Paklibemutató: Even Paladin, mert párosan szép az élet

Paklibemutató: Even Paladin, mert párosan szép az élet

Ha Baku nem jön be igazán, akkor a tegyetek próbát Genn-el. A deck kicsit más, kicsit talán gondolkodósabb, de mindenképpen erős.

A Kobolds and Catacombs kiegészítő metájának egyik legnagyobb csillaga egyértelműen a Paladin volt és voltak olyan hetek illetve hónapok is, amikor a kaszt minimum kettő, de akár három archetípusa is a tier listák élén volt. A The Witchwood kiegészítő megjelenése és a Standard rotáció persze jócskán felkavarta a dolgokat, háttérbe szorult például a Mucloc verzió, viszont érdekes módon a páratlan és páros mechanikára épülő listák is megjelentek és ezekben a zavaros időkben kiválóan is teljesítenek. Első körben úgy tűnt, hogy a Baku Odd Paladin lesz a ladder következő domináns szereplője, amiről nemrég bemutatót is készítettünk nektek, ha esetleg lemaradtatok volna róla, az alábbi cikkünkben tudjátok pótolni.

Paklibemutató: Baku Odd Paladin - A kiegészítő új favoritja?

Sensevida | 18/04/17 17:10 A mögöttünk álló pár hónapot szinte teljes mértékbe uralta a Paladin kaszt és voltak olyan hetek, hogy három változatával is képviselte magát a tier listák élén. A The Witchwood megjelenése és a standard rotáció azonban felkavarta az állóvizet, eltűnt ugyanis a Murloc Paladin és a Dude pakli is merőben átalakult, köszönhetően az új kártyáknak, különösen a páros és páratlan mechanika megjelenésének.

A cikk megjelenésekor sokan kértétek tőlünk, hogy készítsünk bemutatót a Genn Greymane köré épülő páros verzióról is, szóval az elmúlt néhány napban kicsit jobban ráálltam a paklira, hogy tiszta képet tudjak alkotni nektek róla. Őszintén szólva már az archetípus első verziójának megjelenésekor jobban preferáltam a listát mint az Odd változatot, mivel nemes egyszerűséggel a vele való játékstílus valamiért sokkal jobban bejött. Az alábbi leírás a HearthstoneTopdecks oldalának és a személyes tapasztalataimnak összessége, vágjunk is bele!

A pakli

Kód: AAECAZ8FBLnBAuHwAs30Auv3Ag3TAdwDzwavB7EIlgmIxwLZxwLlywL40gLq5gK35wL27AIA

Még mielőtt rátérnénk a stratégiára, szeretnék egy kis kitekintést tenni a paklira és a benne található lapokra. A fent látható lista már a sokadik verzió, ami megjelent az elmúlt egy hétben, viszont egyenlőre ez tűnik a leghatékonyabbnak, mivel a győzelmi arányokat tekintve csupán ennek sikerült megelőznie a Baku paklikat. Természetesen az összeállításunknak megjelelően végezhetünk kisebb módosításokat, például a két Steed helyett tökéletesen megteszi a Saronite Chain Gang is, a Dark Conviction helyett mehet a Dire Wolf Alpha, vagy ha a Glass Knight véletlenül nem lenne, meg, akkor mehet bele a Crystal Lion, esetleg Tirion Fordring vagy a Lich King, esetleg a Val'anyr is. A meta jelenleg nagyon illékony és  összességében azt tudom tanácsolni, hogy próbáljatok meg a saját lapkészletetekből gazdálkodni és feleslegesen még ne craftoljátok le csak a legszükségesebb komponenseket, mint például a Silver Sword, Genn Greymane, vagy Sunkeeper Tarim.

A Stratégia

A pakli alapvetően ugye a páros mechanikára épül és Genn Greymane-nek köszönhetően ha csak ilyen kártyákat használunk, akkor a hősképességünk csupán egy manába kerül. Emiatt az összeállítás ugyan nem tudja úgy elborítani a pástot a Silver Hand Recruitokkal mint a Baku lista, viszont nem érdemes alábecsülni az 1/1-ek erejét, továbbá arra is kiválóan alkalmasak, hogy kitöltsék a páratlan mana köreinket, ráadásul remek szinergiában vannak Sunkeeper Tarim-mal, a Silver Sword-dal, a Knife Jugler-rel, a Lightfused Stegodon-nal, illetve egy esetleges Crystal Lion-nal is. Ne feledjük még természetesen a nagyágyúkat sem, vagyis a két Sea Giant-et, amik csupán nemrég kerültek be az összeállításba, tapasztalataim alapján mégis remekül szuperálnak, főleg ha ellenfelünk is inkább a lények sokaságára alapozza pakliját. Elengedhetetlen még a Call to Arms is, amit tempóból nyugodtan ki is coinolhatunk ha jónak látjuk, viszont benne van a pakliban, hogy belejátszunk vele egy esetleges Defile-ba vagy Hellfire-be, vagy más területi sebzésbe. 

A mulligan stratégia egyébként rémesen egyszerű, viszont érdemes észben tartani, hogy nem egy Aggro pakli vagyunk és a lényeinkkel kötelezőek vagyunk tradelni. A kezdőkézbe leginkább az olcsó lényeinket keressük, mint a Knife Juggler vagy a Drygluch Jailor, de matchup-tól függően a Call to Arms is prioritást élvez, továbbá nyugodtan tartható egy Sea Giant vagy akár Tarim is. A korai körökben mint már említettem, a pást kontrollálása a célunk, stratégiánkat viszont ellenféltől függően kell változtatnunk. Aggro paklik ellen például lassabban kell játszanunk és minden esetleges fenyegetést elhárítanunk, bánjunk viszont óvatosan a Taunt lényeinkkel és feleslegesen ne áldozzuk be őket, mivel a későbbi körökben életet tudnak menteni, főleg akkor, ha sikerül kicsit felbuffolnunk őket a Silver Sword-dal. Control ellen ezzel szemben nekünk kell az agresszornak lennünk, viszont a már említett takarító spellek miatt nem eshetünk túlzásokba. 

A győzelmi arányok

Az alábbi grafikonok a metastats.com oldaláról származnak és amint látjátok, a pakli átlagosan 61%körül teljesít. Pár napja még ez a szám jó néhány százalékkal feljebb volt, bár általánosan megfigyelhető, hogy a meta kezd picit stabilizálódni és még a Cubelock winrate-je is csökkent. A 10 meccses mintából jól látható egyébként, hogy a pakli összességében minden kaszt ellen 50% felett teljesít. Archetípusokra lebontva kicsit azért árnyaltabb lesz a helyzet és a 25 meccses minta alapján a Cube/Control Lock ellen a pakli nem teljesít fényesen (Zoo ellen egyébként kiváló a tapasztalataim szerint - a szerk), továbbá a Dragon Priest sem a legjobb macthup, és a manapság visszatérőben lévő Quest Rogue is tud problémákat okozni. 

Összességében a pakli egy rendkívül pozitív csalódás és jó látni, hogy a páratlan mechanika mellett a páros is tudott magának helyet csinálni. Persze benne van a pakliban, hogy amilyen gyorsan feltűnt az összeállítás, olyan gyorsan is tűnik majd el, viszont amíg itt van és működik, próbáljátok ki amíg tudjátok!

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!