WoT - Fizess, hogy nyerj?

WoT - Fizess, hogy nyerj?

A World of Tanks alapjáraton egy ingyenesen játszható cím, de a mérleg nyelve napjainkban egyre inkább a "pay to win" irányába dől.

Az cikk alapgondolatát a World of Tanks [HUNGARY] csoportban közzétett bejegyzés adta, ami alatt a WatchMojo 2017-ben publikált "A top 10 legrosszabb fizetős játék" címet viselő videójáról folytattak diskurzust a játékosok. Az ominózus videóban a World of Tanks a hetedik helyet foglalja el, ezért úgy éreztem, hogy érdemes jobban beleásnunk magunkat a témába.

F2P vagy P2W?

A F2P, azaz "Free-To-Play" modell az adott játék ingyenesen játszhatóságára utal, míg a P2W, azaz "Pay-To-Win" egy olyan szcenárió egy F2P játék esetében, amikor a pénzért megvásárolt virtuális javak szignifikáns előnyt biztosítanak a vevő számára. A World of Tanks nagyon sokáig a P2P, azaz a "Pay-To-Progress" kategóriába esett, ami konyhanyelven azt takarja, hogy –bár a fizető játékosok valóban előnyt élveznek–, de ez pusztán a fejlődésük gyorsaságán köszön vissza.

2011-től napjainkig

A játékban eleinte a fizető játékosok prémium tankhoz, aranyhoz és prémium naphoz juthattak, –amik közül leginkább a kizárólag aranyért vásárolható prémium lövedék opciója volt kissé visszás–, de 2012 novemberében a 0.8.1-es frissítéssel kreditért is megvásárolhatóvá tették a prémium lövedékeket, így szinte tökéletes játékmenetet biztosítva mind az ingyenes játszók, mind a fizetős játékosok számára. A prémium tankok nem voltak erősebbek riválisaiknál, a prémium nap valóban csak a fejlődést gyorsította, ráadásul csapatjátékban nem az nyert, aki megengedhette magának, hogy valós pénzből finanszírozza a lőszert.

Ezen a ponton rögtön a lényegre is térnék. A World of Tanks azért "Pay-To-Win" játék napjainkban, mert már nem azért költesz a játékra, hogy gyorsabban haladj, hanem azért, hogy egyáltalán haladj. A mókuskerék valahol a prémium lövedéknél kezdődik, hiszen ahhoz, hogy leküzdj egy legalább veled egy szintű vagy erősebb ellenfelet, muszáj prémium lőszert használnod. Nagyon sokan ezt a játéktudás hiányának tudják be, de a legjobb tankok ellen a csőpályákon más lehetőséged nem marad.

Így szerezz ingyen aranyat 2018-ban!

Bár a Wargaming igyekszik minél inkább csökkenteni a különféle bajnokságokból és eseményekből szerezhető arany mennyiségét, –de ha élelmesek vagyunk, akkor még mindig egész jól megszedhetjük magunkat.

Ha ellőttél egy rakás prémium lövedéket, majd súlyos deficittel zártad a körödet, –akkor értelemszerűen szeretnéd visszahozni a kiesést, ezért beülsz a méregdrága prémium tankodba kreditet farmolni. Mindegy, hogy random csatában vagy csapattal vágsz bele a kreditszerzésbe, mert mindenképp a legerősebb tankokat kell választanod erre a célra. Hol van manapság egy Type-59, T-34-3 vagy FCM 50t? A legdivatosabb prémium tankok közül a Defender, a Lorraine 40t, a Patriot, a Skorpion G vagy a Liberté nemcsak a régi prémium tankokat tette elavulttá, de a normál harckocsikat is. Felveheti egy IS-3 a versenyt egy Defender ellen, vagy egy Rheinmetall-Borsig a Skorpion G ellen? Előbbi esetében a páncélzat kevés, míg utóbbinál a sebességet nem lehet összeegyeztetni a prémium járgányéval.

Az pedig már csak a jéghegy csúcsa, hogy ha aranyért átváltod a szabad XP-t, hogy minél gyorsabban megszerezz egy újonnan kiadott tier X tankot –mint például legutóbb az Object 268 version 4-et vagy Object 430U-t–, akkor egészen addig dominálhatod a csatákat, amíg a nem fizető játékosok hónapokig szenvednek a kredit és XP farmolással a gyenge tankjaikkal. Aztán persze legyengítik az adott tankot, betesznek egy újat, majd minden kezdődik elölről.

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.