2014 óta nem volt ilyen kevés VAC ban!

2014 óta nem volt ilyen kevés VAC ban!

A VAC banok mélyrepülésben, de a játékbeli kitiltások az egekben vannak!

A különböző steames kitiltások, melyek több mint 500 játék statisztikáit fedik le, az utóbbi időben érdekes tendenciát követnek. Az elmúlt egy évben a játékbeli banok folyamatos növekedést mutattak, mígnem július környékétől ki nem lőttek és átvették a vezetést a VAC banok előtt. Októberben pedig elindult Gabenék "csodafegyverének" romlása, legalábbis a számokat nézve, ugyanis soha nem látott mélységekbe zuhant az ilyen jellegű kitiltások mennyisége.

Újabb ban rekord született szeptemberben!

A történelem során először lenyomták a game bannok a VAC-ot!

Így jutottunk el 2018. januárjához, ahol már teljesen felborult az egyensúly. Az alábbi, havi felbontású diagramon is látható, hogy mekkora különbségek vannak a VAC (kék) és a game banok (zöld) között. Előbbi 2014. decembere óta nem volt ilyen mélyen, ugyanis akkor 70 302 tiltás történt, míg most 61 401. Utóbbi, bár a 2017. decemberi rekordot (811 837) nem múlta felül, azért az alacsony VAC banok miatt arányában új csúcsot hozott. Egy hónappal ezelőtt kb. nyolcszoros különbség volt a két tiltási típus számai között, mostanra ez tizenháromszorosára nőtt!

Kitiltások havi felbontásban

Február is csak éppen elkezdődött, de másfél nap alatt már 30 000 körüli játékbeli kitiltás született. Ezen típus növekedési tendenciája úgy tűnik nem áll meg, de a VAC banok csökkenésének oka érdekes lehet. Egyrészt, a játékbeli kitiltások ennek a rovására mehetnek, ami azt jelenti, hogy fogynak a csalók szép számmal így is, csak nem a VAC tehet róla. De lehet, hogy fordítva működik, és a VAC hibái miatt vette át a vezetést a másik típus. Akárhogy is legyen, havi kb. 900 000 csalótól szabadulunk meg folyamatosan, több mint fél éve!

Ez nem rossz eredmény, azonban érdemes figyelembe venni, hogy a VAC egyik forgatókönyvben sem az a "megváltó", amit a fejlesztők elvárnának tőle. A játékbeli kitiltások, melyek többnyire manuális, report rendszeren alapuló banok, sohasem kellene átvegyék az anti-cheat szerepét egészséges körülmények között. Ez a fordulat -az utóbbi félévben-, soha nem látott kitiltási mennyiséget eredményezett, de ezekről nehéz megállapítani, hogy milyen jellegűek. Benne lehet a rossz magaviselettől kezdve bármilyen, nem csaláshoz kötődő bűn is. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy valójában a csalók közül csak 61 402-őt tiltottak ki januárban, a maradék 798 915 embernek pedig köze nem volt segédprogramokhoz. Ha így nézzük, akkor igen elszomorító az elmúlt félév teljesítménye a Valve anti-cheatjétől.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!