Ékkövek, ékszerek, szemgolyók; avagy a műgyanta használata

Ékkövek, ékszerek, szemgolyók; avagy a műgyanta használata

A műgyanta nem egy veszélytelen anyag, de megfelelő védőfelszerelés mellett rengeteg elképesztő dolgot készíthetünk a segítségével!

Egy pár szó magáról a gyantáról

Minden gyanta két alkotórészből áll, amely az alapgyantát és a keményítőt (vagy katalizátort) foglalja magában. Önmagukban inert vegyületek, vagyis nem oldódó, nem bomló, és az adott környezetével kémiai reakcióba nem lépő anyagok. Azonban vegyes állapotuk esetén kémiai reakció következik be, amely hatására szilárd anyaggá keményedik.

Többféle fajtája létezik:

  • epoxi
  • poliészter
  • poliuretán

Tulajdonságai

A súlya miatt, páncélok és nagyobb kiegészítők készítésére nem igazán alkalmas. Kötés után könnyebb lesz. A cosplay terén a leggyakoribb felhasználási módja az ékszerek és kövek öntésében nyilvánul meg, mivel rendkívül erősek, szinte törhetetlenek az ebből kiöntött tárgyak.

Fontos! Használata közben a megfelelő védő öltözet viselése szükséges (gumikesztyű, védőmaszk, védőszemüveg), mivel a kötési folyamat során egészségre káros gőzök szabadulnak fel! Emellett a bőrre sem szabad folyékony állapotban kerülnie. Mivel veszélyes anyag, jól szellőző vagy nyitott térben használjuk.
Mindig olvassuk el és tartsuk be a biztonsági előírásokat! Ezeket minden esetben mellékelnek, vagy pedig a tubus oldalára ragasztva láthatjuk.

A műgyantából készített tárgyainkat könnyen kombinálhatjuk szinte bármilyen más alapanyaggal.

Tetszés szerint színezhetjük őket és különböző adalékanyagok hozzáadásával más-más effekteket érhetünk el.

Használata

A műgyantákat minden esetben a használati útmutatónak megfelelően kell bekevernünk! Ez általában 1:1 vagy 1:2 arányt jelent. Mivel térfogat szerinti mérést ajánlanak, a legegyszerűbben ezt úgy kivitelezhetjük, ha műanyag poharakba töltjük ki külön az anyagokat, hogy egyenlőek legyenek, majd ezeket öntjük össze. Ha van rá alkalmunk súly szerint is kimérhetjük digitális konyhai mérleg segítségével, amiben ki is keverhetjük, hiszen így egyetlen műanyag pohárra lesz csak szükségünk. A pontos mérés érdekében grammos mérleget ajánlatos használni.

Miért az eldobható műanyag pohár?
-Azért, mert használat után az edényt nem lehet kitakarítani.
Mit tegyek ha kicsöppent vagy kiborult a műgyantám?
-Ne próbáld meg vízzel lemosni! Először papírtörlővel töröljük fel a folyadék nagy részét, majd acetonos lemosóval tisztítsuk meg a felületet.

A következő fázis a keverés. Nagyon fontos, hogy alaposan elkeverjük a két összetevőt (a műgyantát és a katalizátort). Ehhez használhatunk eldobható kis műanyag kanalat vagy fapálcikát.
Abban az esetben, ha a keverés során felbuborékosodik a gyanta, semmi pánik, ezek fel fognak tűnni ahogy a gyanta elkezd sűrűsödni. Előfordulhat, hogy az öntés után is marad buborék a műgyantában. Ezeket legkönnyebben nyílt lánggal (pl. konyhai gázgyújtóval vagy öngyújtóval) tudjuk eltüntetni, mégpedig úgy, hogy óvatosan a gyanta fölé helyezzük és így kipattannak a buborékok, de használhatunk hőlégfúvót is, természetesen ezzel is bánjunk óvatosan.

A műgyanta keményedését befolyásoló tényezők:

  • a levegő páratartalma
  • hőmérséklet

Segédeszközök

Nem is gondolnánk mennyi úgynevezett alkatrészt tudunk beszerezni, ami megkönnyíti a munkánkat.

Kezdjük a megszámlálhatatlan formában és méretben megtalálható szilikon öntőformákkal. Kifejezetten a szilikonból készült öntőformákat ajánlanám, mivel ezekhez nem ragad a gyanta, és egyszerű kivenni/kinyomkodni belőlük a már készre szilárdult formákat.

1. kép: Cicafej fülbevaló, 2. kép: gyűrű, 3. kép: karkötő, 4. kép: hosszúkás medál.

A legegyszerűbben papíros medálokat készíthetünk. Ebből most két fajtát fogok megmutatni. Ezekhez csupán mintás papírra, vagy saját nyomtatású mintákra van szükségünk.

Az első esetben a mintánkat vágjuk akkorára, mint az általunk választott medál foglalata. Vízbázisú ragasztó használatával a képünk tetejét átkenjünk, majd ha megszáradt, újabb és újabb réteggel megismételjük ezt. A teljes száradást követően elkezdhetjük kiönteni gyantával. A gyanta sűrű állaga lehetővé teszi, hogy bizonyos mértékben domború legyen a végeredmény. Ezzel többet nem is kell foglalkoznunk, csupán hagyjuk száradni.

Gyűrű, fülbevaló és medál alapok.

A második verzióban a már kikevert és megszilárdult gyantánkat kivesszük az öntőformából, majd az általunk választott mintát a fentiekben említett módon több rétegben ragasztóval átkenjük. Az utolsó réteg ragasztónál –miután meggyőződtünk róla, hogy megfelelően tiszta a gyantánk lapos oldala– erősen rányomjuk a felületre, hogy ne legyen véletlenül se buborékos. Miután megszáradt, körbevágjuk és készen is lennénk.

Ha alacsony falú, vagy vékony a kitöltendő öntőformánk, akkor egy rétegben, ellenkező esetben inkább több rétegben öntsük a gyantát. Fontos, hogy mindig legyünk óvatosak, dolgozzunk lassan és biztosan.

A következő hasznos kis tárgyunk a pipetta, amely a keskeny csőrének segítségével a kisebb betöltési nyílású szilikon formákba és az aprólékosabb munkákban rendkívül nagy segítséget nyújthat számunkra. Használata egyszerű: a vastag végét összenyomjuk, majd a keskeny végét a gyantába helyezve elengedjük, így a vákuum hatására a műgyanta felszívódik a pipettába.

Pipetta

Hozzáadhatunk bármiféle dekoratív részletet pl. fényképek, homok, csillámpor, festék, apróbb tárgyak, LED-ek stb.

Festése

Saját kedvünk szerint többféle módon színezhetjük a gyantánkat:

  • üvegfesték
  • körömlakk
  • kifejezetten gyantához való folyékony festék
  • UV por
  • akril festék
  • glitter

Itt fontos megemlítenünk, hogy gyantától és festék márkájától függően változhat az eredményünk! Kísérletezzünk nyugodtan, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb módszert! Emellett arra is figyeljünk, hogy nincs szükség sok festékre a gyantába, inkább tegyünk bele kevesebbet, majd ha nem vagyunk elégedettek a sötétségével, rakhatunk bele még egy kicsit. Az általunk választott festéket azután adjuk hozzá, miután megfelelően elkevertük a gyantát a katalizátorral.

Az alábbi videóban az élethű szemek elkészítését kísérhetjük figyelemmel, és elcsenhetünk pár apróbb mozzanatot, amivel mi is fejleszthetjük a technikánkat.

Végül lássunk egy pár klassz dolgot, ami műgyantából készült!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Ha szeretnél egy igazán jó Cosplay csoporthoz tartozni, akkor ajánljuk a Mondocon Facebook közösségét: www.facebook.com/mondoconosok

Kövess Minket!