Akár egy millió dollár is

Akár egy millió dollár is "elpusztulhat" az EVE Online eddigi legnagyobbnak ígérkező csatájában

Az EVE Online közössége eddig sem sajnálta az időt vagy a pénzt a játékra, de most az ottani univerzum két legnagyobb klánja csaphat össze ismét négy év után!

15 éve létezik már az EVE Online, az egyik legösszetettebb MMO, amit valaha alkottak. Kompletten működő, lélegző saját gazdasággal rendelkezik és néha hajlamosak igencsak nagy csatákat végrehajtani. Négy évvel ezelőtt is történt egy ilyen, ahol összesen 300.000 $ (kb. 90 millió forint) értékben pusztultak el hajók alig pár óra leforgása alatt. 

És hogy miből lehet ezt megállapítani? Nagyjából 15 dollárba kerül egy 30 napos kód, amivel játszani lehet, vagyis feliratkozási költsége van, viszont ugyanezt játékon belüli pénzért is megvásárolhatjuk, vagyis ISK-ért. Ebből a kettőből már minden hajófejlesztésnek, vagy úgy bárminek az értéke átszámolható igazi valutára. Emiatt elég sok pénzt lehet is ölni bele, hiszen 30 napos kódból bármennyit vehetünk, majd azt tesszük pénzzé a játékon belüli piacon.

Anno a két érintett fél egyike a The Mittani nevű játékos által vezette CFC volt, ami lényegében egy guildként lehetett felfogni, azzal a különbséggel, hogy ennek 15.000 tagja volt. Ennyi ember rengeteg pénzt és hajót tudott termelni, és meg is lett az eredménye, így született a 300.000 dolláros veszteséggel elkönyvelt négy évvel ezelőtti csata, amit a CFC megnyert. Ezt követően ezt a jól olajozott és teljesen egyedülálló mérettel rendelkező "gépezetet" The Mittani megpróbálta értékesíteni, ami sikerült is. Sorra megközelítette a gaming ipar egyes szereplőit, leginkább játékkiadókat, hogy adjanak neki ingyen példányokat, kedvezményeket, különleges tárgyakat, cserébe odaviszi a játékosait. Így történt ez a Planetside 2-nél, vagy a H1Z1-nél is, azaz sikert aratott. Később még át is nevezte The Imeriumra, mert az előző név nem volt annyira reklámbarát, köszönhetően az összetevő szavaknak.

2015-ben azonban már túl közel repült a naphoz, valahogy megközelítette a híres sci-fi írót, Jeff Edwards-ot és arra szerette volna rávenni, hogy írja meg a 300.000 dolláros csatát regényként, természetesen vele a főszerepben. Köztudottan elég egoista volt, ezért ez sokaknak nem tetszett, főleg miután saját dicsőítésére a regény megírásához szükséges 150.000 dollárt egy Kickstarter projekten keresztül szerette volna finanszírozni. Ezen nagyon felhördült a közösség, amúgy is unták már, hogy a CFC-t kb. egy pénzcsináló gépként használták már, illetve ő győztesként adta volna az alapjait a csatának, vagyis enyhén ferdített verzió készült volna el.

Ez olyannyira kiverte a biztosítékot és The Mittani saját kezűleg egyesített nagyjából mindenkit, aki él és mozog a játékon belül, csak mindezt éppen maga ellen. Így alakult meg a Moneybadger Coalition 2015-ben, akik ki akarták hívni a CFC/The Imperium-ot a játékon belül. Akkoriban még létezett egy szerencsejáték oldal, ahol a játékon belül használatos ISK-kel lehetett rizikózni. Ezt az egész oldalt elvileg egy Lenny nevű emberke irányította, aki szintén nem volt nagy rajongója The Mittaninak, és mivel volt egy igen jól működő kaszinója lényegében, a pénz nem jelentett problémát. Azonnal pénzelni kezdte a Moneybadger Coalitiont, akik így félelmetes mértékben nőttek és szép lassan kiűzték a rivális bandát szinte az összes helyről. The Mittani és bandája nem harcolt, inkább menekült, a Moneybadger banda pedig nem követte őket, tudván, hogy ha valaha visszatérnek és gáz lenne, akkor majd Lenny megoldja a gondokat tovább pénzzel.

Aztán jött a CS:GO dráma a skines szerencsejáték oldalakkal, sokat be is zártak és a CCP, aki az EVE Online-t fejleszti, hirtelen berezelt, hogy ők is támadhatóvá válnak, ha tovább hagynak üzemelni egy ilyen oldalt. Mentek a tárgyalások egy ideig, de sokra nem jutottak velük, így egy idő után a CCP ezt megelégelte és az asztalra csapott, hogy eddig és nem tovább. Bár bizonyítani sosem tudták kétséget kizáróan, de elvileg Lenny az ISK-et valahogy igazi pénzzé tudta váltani, ami pedig illegális volt, így végérvényesen kibannolták a játékból. Ezzel együtt egyik pillanatról a másikra a Moneybadger pénzügyi háttere eltűnt.

A kiűzésük után The Mittani természetesen bosszút esküdt a Moneybadger Coalition ellen és mióta ez az egész elült, mindkét oldal vad építkezésbe kezdett, pénzt gyűjtött, hajókat épített stb. Mindkét fél hatalmas flottát épített, és ha hinni lehet a pletykáknak, ezeket egymásnak is akarják ereszteni. A játékon belül a Titan osztályú hajók rendelkeznek a legtöbb HP-val, ők sebeznek a legtöbbet, hatalmasak és persze baromi drágák. A 300.000 dolláros csatában az egyik oldal 59-et vesztett belőle, míg a másik 16-ot. Ezúttal viszont mindkét oldalt nagyjából 250-250 ilyen hajót fog felsorakoztatni egymással szemben, miután The Mittani és bandája többször is bepróbálkozott az északi irányból, mostanra pedig úgy tűnik, hogy a teljes flottáját felvonultatta azóta. A csata január 23-ra, helyi idő szerint este 9-re lett tervezve.

Azt még nem tudni, hogy csak erőfitogtatás lesz-e, mivel a játékban van egy újnak nevezhető funkció, ami lényegében egy biztonságos zónát kreál a csatáknál, vagy ténylegesen semmit sem kímélve egymásnak esnek és akár 1 millió dollár értékben fognak hajókat elpusztítani...

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!