Selfie csapat nélkül, kisemmizve, de minden érintett fél csendben van

Selfie csapat nélkül, kisemmizve, de minden érintett fél csendben van

Selfie-t későn engedte el a Cloud9, így esélye sem volt csapatot találni, a játékos érdekképviselet semmit nem tett az érdekében, pedig ez lett volna az első próbatételük.

Mikor bejelentették a franchise rendszert az NA LCS kapcsán valamikor még tavaly nyáron, arról is szó volt, hogy egy többek közt játékosok által irányított érdekképviselet is lesz, aminek feladata –mint azt a neve is mutatja–: a játékosok érdekeit képviselni. Selfie-t, a lengyel származású midest az academy csapatba igazolta le tavaly év végén a Cloud9, de aztán valahogy mégsem úgy alakultak a dolgok, és a játékos két pad között a földre ült. Ez lett volna az első lehetősége a képviseleti szervnek, hogy kiálljon valaki mellett, de nem igazán éltek ezzel a lehetőséggel.

Átalakul az NA LCS, 10 millió dollárt kér a Riot egy-egy helyért

Aioween | 17/06/01 17:00Az NA LCS-ről már régóta tudni, hogy franchise rendszerű lesz, ami azt jelenti, hogy állandó csapatok lesznek, a Challenger Series-t pedig eltörlik. Hogy mit is jelent ez igazából? A kiesési rendszer teljesen eltűnik, legalábbis ami a csapatokat illeti, játékosok ettől még jönni-menni fognak.

Mint az köztudott, január elejére már az összes csapat rendszerint fix felállással szokott rendelkezni, és elvileg Selfie-nek is helye lett volna a Cloud9 másodlagos csapatában, így kissé meglepő volt, mikor január harmadikán jelentette be free agent státuszát. Ez annyit tesz, hogy szabadúszóvá vált és nyitott lett volna ajánlatokra. Csakhogy ebben az időszakban már szinte senki nem keres játékost, inkább a gyakorlással és az összeszokással vannak elfoglalva a már meglévő felállással. Ez egyébként mind az NA, mind pedig az EU LCS-re igaz.

Mondanom sem kell, nem kis meglepetést és találgatást indított el a tweetje, hogy mégis mi sikerülhetett ennyire félre, hiszen papíron már volt egy csapata; mégpedig a Cloud9. Pár órával később Selfie kifejtette a pontos okokat is a Facebookján, amikről eddig nem beszélhetett. Egy nappal a felállás bejelentése előtt a Cloud9 úgy döntött, hogy mégsem szeretnék őt az academy csapatban, és maximum egy cserepozíciót tudnának felajánlani neki. Ez egy elég hosszú és sok mindenre kitérő szerződéssel, nem túl jó fizetéssel és persze kevés játszási lehetőséggel kecsegtetett volna, amit Selfie nem fogadott el, és ezt a Cloud9 tudtára is adta. 

A gondok ott kezdődtek, hogy nem tudott free agentként megjelenni, mivel problémák adódtak a Phoenix1-től való kivásárlása körül. Mint az köztudott, a Phoenix1 már nem képezi részét az NA LCS-nek, így lényegében a csapat meg is szűnt. Az addig járó kifizetések is késtek, a Cloud9 pedig nem tudta elengedni addig, amíg ezeket nem rendezik, a szerződés pedig kötötte őt. Január másodikán kapta meg a zöld lámpát a Cloud9-tól, hogy most már bejelentheti csapatkeresési szándékát szabad játékosként, de ő jól tudta, hogy az már bőven késő.

Tehát most ott tart, hogy lassan kezdődik a szezon, minden csapat kész felállással rendelkezik, ő pedig továbbra is csapatot keresne. A körülményeket tekintve erre nincs túl reális esélye. A következetlenség is okolható ezért a helyzetért, nem feltétlenül csak a Cloud9.

Mindenki nagyon várta, hogy kiderüljenek végre a résztvevő csapatok, akik a már franchise rendszerben jelenhetnek meg a 2018-as NA LCS színpadán. Arról viszont senki nem beszélt, hogy a kieső csapatoknak és a velük szerződött játékosoknak mi lesz a sorsa. Egy olyan rendszerben, ahol fix csapatok vannak, nincs kiesési és bejutási lehetőség, a kimaradt szervezetek, mint a Phoenix1, vagy akár az Immortals lényegében halálra lettek ítélve, legalábbis LoL terén.

Ideális esetben ezeknek a játékosoknak a szerződését olyan csapatok vehették meg, akik bejutottak az NA LCS-be. A Team Liquid viszont felvásárolt egy csomó játékost azzal a mentalitással, hogy majd később eldöntik, kit tartanak meg és kit nem. Ezzel egy mesterséges piaci buborékot hoztak létre, amivel csökkent a kínálat (kevesebb játékosból lehetett választani), vagyis az árak egyből felugrottak a játékosszerződések terén. Csak hogy nem mindenkiért akartak egyből ekkora árat fizetni, és Selfie is ebben a hajóban evezett. Az academy csapat létrehozása azonban kötelező volt. Végül a Cloud9 megvette a szerződését, de mikor kijött a csapatbemutató videó, ő nem szerepelt benne.

Mint az azóta kiderült, előtte egy nappal értesült, hogy mégsem lenne kezdő játékos, így érthető módon más lehetőség után szeretett volna nézni. Selfie mindeközben még Európában volt, tehát esélyt sem kapott arra, hogy személyesen bizonyítsa rátermettségét az academy csapatban, egyszerűen félrelökték őt Goldenglue miatt.

Mivel a szerződés eredetileg 2019-ig szólt volna, Selfie abban a helyzetben találta magát, hogy akár egy teljes éven át nem játszhatott volna a színpadon, vagy más csapatnál, ha Goldenglue beválik miden. Ezért ezt visszamondta, de a már említett kifizetési gondok miatt nem tudták elengedni a csapatból, ezáltal került nem is kettő, hanem sok pad között a földre. A Cloud9 a mai napig nem reagált még a történtekre.

Itt kellett volna közbelépnie a játékos érdekképviseletnek, ez azonban nem történt meg, továbbra is nagy csend van erről az oldalról is. Pedig ez lett volna az első lehetőségük, hogy kiálljanak egy játékostársuk mellett megvédve az érdekeit, hiszen enyhén szólva is nem volt ez az egész eset fair Selfie-vel szemben, aki így újfent csapat nélkül maradt. Sokan már azon is nagyot néztek, hogy egy ilyen szerv mégis hogyan működne, ha az szorosan a kiadóhoz és a játékukat játszó profikhoz van kötve, ki képviselné ténylegesen a "kisember" oldalát, mikor a Riotnak szinte teljhatalma van a saját ligái és az azokban játszó játékosok felett. Azonban a bejelentés idejekor ezt mindenki inkább elengedte, és örültek annak, hogy legalább nevében létezik egy ilyen kezdeményezés. 

Természetesen kellett egy vezető is, erre a pozícióra végül a játékosok Hal Biagast választották meg, aki korábban az NBA-ben látott el hasonló feladatokat. Többen ki is jelentették, hogy megbíznak benne és a képességeiben, így mindenki megnyugodott egy időre. Azóta viszont eltelt majdnem fél év, és semmilyen látható előrelépést nem produkáltak, sőt igazából semmit nem tudni a működéséről a szervezetnek. A játékosok elmondása szerint azóta volt pár szeminárium, ahol elsősorban a különféle jogi dolgokról, a szerződések felépítéséről és a szervezetekkel való tárgyalásról beszéltek, de ezen kívül nem történt semmi.

Selfie már kifejtette a véleményét, a Phoenix1 ebben az esetben aligha hibáztatható, így maradt a Cloud9 és az érdekképviseleti szerv reakciója, akik eddig nem mondtak semmit. Sajnos a kialakult helyzettel most már aligha lehetne bármit is kezdeni, még ha meg is próbálná Hal, egy dolgot azonban mindenképpen megtanulhattunk Selfie kárán ebből az esetből. A játékosok egyre hosszabb időre írnak alá szerződéseket, akár több évre előre, ami alatt "oda vannak láncolva" a csapathoz. A szervezetek így lényegében akár túszként is ott tarthatják őket anélkül, hogy bármilyen reális esélyt adnának nekik a tényleges játékra, vagy távlati terv lehetőségekre, hiszen élő szerződéssel nem nagyon lehet átigazolni sehova már ezen a szinten. 

Hogy erre mi lehet a megoldás: esetleg visszatérni rövidebb szerződésekhez, vagy valami más módon megakadályozni ilyen helyzeteket, az jó kérdés. Az biztos, hogy ez lett volna a szervezet első komoly próbatétele arra vonatkozóan, hogy képes-e hatékonyan működni és ténylegesen megvédeni egy játékos érdekeit, azonban láthatóan ezt meg sem próbálták. Ez azért is probléma, mert elég rossz fényt vethet a továbbiakban az ilyesfajta kezdeményezésekre, hiszen mi értelme fenntartani egy ilyen szervezetet, ha nem csinál semmit, amikor kellene.

Selfie tweetje szerint továbbra sem adja fel, dolgozni fog a saját fejlődésén és streamelni fog, amint véget ért a preseason.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!