"Legtöbbször nem a sikeres paklikat nerfeljük"

Dean Ayala, a Team 5 tagja mesélt a játék egyensúlyának kialakításáról.

A Hearthstone-ban a rajongói visszajelzéseken kívül, hangsúlyos szerepe van a statisztikai háttérnek. Ezt azonban szinte már általánosnak lehet nevezni, ugyanis egy olyan vállalatnál, ahol fontos szerephez jut a játékosok elérése, folyamatosan monitorozni kell a különböző változásokat az alap játékos bázisban. De nem lehet minden tisztán csak ezen száraz információk alapján megítélni. Egy játék tervezésében a statisztikán kívül előkelő helyet kell még elfoglalni a művészeti vonalnak is. Erről a művészeti vonalról és még sok más érdekességről kérdezték Dean Ayala-t, a Team 5 oszlopos tagját a márciusban megrendezett Game Developers konferencián.

Mi határozza meg egy kártya sikerességét?

"Legtöbbször inkább érzés alapján próbáljuk ezt meghatározni. Nagyon nehéz feladat lenne ezt kisilabizálni a millió meg egy beérkezett adatból. Igen sok minden történhet ugyanis egy kiegészítő során, gondoljunk csak a különböző eseményekre, így szinte lehetetlen meghatározni egy lap sikerességét. Viszont akad pár olyan, általunk is gyakran feltett kérdés, amelyek segítségével közelebb kerülhetünk az igazsághoz. Vajon craftolták az emberek? Játszanak is vele? Megfelelő a nyerési rátája?"

De nem csak ezek a kérdések vagy adatok mutathatják meg egy kártya népszerűségét. Az is nagyon fontos, legalábbis a Witchwood esetében az volt, hogy az adott lap egyértelmű legyen. Könnyen meg lehessen érteni a mögötte található mechanikát, továbbá a játékosokat arra kell biztatnia, hogy a kiegészítő újdonságaival előszeretettel játsszanak, használják őket paklijaik összeállításakor. Azonban lehet akármilyen menő, erős egy kártya, a játékosok szórakoztatása a végső cél, ha pedig ezt nem sikerül teljesítenie, akkor halálra van ítélve.

Mi a játék fő célja?

"A célunk az, hogy a Hearthstone-nal való játék egyre mókásabb legyen. Sokszor pedig a statisztikák azok, amik válaszolni tudnak erre a kérdésre. Egy játék balansza, egyensúlya ugyanis nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden karakterrel 50%-os esélyed van nyerni vagy veszteni. Ez az egész inkább arról szól, hogy a játékosok találjanak meg egy bizonyos szintű egyensúlyt, ami különbözni fog az éppen akkor kezdő játékosoknál és a már régi motorosoknál is."

Mi alapján döntenek a nerfek mellett?

"A legtöbb nerfről észrevétel alapján döntünk, talán ez az egyik legfontosabb dolog a játékban. Nem számít, ha valami 65%-os nyerési rátával rendelkezik, egészen addig, amíg mindenki jól érzi magát a játékban, akár ellene, akár vele küzd meg. Ezért szokott az előfordulni, hogy legtöbbször nem a sikeres paklikat nerfeljük (általában olyan 48% körülieket), hanem azokat, amik idegesítik, frusztrálják az embereket... Ettől függetlenül is, megpróbáljuk a lehető legkevesebb változtatást bevezetni egyszerre. Nem szeretnénk hirtelen felrázni az egész metát."

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!