Statisztika: Hogy teljesített Vizicsacsi a tavaszi szezonban?

Statisztika: Hogy teljesített Vizicsacsi a tavaszi szezonban?

Egy évvel ezelőtt Vizicsacsi lett az egész szezon MVP-je, most megnéztük, a toposok között hogy teljesített.

Mindössze két mérkőzés van hátra az EU LCS idei tavaszi szezonjából, a koppenhágai LAN bronzmeccsén a Splyce és a Vitality, míg a fináléban a fnatic és a négyszeres bajnok G2 csapnak majd össze egymással, hogy eldőljön, a fnatic két és fél hosszú év után visszaülhet-e az LCS trónjára, vagy Ocelote csapata továbbra is Európa királya marad.

Fnatic vs G2: Európa két legnagyobb múltú csapata esik egymásnak hétvégén

Aioween | 18/04/06 13:57A Fnatic 5, a G2 4 európai bajnoki cím tulajdonosa. Vajon Perkz-ék ki tudják egyenlíteni a számlát, vagy a Fnatic ismét elhúz előlük? Ez a két szervezet rendelkezik Európában a legnagyobb múlttal és egyben hagyatékkal is.

Ezen a hétvégén osztják ki a szezon legértékesebb játékosának járó díjat is, ha tippelnünk kéne, akkor a fnatic lövésze, Rekkles lesz az idei befutó. Ugyanakkor, egy évvel ezelőtt ugyanezt a díjat Kiss "Vizicsacsi" Tamás vehette át, akkor még a Unicorns of Love színeiben. Csacsi az idei évtől a Schalke04 csapatát erősíti, de az ígéretesnek tűnő szezonkezdés végül inkább csak keserű szájízt hagyott maga után: a Schalke 7 győzelemmel és 11 vereséggel, holtversenyben a 8. helyen zárta a szezont, ezzel a magyar játékos LCS karrierje során először, nem jutott be a rájátszásba. A következmények nem maradtak el, a csapat egyből megvált Pridestalkertől, a fiatal dzsungelestől, az még egyelőre kérdéses, hogy helyét ki veszi át. 

Mi viszont kíváncsiak voltunk rajta, hogy a magyar játékosnak hogyan sikerült az idei szezonja, ezért megnéztük, milyen teljesítményt nyújtott az alapszakasz során és mennyi múlhatott rajta a Schalke gyenge teljesítménye.

Tavasszal nem jött elő a gyilkos ösztön

Hogy tudatosan felépített csapatstratégia, vagy gyenge egyéni teljesítmény az okat, azt nem tudjuk, de a hagyományos KDA összehasonlításban Csacsi killek tekintetében a leggyengébb topos volt az idei szezonban. Pride inkább a középső és alsó ösvényre kellett, hogy figyelmet fordítson, azokon a meccseken, ahol Nukeduck meg tudott indulni, általában sikerült is befejezniük, de ez egyben azt is jelentette, hogy Csacsit az ellenfél gankelte halálra. Ezzel az esetek többségében sikerült elzárni őt a játéktól, nem volt érdemi ráhatása a meccsekre, asszisztok tekintetében is egyedül az UOL toposát, Whiteknight-ot előzte meg a tavaszi idényben. Ez meg is látszik a számokon: a csapata összes halálának a 25%-át adta, ami a negyedik legtöbb a toposok között ebben az idényben.

Persze a KDA, mint tudjuk, nem a legjobb mérce, ha megnézzük a többieket, Odoamne (Splyce, bronzmeccset játszik), vagy sOAZ (fnatic, a győzelemért játszana, ha nem lenne sérült), csak minimálisan tudtak jobb KDA-t produkálni, és mégis ott vannak a top4-ben, top2-ben. A csapat szerzett gyilkosságaiból se vette ki igazán a részét, itt is csak WhiteKnightot sikerült megelőznie, 56,7%-kal. 


Kép: Oracle's Elixir

Mindegy, hogy milyen a matchup, ösvényen, 1 az 1 elleni párharcban még mindig az egyik legjobb a mezőnyben. 10 perc után általában több aranya van, mint ellenfelének, és bár XP hátránya lehet, biztos, hogy lefarmolja ellenfelét, ebben a statisztikában egyedül Wunder előzte meg ebben a szezonban. De mindhiába az ösvényen mutatott dominancia, ha azt később nem tudja átfordítani a csapata javára. 

Az a fránya Gangplank

Még korábban írtam arról, hogy ha Csacsi kezei közé Gangplank kerül, annak általában rossz vége van. Most, visszanézve az idei szezon eredményeit, továbbra is tartom ezt az állításomat.

Nagy pénzekkel lehetne fogadni arra, hogy ha Csacsi Gangplankkel játszik, kikap a csapata

A kalóz messze a leggyengébb hőse a magyar profinak a kompetitív közegben.

Kétszer hozta be a kalózt idén, mindkétszer a Splyce ellen, és mindkétszer fájdalmas volt a vége. Lehet, hogy az ultival könnyebben ki tudta venni a részét a csapatharcokból, ez a Kill participation mutatón látszik is, de sajnos ennél többet nem tudott hozzátenni a meccsekhez. A legeredményesebb hőse Camille volt ebben a szezonban, és látványosan jól érezte magát vele, az H2K-ből Smittyj Fioráját laposra verte, a legjobb meccse volt tavasszal. Játszott ezek mellett Ornn-t, Maokait, Cho'Gath-ot, Gnart és Trundle-t, de közülük egyedül Ornnal tudott felmutatni valamit, meg azt az egy meccset a G2 ellen Cho'Gath-tal. Pedig nem a meta lesz a baja: tavaly nyáron a Shen-Cho-Galio trió volt a menő és azokkal jól ment a játék.

Hagyni kéne játszani

Amikor anno az UOL-ban mindent középre (PowerofEvil, Exileh) raktak fel, némileg hasonló helyzetben volt Csacsi: az volt a feladata, hogy minden erejével támogassa azt, hogy a végén PoE lehozza nekik a meccset. Tank hősök, önfeláldozás, sok CC, kevés sebzés, a carry-k védelme - az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezzel a játékstílussal egyáltalán nem komfortos a magyar topos. Hagyni kell, hogy harcoljon, bevállalja a rizikós playeket, mert lehet, hogy gyakran meghal, de sokkal jövedelmezőbb az, ha szabadon van engedve a pályán. És nyilván segítene neki az is, ha kicsit carry-orientáltabb lenne a felső ösvény. 

Nem ez volt Vizicsacsi élete legjobb szezonja, - sőt, talán kijelenthetjük, hogy az egyik legrosszabb, ha nem a legrosszabb volt - de Odoamne és sOAZ példájából kiindulva, ismét csak alá kell támasztani azt a kijelentést, miszerint a LoL csapatjáték és nem egy emberen áll vagy borul a végeredmény. sOAZ lehet, hogy gyengén szerepelt a statok alapján, de annyi figyelmet vont magára minden meccsen, hogy Caps és Rekkles elég teret kapott arra, hogy lehozzák a meccseket. Ez a Schalke-ban egy veterán, öregedőben levő mides és egy még mindig újonc lövész jelenleg, ami idén kevés volt és nem biztos, hogy a nyárra is lehet erre építeni. Nagyon kéne az a stabil, agresszív harmadik láb, amit már korábban is láthattunk Csacsi személyében.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!