"Egy játékban még én is elindulnék a V4-en"

Cseh Lászlóval a V4 Future Sports Festival arcával és társadalmi védnökével beszélgettünk a rendezvényről.

Az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ és Európa-bajnok úszó gyerekkorában ismerkedett meg a videojátékok világával és mondhatni aktív konzolos játékosnak számít. Az ő életében rendkívüli kikapcsolódási forma a gamelés, illetve sokszor igazi feltöltődést jelent számára. Kedvenc játékai között az FPS viszi a prímet, de szívesen játszik RPG vagy kalandjátékokkal is. Az egyik legkedveltebb címe az a Rainbow Six Siege, több médiabajnokságon is részt vett már. Egyébként állítása szerint, ha az R6S is ott lenne a felhozatalban, barátaival elindultak volna a selejtezőn. 

A felkeresést követően készségesen elvállalta Magyarország legnagyobb e-sport rendezvényének, a V4 Future Sports Festiválnak a védnökségét. Természetesen ez az esemény került a fókuszba, ennek kapcsán jó néhány kérdésre is bő válaszokkal szolgált Laci.

Mi a véleményed a V4 Future Sports Festivalról?

"Nagyon jó ötletnek tartom, főleg azért mert Magyarországon nincsenek vagy legalábbis eddig nem voltak ilyen rendezvények, és ezáltal egy kicsit jobban fel lehet hívni az emberek figyelmét, hogy van ilyenfajta versenyzés is. Nem csak a hagyományos stadionokban, uszodákban, atlétikai pályán történő sportágak vannak, hanem itt az e-sport is, melyet ugyanúgy arénákban lehet űzni."

A rendezvényen nem csak e-sport lesz és a selejtezők indulásával a legjobb csapatoknak, játékosoknak a felkészülés, illetve a teljesítmény maximalizása érdekében nem biztos, hogy elég a gép előtt gyakorlással töltött órák száma. Hozzájárulhat-e a sikerességhez, pláne a V4-en, ha esetleg aktívabban sportol a játék mellett?

"Én úgy vettem észre magamon, hogy amikor tanulnom kell és az egyetemre is be kellett járnom, a mozgás jó hatással volt rám és nem csak a tankönyveket bújtam. Kell a testnek is egy mozgás. Azt gondolom, ha valaki több órát ül a számítógép előtt, akkor mindenképpen a testnek szüksége van egy kis mozgásra. Aki kipróbálja, az utána észreveheti magán, hogy sokkal frissebb lehet szellemileg is. A hétköznapi testmozgást, sportolást azt nagyon jól át lehet ültetni a számítógépes játékokra is, hiszen ezáltal az egész szervezet jobban érzi magát."

A sajtótájékoztatón bejelentették mind a 4 játékot a V4 Future Sports Festivalra. Neked mi a véleményed ezekről?

"Igazából mindegyik játékot ismerem, azonban nem feltétlenül játszottam velük igazából. Szerintem első körben ezek nagyon jók. Páran kérdezték, hogy mobil játék az a Clash Royale? Mondtam, hogy én is letöltöm akkor és kipróbálom, de minden irányban szerintem nyitni kell, azoknak is lehetőséget kell adni, akik a telefonjukon játszanak és ott értek el olyan szintet, amivel már meg lehet mérettetni magukat. Ennél egyszerűbben nem is lehetne egy versenybe becsatlakozni."

Ugye te a V4 e-sport társadalmi védnöke is vagy egyben. Mi a szereped, mit jelent számodra ez?

"Úgy definiálnám a szerepemet, hogy egy picit kapcsot képeznék a játékosok és a szülők, nagyszülők, laikus emberek közé. A saját példámból is azt látom, nagyon sokan úgy gondolják, az én szüleim is, hogy felnőtt ember vagyok miért játszok? Szeretném ezeket a korlátokat egy kicsit eltünteni és megmutatni azt, hogy a játék az egy normális dolog, teljesen mindegy, hány éves az ember. Természetesen meg kell találni a megfelelő arányokat, az nem normális dolog azért, ha 24 óráig gép előtt ül az ember. Viszont fel kell azt ismerni, hogy nem egy rossz dolog játszani, és javíthat bizonyos emberi tulajdonságokon."

Ez egy egyedülálló lehetőség hazánknak. De szerinted mit adhat a V4 Magyarországnak?

"Én nagyon remélem azt, hogy ez a rendezvény óriási élmény lesz, főleg azoknak, akik bejutnak a döntőbe. Itthon versenyezni azért mindig nagyszerű dolog. A nézőknek is egy fantasztikus dolog, illetve új sportágakkal ismerkedhetnek meg."

Ezek szerint akkor mindenkinek ajánlod a V4 Future Sports Festivalt?

"Én azt gondolom, hogy nem csak versenyek meg meccsek lesznek, ezért ez egy nagyon jó családi program. A gyerekek majd biztos mondják otthon a szüleiknek, hogy anya apa, szeretnék kimenni és megnézni a játékokat, közben pedig körbenézni a jövő dolgaival kapcsolatban, szóval bárkinek ajánlható. Én remélem minél többen lesznek, nagyszerű hétvégi program lesz."

Az egész interjút Cseh Lacival és a nézői kérdésekre adott válaszait is teljes videóban tudjátok meghallgatni:

Esport1

Kérdezzetek élőben a V4 Future Sports Fest Társadalmi Védnökétől! w/ Cseh László

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!