Paklibemutató: Baku Odd Paladin - A kiegészítő új favoritja?

Paklibemutató: Baku Odd Paladin - A kiegészítő új favoritja?

A páratlan mechanikára épülő lista eddig rendesen hasít ladderen. 

A mögöttünk álló pár hónapot szinte teljes mértékbe uralta a Paladin kaszt és voltak olyan hetek, hogy három változatával is képviselte magát a tier listák élén. A The Witchwood megjelenése és a standard rotáció azonban felkavarta az állóvizet, eltűnt ugyanis a Murloc Paladin és a Dude pakli is merőben átalakult, köszönhetően az új kártyáknak, különösen a páros és páratlan mechanika megjelenésének. Érdekes módon Genn Greymane és Baku the Mooneater is remekül beilleszkedett a Paladinba és mindkét archetípus remekül működik ladderen, habár az utóbbi picivel jobban teljesít. Éppen emiatt úgy határoztunk, hogy bemutatjuk nektek a Baku Odd Paladin paklit, végigmenve az alkotóelemektől kezdve a mulligan stratégián át a matchupokig és az esetleges verziókig. Az alábbi paklibemutató a HearthstoneTopdecks leírása és a személyes tapasztalataimon alapul, vágjunk is bele!

A Pakli

Kód: AAECAZ8FBEaiAqcFnvgCDfEF9QX5CpvCAuvCAoPHArjHAuPLApXOAvvTAtHhAtblArXmAgA=

A Stratégia

A pakli ugye alapvetően a páratlan mechanika köré épül és Baku the Mooneater, ami a meccs elején upgradeli a hősképességünket elengedhetetlen, viszont erre a Legendary-ra van csupán szükség és a listát igazán olcsón, 4420 dust-ból megúszhatjuk. A felfejlesztett Hero Power és a szinergiák miatt egyébként ezt az összeállítást nyugodtan tekinthetjük a Dude Paladin egyik jogos utódjának. Érdekesség, hogy olyan lapok is helyet kaptak benne, mint a Stormwind Champion, a Raid Leader, vagy a néhány hónapja igencsak lenerfelt Corridor Creeper, utóbbi amúgy meglepően jól muzsikál, mivel a korai körökben elhalálozó Silver Hand Recruit-ok nagyon hamar 0 mana költségűvé tudják redukálni az árát. Természetesen nem feltétlenül kell játszani a lapot és nyugodtan helyettesíthető például két Glacial Shard-dal is. 

A mulligan stratégia egyébként nagyon egyszerű és minden esetben ugyan azt a sémát kell követnünk, törekedjünk az 1 droppok, mint a Lost in the Jungle, a Righteous Protector, a Fire Fly, vagy az Argent Squire megtalálására, továbbá az Unidentified Maul illetve a Corridor Creeper is prioritást élvez. Az Archerus Veteran csak akkor hasznos, ha van más 1 dropunk, a Blessing of Might pedig inkább a későbbi körökben szuperál jól, ha át kell mennünk mondjuk egy nagyobb Taunt lényen vagy a végső sebzést kell bevinnünk az ellenfél arcára. Lassabb paklik ellen érdemes megtartani a Level Up!-ot, hogy a pást elborítása után minél hamarabb ki tudjuk vele végezni az ellenfelet, továbbá ha agresszív stratégiát követel a meccs, akkor a Raid Leader  és a Fungalmancer is tartható. 

Habár a mulligan minden ellenfél ellen azonos, a stratégia már igencsak különbözik. Aggro ellen például folyamatosan kontrollálnunk kell a pástot és ezt leginkább az olyan lények segítségével tehetjük meg, mint az Archerus Veteran, az Unidentified Maul, a Raid Leader, továbbá a Fungalmancer, a Silver Hand Recruit-ok beáldozását viszont érdemes kerülni, mivel a későbbiekben több szinergia épül rájuk. Ha sikerül megszereznünk a pást feletti irányítást, akkor változtatnunk kell a taktikán és tempósabbra vennünk a dolgot, a managörbe függvényében beszúrhatunk például egy vagy akár két Corridor Creeper-t(remélhetőleg már 0 manáért), vagy akár a Stonehill Defender-t is, ami a rotáció miatt egyszerűen őrületesen teljesít és 10-ből legalább 3-4-szer olyan nagy értékű lényeket tudtam belőle kiszedni, mint Tirion Fordring vagy Sunkeeper Tarim. Tarim egyébként remek lehetőséget nyújt az agresszív és defenzív játékra is egyaránt, ráadásul ha sikerül a következő körben kijátszanunk egy Level Up!-ot, akkor alig van pakli, ami megállíthat minket. 

Control paklik ellen viszont már lényegesen máshogy kell játszanunk és annak ellenére, hogy az Odd Paladin Aggro-nak tűnik, mégsem olyan gyors mint szeretnénk és apró lényeinket egy-egy takarító spell könnyen megalázhatja, szóval óvatosabban kell játszanunk. Egy ilyen matchup-ban éppen az ellenkezőjét kell tennünk, mint Aggro ellen és igyekezzünk minél több Silver Hand Recruit-ot megidézni a pástra, illetve minél több sebzést bevinni az ellenfél arcára. Amire még különösen oda kell figyelnünk, az az ellenfél takarító varázslatai, mint például Cube Lock-nál a Defile, a Hellfire, vagy Lord Godfrey, esetleg Shaman-nál a Lightning Storm. Ezeket folyamatosan számon kell tartanunk és lehetőleg körbe kell játszanunk, mindez nehéz és folyamatos odafigyelést kíván, de nem lehetetlen küldetés. 

A győzelmi arányok

Végül de nem utolsó sorban nézzük meg, miként is teljesít a pakli a ladderen. Az alábbi grafikonok a metastats.com oldalról származnak és az aktuális győzelmi arányokat és matchup-okat tartalmazzák. Amint látjátok, a deck jelenleg több mint 4000 meccsből 60%-os győzelmi aránnyal rendelkezik a teljes létrát nézve. Egy 10 meccses mintát figyelembe véve például az összeállításnak nem jelent nagy problémát egyik kaszt sem, kivéve a sokak által szeretett és gyűlölt Warlock. A 25 meccses mintából már picit azért árnyaltabb a helyzet és az alsó ábrán már pakli szerint láthatjátok a győzelmi arányokat, listánk pedig csupán a Burn Mage, a Cube Warlock, a Dragon Priest, a Tempo Warrior, illetve a Control Warlock ellen teljesít 50% alatt. Tapasztalataim alapján a pakli legnehezebb ellenfele a Cube/Control Warlock, és ha nem sikerül az első, maximum a második Void Lord előtt megverni, akkor mehet is a Concede, mivel a további körök pusztán idő és ideg pazarlásra jók. Érdekesség egyébként, hogy a páros Paladin ellen a pakli csak 50% körül tud teljesíteni és a matchup eléggé kiegyensúlyozott, nem csak az általam játszott meccsek de a statisztika alapján is. 

Összességében a pakli remekül muzsikál eddig és a létrázni kívánó játékosoknak csak ajánlani tudom, mivel olcsó, mégis hatékony és egy két mérkőzés alatt el lehet sajátítani trükkjeit. Ettől függetlenül továbbra is úgy vagyok egyébként, hogy a pár százalékkal gyengébb győzelmi arány ellenére az Even Paladin még mindig jobban bejön, de ez csak személyes preferencia. Ha kíváncsiak vagytok a páros mechanikájú paklira, akkor jelezzétek kommentben!

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!