A profi mérkőzések eddigi 10 legfontosabb hőse

A profi mérkőzések eddigi 10 legfontosabb hőse

7-8 éve nézhetünk lassan versenyszerű LoL-t és ennyi idő alatt rengeteg hős megfordult már a pályán. Mégis van 10 olyan, akik szinte megjelenésük óta befolyásolják a profi meccsek alakulását.

A League of Legends kapcsán gyakran beszélünk a metáról, hogy az mennyire meghatározó és hogy egyes hősök éppen a részesei vagy sem. Vannak azonban olyan időtlen hősök, akik ha nem is mindig a top 3 választásban, de mégis a meta részét képezik. Kimaradások persze náluk is vannak, mindig nem lehetnek a legjobbak között, de a profik között töltött idejüktől függetlenül nagyon meghatározó részei voltak a játéknak.

Meddler: LeBlanc változni fog, de csak a későbbiekben

Tisztában vannak azzal, hogy LeBlanc így nem jó, azonban a változtatás csak később jön.

Éppen ezért megnéztük, hogy kik azok, akik alapjaiban változtatták meg a profi mezőnyt vagy azzal, hogy időtlen idők óta itt vannak, vagy épp azzal, hogy rövidebb ideig voltak aktívak, akkor viszont nagyon. Pár fontos szempont, ami alapján a lista készült: a metában való jelentősége, vagyis milyen gyakran képezi a részét, a saját pozícióján belüli fontosság, illetve hogy használható-e máshol is, esetleg fejlődött-e bármilyen téren, pozíciót cserélt stb, mennyi ideig volt releváns a profik szempontjából, illetve milyen hatással volt egyes profi játékosokra a megjelenése, lett-e valakinek az ikonikus választása.

10. Lucian


A magas mechanikai képességeket igénylő lövész az egyik legfontosabb ADC-vé nőtte ki magát egykoron és igazán magas skill cappel rendelkezett. Nagyon jó mozgékonyság, rengeteg outplay potenciál és úgy alapvetően egy igazán látványos játékstílusról beszélhetünk az esetében, ami még sok DPS-el is rendelkezett. Valamennyire hasonlított Vayne-re, aki szintén ide-oda bukfencezik, viszont Lucian képességei sokkal összetettebbek voltak és emiatt rengeteg lehetőség rejlett benne. Idővel eltűnt az alsó ösvényről, ahogy a meta változott, de idén új otthonra lelt miden, sőt néha még topon is feltűnt hála Huninak. Egy erős választásról beszélhetünk több ösvényen is, illetve az ADC-k közül továbbra is az egyik, ha nem a leglátványosabb hős, a flexibilitása pedig nem kérdéses.

9. Gragas


Gragas a profi játék első évétől kezdve egy fontos választás volt mindig is, hiába teltek az évek. Eleinte burst mage-ként indult még a miden az első két szezonban, aztán a reworkje után a a burst eltűnt úgymond, viszont a utility megmaradt és a játékosok megtanultak vele topon és a dzsungelben is játszani vele. Gankelni nem nehéz vele, mozgékony, tankos és CC-vel is rendelkezik bőven. Nagyon kevés olyan hős van, aki ennyire régóta használatos és úgy igazán egyszer sem tűnt el hosszabb időre, ráadásul számos helyen megállta már a helyét, pár alkalommal még supportként is feltűnt.

8. Rumble


Ő volt az, aki megjelenésével és egyedi játékstílusával teljesen felborította a top lane metát. A mid game powerspike-ja megváltoztatta az egész top játék dinamikáját, főleg a kulcscélpontok körül, főleg az ultijának köszönhetően. Mindezek mellett egy nagyon "csöves" karakterről beszélünk, vagyis lemaradásban is bőven hasznos tud maradni, így szinte minden mérkőzést befolyásolni tudott, ahova kiválasztották. A korai sikerei után is megmaradt egy plusz választásként topra, illetve egyeseknél feltűnt még a dzsungelben is. Nagy veszélyfaktora miatt sok pick ban fázis befolyásolt már, amik miatt a csapatoknak teljesen más stratégiát kellett választaniuk. Leginkább a mid game-be tud kiteljesedni és egy jól elhelyezett ultival számos csatát fordíthat meg.

7. Nidalee 


Megint egy sokszínű karakterről van szó, aki már megfordult miden (vele volt Faker első profi meccse - a szerk.), topon és persze a dzsungelben is. Amikor a meta részét képezte, akkor szinte mindig nagyon nagy fontosságot kapott, de egyébként a CLG tulajdonosának, HotShotGG-nek is egy fontos választása volt.

De ami igazán érdekessé teszi őt az a rengeteg játékstílus, amit már képviselt az idők során. Láthattuk simán AP midként, de előfordult topon AD Nidaleeként, később bruiserként, poke hősként, és egy fajta AP orvgyilkos dzsungelesként is, egyszerűen mindig feltalálja magát.

6. Shen


Nem feltétlenül a legizgalmasabb hős a játékban, de az biztos, hogy egy nagyon meghatározó karakter. Tény, hogy voltak hosszabb kényszer pihenői is, de az erejét nem feltétlenül a popularitása jelentette. Ő az igazi definíciója a makrójátéknak, hiszen toposként a két globális mozgás nagyon sokat számít. Az ő hatása is volt többek közt az, hogy a csapatok tényleg elgondolkoztak a térképen való mozgásokon miatta. Ahogy fejlődött a játék, egyre kevésbé szólt már az egyéni tehetségekről és inkább a csapatmunka került előtérbe. Magabiztos lane és egy erős ulti jellemzik a karaktert, illetve mind a reworkje előtt és után supportként is megállta a helyét bizonyos esetekben. Kétségkívül nagy része volt Shennek abban, hogy a profi játékstílus ott tart most, ahol.

5. Lulu


Megint egy igazi alakváltót tisztelhetünk Luluban, aki majd minden pozícióban megfordult már a meták során. Alapvetően támogatóként jött ki, de később felment midre, de ez se volt elég magas neki így még a topot is megnézte magának és mindenhol megállta a helyét. Mostanság ismét támogatói szerepben tündököl leginkább, hiszen rengeteg utility-je van, pajzsok, gyorsítás, átalakítás, feldobás, megmentés és mindezek mellett elég jó sebzése is van. Hasonlóan Nidalee-hoz, vagy Gragas-hoz, ő is nagyon flexibilis volt az évek során, a képességeinek hála pedig számtalan metában állta meg a helyét. Nem mindig volt a legválasztottabb karakter, de amikor igen, akkor szinte biztos, hogy az elsők között volt vagy kiválasztva, vagy tiltva.

4. Zed


2012-es megjelenésétől egészen 2014-ig Zed az egyik legmeghatározóbb mides volt. A sebzése és outplay lehetősége hatalmas volt, arról nem is beszélve, hogy eszméletlenül látványos megmozdulásokat lehetett vele csinálni. Rengeteg akkor nagy sztár mutatott be  bámulatos dolgokat vele, legyen Bjergsenről, Fakerről, vagy akár Ryu-ról. Kevés orvgyilkos volt ekkora hatással a metára, de Zed ennek a koronázatlan királya lett és ebben a két évben vagy elhoztad, vagy tiltottad. Azóta sajnos sokat vesztett jelentőségéből, ez valamennyire a mini "reworkjének" is köszönhető. Az biztos, hogy abban az időben a LoL robbanásszerűen nőtt és Zed volt az egyik fő arca a játéknak, mert ha valami izgit akartál mutatni akkoriban, elég volt egy Zed montage-ra rákeresni.

3. Orianna


A midesek midese, Orianna. Egy karakter akinek egy perc pihenő sem jutott nagyon a megjelenése óta. Ugyanúgy fontos volt a 2. szezonban, mint idén a hetedikben is. Ő lett nagyjából a mides etalon, akihez a többieket mérik és az egyik legalapvetőbb választás midre. Nincs olyan profi játékos, aki ne tudna valamilyen szinten vele játszani, mert egyszerűen muszáj. Biztonságosan farmol, jó csapatharcokban, meg tudja védeni magát és persze jól működik együtt másokkal a labdájának köszönhetően. Az ultija az egyik legmeghatározóbb képesség a játékban és egyszerűen sosem esik ki a metából igazán.

2. Thresh


A többi itt szereplő névvel ellentétben Thresh mindössze egy pozícióban ért el sikereket, de ott mindenkinél többet. Annyi kihasználását láttuk már a profik között, hogy azt megszámolni is nehéz lenne. Egyszerűen olyan eszközei vannak, mint egy másik supportnak sem. Az elkapás az egy dolog, meg a területi visszarántás, de a lámpása az egyik legzseniálisabb képesség a játékban. Egy igazi playmaking supportról beszélünk, ami rengeteg játékos inspirált arra, hogy kipróbálják ezt az egyébként nem annyira népszerű szerepet. A tradicionális támogatók a háttérbe szorultak megjelenésével, akikre egyébként counter is volt, legyen szó Sona-ról, Sorakaról, vagy Alistarról. Ő volt az első nagy lépése a Riotnak a kreatívabb supportok felé szerintem. Megjelenése óta egyedül a mostani Ardent meta alatt esett ki igazán, de még így is feltűnt néhány meccsen. Mindezek mellett roppant élvezetes is vele játszani.

1. Lee Sin


Ő a legfontosabb karaktere az egész játéknak. De tényleg, ezen nincs is nagyon mit megvitatni. Sok időbe telt, míg a profik igazán kiismerték a benne rejlő lehetőségeket, de az ő magas szintű játéka mutatta meg elsők között azt, hogy megfelelő mechanikával miket is lehet elérni a játékban. Megfordult a dzsungelben, topon, sőt egyes esetekben még miden is és a harmadik szezontól kezdve egészen a 6-ig egy kiemelkedő szereplője volt a játéknak. A képességei mozgékonyságot és rengeteg early-mid jelenlétet adnak neki, nem beszélve a kezdeményezésről és persze a utility-ről.

Fénykorában dominanciája még Zedével is vetekedett, utility téren Thresh-sel egy szinten emlegették, a konzisztenciája pedig Orianna szintjeit is eléri. Hasonlóan Oriannához miden, Lee volt az a karakter a dzsungelben, akit minden játékosnak ismernie kellett, ha érvényesülni akart. Az is biztos, hogy az ügyességről is megváltozott a véleményünk a profik között az ő megjelenésével, elég ha csak a legelső Insec rúgásra gondolunk Yellowpete-tel szemben.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!



League of Legends - Vizicsacsi volt midese nyerte az EMEA Masters-t

Letarolta az EMEA Masters teljes mezőnyét Tristan Schrage és az Eintracht Spandau. A német alakulat midesét a League of Legends közösség valószínűleg inkább a játékos nevén ismeri, ő ugyanis nem más, mint PowerOfEvil, Vizicsacsi egykori középső ösvényese.