esport1 fantázia fegyházáról? Mivel egészítenétek ki vagy épp ritkítanátok meg a listát?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!