Egy véletlen egybeesés miatt van IEM Katowice

Egy véletlen egybeesés miatt van IEM Katowice

Michal "CARMAC" Blicharz egy interjúban emlékezett vissza a kezdetekre és Katowice felfedezésére, mint e-sport város.

Az IEM Katowice mára elképesztő méreteket öltött. 2018-ra eljutottak odáig, hogy egymilliós Dota 2, félmilliós CS:GO, 250 000-es StarCraft II, 100 000-es HotS és 50 000 dolláros PUBG versenyt rendeznek, ráadásul mindezt egy kéthetes tornán. Természetesen ez nem mindig volt így, sőt, sokakat meglephet, hogy a 2013-as induláskor még azon aggódott az ESL, hogy becsődölhet a grandiózus projekt.

Michal "CARMAC" Blicharz, az ESL Pro Gamingért felelős alelnöke és az IEM vezére, a brit Daily Starnak adott interjút, ahol mesélt a kezdetekről:

"Az Intel Extreme Masters sorozat korábban a nagy, nemzetközi hírnevű városokat célozta meg: New York, Szingapúr, Tajpej, Sanghaj."

Hogyan is került akkor képbe Katowice, ami nem csak világszinten, de még a régióban sem számít ilyen kaliberű városnak, kérdezhetnénk. Szerencsére az interjú készítőiben is ez merült fel legelőször, amire CARMAC készséggel válaszolt is:

"A város önkormányzatának egyik tagja fiatal, nyitott és intelligens, és teljesen véletlenül olvasott egy interjút, ami velem készült az IEM-ről, majd megkeresett Facebookon. Kiderült, hogy vannak közös ismerőseink, szóval a 40 milliós Lengyelország mégsem olyan nagy. Tehát írt nekem, pár hónap múlva pedig egy szobában ültem a lengyel ESL tagjaival és a polgármesterrel, megbeszéltük, mit és hogyan lehetne csinálni."

Komoly félelem volt a szervezőkben a támogatás ellenére is, hiszen 2013-at írtunk. Akkoriban az e-sport közel sem volt olyan nagy, mint manapság. Nem rendeztek több ezer fő befogadására képes arénákban versenyeket, ami azt jelentette, hogy ha elbuknak, az rendkívül nagy vereség lesz.

"Sosem volt 900-nál több férőhelyes tornánk azelőtt, szóval eléggé aggódtunk miatta." - emlékszik vissza CARMAC. Bejártuk a helyszínt és azt mondtam, ha csak 2 500 ember lesz itt, akkor is üresnek tűnik majd. Mint szólnak majd ehhez a szponzorok? Megoldásként kitaláltuk a prémium modellt, aminek az a lényege, hogy bárki bejöhet ingyen, de ha valaki jegyet vesz, akkor fix ülőhelyet kap és hamarabb bejöhet."

"Egy órával a nyitány előtt kimentem a színpadra. Körbenéztem egészen a plafonig és azt láttam, hogy telt ház van, még a lépcsőkön is ültek emberek, már amennyire a biztonságiak ezt megengedték."

2018-ra odáig jutottak, hogy már egyetlen e-sport rajongó sem tudná elképzelni az évet Katowice nélkül, mely a világ legnagyobb bajnoksága lett. Az idén 6 éves verseny ma este zárul a CS:GO döntővel, mely a FaZe és a fnatic között lesz. Az évek során a királyokat koronázták meg itt, ez ma sem lesz másképp és remélhetőleg még jó sokáig így is marad.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!