Hatalmas a balhé a Star Wars Battlefront 2 mikrotranzakciós rendszere körül

Hatalmas a balhé a Star Wars Battlefront 2 mikrotranzakciós rendszere körül

Ami hatással lehet az egész játékiparra.

Mondhatni, nem indult fényesen az Electronic Arts legújabb játékának karrierje, ugyanis a Battlefront 2 mikrotranzakciós rendszere miatt az egész címet betilthatják a nem is olyan távoli Belgiumban, mivel a helyi hatóság szerint szerencsejátéknak is minősülhet.

Vizsgálatot is indítottak az ügyben, amire persze egyből felkapta a fejét a gamersajtó, hiszen egy marasztaló ítélet esetén más országokban is megváltoztathatja a játék –és egyúttal a kiadó– helyzetét. Bár a legtöbben abban reménykednek, hogy csak pénzbüntetést fognak kiszabni –mivel igazából nem csak pénzért lehet a Battlefront legújabb részében ládákat vásárolni–, amit enyhítő körülményként értelmezhet a hatóság.


Az EA másnap –még a megjelenés előtt egy nappal– a Redditen hivatalos ígéretet is tett, hogy változtatni fog a rendszeren, amit 3 DICE fejlesztő tolmácsolt a rajongóknak. Az egész akció viszont balul sült el, a játékosokat nem sikerült lecsillapítani, hiszen a készítőktől csak olyan üres ígérgetések érkeztek, mint hogy "oda fognak figyelni a visszajelzésekre", "mindent megtesznek, hogy változtassanak a lootboxokon", viszont így éppen a legfontosabb konkrétumok maradtak ki a válaszaikból. 

Annyit azért elárultak –vagy inkább elárulhattak–, hogy szabályozva lesz a meccsek végén kapható kreditek mennyisége, így ezzel már biztosan nem lehet majd visszaélni. Emellett változtatnak a Star Cardok rendszerén is, hogy a használatukhoz csupán(!) eleget kelljen játszani az adott karakterrel, ne pedig szintkorláthoz legyen kötve az egész.


Ám egy nappal a viharos események után az EA húzott egy merészet és bejelentette, hogy ideiglenesen kikapcsolja a Star Wars Battlefront 2 mikrotranzakciós rendszerét. A kiadó lépése azonban egyáltalán nem volt meglepő, hiszen szinte az összes online felületen ekézték őket a játékosok, ezért jobbnak láttak visszavonulót fújni és újragondolni a sokat vitatott rendszerüket. 

A DICE vezetője, Oskar Gabrielson ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi rendszer igazságtalan előnyhöz juttathat embereket, amit sajnálnak, és addig nem teszik újra elérhetővé, amíg újra nem gondolják az egészet. A történetnek azonban itt még egyáltalán nincs vége, ugyanis a FIFA 18 játékosai is lázadásban törtek ki a népszerű focis játék egyik módjának pay-to-win megoldásai miatt. Valószínűleg a Star Wars-os fiaskó után vérszemet kaptak a játékosok, és jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon más EA játékoknál is meg fogják-e ezt tenni. 


Közben tovább árnyalja a képet, hogy valószínűleg a Battlefront 2 jelenlegi mikrotranzakciós rendszerét a Star Wars jogaival rendelkező Disney miatt lőtték le, aminek tulajdonosai egyszerűen megelégelték a játékosok negatív visszajelzéseit. Az EA ráadásul alaposan benne van a slamasztikában, hiszen a rendszer kikapcsolásának napján azt ígérte a részvényeseinek, hogy minden a lehető legnagyobb rendben lesz, pedig ha nem csillapodik a felháborodási hullám, akkor az igencsak érzékenyen fogja érinteni a kiadóóriás pénzügyi helyzetét.

Nehéz lenne megjósolni, hogy mi lesz a történet vége, de bízunk benne, hogy egy olyan megoldás fog születni, ami megnyugtatja a játékosokat és vele együtt a kiadó, valamint a fejlesztőcsapat embereit is.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!