Egy amerikai politikus tiltaná a loot boxos játékokat 21 éves kor alatt

Egy amerikai politikus tiltaná a loot boxos játékokat 21 éves kor alatt

Úgy gondolja; hogy ez szerencsejáték, és nem kéne megengedni a fiataloknak, hogy játszanak vele.

Hawaii törvényhozója Chris Lee pár hete került a képbe, amikor a youtube csatornáján egy "Star Wars témájú online kaszinónak" nevezte a Battlefron 2-t. Ma újabb videót tett ki, amiben már beszél a tervekről is, amit a "kizsákmányoló trükkök" ellen akar tenni, és megmagyarázta, hogy hogyan tudnak segíteni azok, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint ő.

A videóban megemlíti, hogy a legegyszerűbb megoldás az lenne, hogy minden loot boxos játékot minimum 21 éves kortól lehetne játszani. Ezzel csak egy bökkenő van, hogy egyedül az ázsiai országokban lehet ezt megvalósítani, ahol a felhasználók személyihez vannak kötve, Európában és a tengeren túlon könnyedén kijátszható lenne a rendszer, hiszen nincs esélyük pontos adatot nyerni arról, hogy igazából hány éves is a játékos. Ha mégis sikerülne, valószínűleg sok játék egyszerűen lemondana erről, hiszen egy ESRB vagy PEGI 21-et kapni a játékra rendkívül visszavenné az eladásokat. Lee-nek az sem tetszik, hogy a legszebb vagy a legtöbb jelentéssel bíró skinek általában nagyon kevés százalékban szerezhetőek meg, és ezzel mintegy kényszerítik az embereket arra, hogy minél többet vegyenek, ameddig nincs meg az áhított tárgyuk.

Pár alkalommal állítólag az is előfordult, hogy az algoritmus figyelte azt is, hogy mennyit költesz egy bizonyos loot box-ra, vagy dobozra, és annál lejjebb vitte az esélyt arra, hogy megkapd. Ez az információ nincs megerősítve, de ha ilyen megtörtént az teljes etikátlan és illegális. Erre a legegyszerűbb megoldás az lenne, mint ami megtörtént Kínában és a CS:GO-ban is; elmondják, hogy melyik tárgynak mennyi esélye van kiesni.

A videóban elismétli, hogy nem azzal van a probléma, hogy ezek léteznek, hanem az, hogy túl sok fiatalkorú juthat hozzá és elképesztő mennyiségű manipulációt kapnak nap mint nap. Ebben igazság bőven van, de egy kis szülői felügyelettel persze ez is elkerülhető. Itt azt értem, hogy a szülő lehetőleg ne adja oda felelőtlenül a bankkártyáját a gyerekének, hanem szánjon rá öt percet, hogy mit szeretne venni, és mennyi büdzsé van rá. 16-21 éves korig viszont akár már saját pénzüket is ész nélkül dobálhatják bele az emberek a játékba anélkül, hogy felfognák azt, hogy éppen mit csinálnak.

Természetesen egy youtube videó még nem egy törvény javaslat, de Lee és csapata rajta vannak az ügyön, hogy minél komolyabb nyomást helyezzenek a kormányra. Lehet jó vagy rossz dolognak nevezni a loot boxokat, de egy a biztos, hogy az EA a Battlefront 2-vel olyan lavinát indított el, amit több nagy cég is megsínyli majd. Reméljük nem a lootboxok leáldozását látjuk, csak annak megszabályozását, amivel mindkét fél jól járna.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!