A német foci szövetség elnöke szerint abszurd lenne e-sportot látni az olimpián

A német foci szövetség elnöke szerint abszurd lenne e-sportot látni az olimpián

Az elnök szerint a focit füves pályán játsszák nem digitális stadionokban és szerinte az e-sport nem tekinthető valódi sportnak.

Régóta fontolgatott kérdés már az, hogy e-sport olimpia vagy e-sport az olimpián. Korábban már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is felszólalt az ügy kapcsán és ő azon a véleményen volt, miszerint az olyan e-sportok, amiknek van valós sport alapjuk (foci, kosárlabda, jégkorong, amerikai futball, stb. - a szerk.), azok elfogadhatóak lehetnek. 

A NOB elnök szerint az erőszakos videojátékok nem olimpiára valók

Eddig is ez volt a nagy kérdés: e-sport az olimpián, vagy e-sport olimpia? Most tovább fokozódott a vita, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is beleszólt.

Most a német futball szövetség elnöke (DFB), Reinhard Grindel, gúnyosan kijelentette, hogy az e-sport ötlete az olimpiai játékokon eléggé abszurd. Egy Németországban tartott eseményen, Grindel azt mondta, hogy az e-sportok a DFB egyik legnagyobb kihívója.

"A sportklubba érkező gyerek legnagyobb versenye nem a kézilabdába vagy a kosárlada, hanem a digitális eszközök használata. Ez abszolút szomorú a mai világra nézve. A sportnak egy erős társadalmi szerepe van és ez a közösségekben nyilvánul meg a leginkább. A sportban közvetlen kapcsolatba kerülsz azokkal, akikkel játszol. A foci egy zöld pályára tartozik és keresnivalója sincs olyan helyen, ami számítógéphez köthető. Számomra az e-sport nem számítható sportnak." - Reinhard Grindel

Az e-sport az elmúlt években egy óriási fejlődésen esett át és emiatt van az is, hogy felmerül már egy jó ideje az a kérdés, hogy mi legyen a sorsa az olimpiával kapcsolatban. Egyre több nagyobb sportklub lép be ebbe a világba, csak, hogy néhány német csapatot megemlítsek, ilyen a Schalke 04, a VfL Wolfsburg vagy éppen a VfB Stuttgart. Az e-sport globális bevétele tavaly átlépte a 655 millió dollárt, ami magyar forintba átszámítva 167 milliárd forintot jelent, ami már a nagyobb sportszervezeteknek is szemet szúrt. A 2018-as téli olimpiával párhuzamosan StarCraft 2 versenyt is szerveztek PyeongChang-ban az IEM jóvoltából. Itt avathattunk először női bajnokot, ugyanis Sasha "Scarlett" Hostyn bizonyult a legjobbnak. A verseny sikerének köszönhetően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság továbbra is vitatja az e-sport felvételét az olimpiára. 

Novemberben a NOB kijelentette, hogy az e-sportok nem sérthetik meg az olimpiai értékeket, amit a globális játékoknál figyelembe kell venni. Ez csak annyit jelent, hogy az erőszak, a robbanás és a gyilkolás maradjon ki. Ez megint csak egy érdekes kérdést vet fel, ugyanis ha erőszakról és vérről van szó, akkor az a boxban is megjelenik. 

Ez a kérdés még egy jó ideig megválaszolatlan marad, viszont ti mit gondoltok erről: e-sport az olimpián, vagy e-sport olimpia?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!