A statisztika szerepe a játékban

A statisztika szerepe a játékban

A World of Tanks-ben a statisztika egy kétélű penge, –aminek bár rengeteg előnye van, ugyanakkor hátulütője is akad szép számmal.

Amikor statisztikáról beszélünk, akkor a legtöbben vélhetően arra gondoltok, hogy WN8, átlag sebzés vagy győzelmi arány, de mielőtt rátérnénk a személyes értékelést érintő részekre, szeretnék tenni egy lépést hátrafelé, hogy jobb rálátást kapjunk a teljes egészre.

A statisztika szerepe...

...a harckocsik kiegyensúlyozásában

A tankok újraegyensúlyozása nem véletlenszerűen történik, hanem figyelembe veszik, hogy az adott tankkal mennyien játszanak, mennyire eredményesen és vélhetően még sok egyéb belső adatot is vizsgálnak, amiről nem feltétlenül számolnak be a nagyközönségnek.

...a térképek kiegyensúlyozásában

A szerver adatokat gyűjt többek között arról, hogy egy adott térképen általában hová mennek a játékosok, hol lövik ki őket és arról is, hogy mely területre fókuszálnak a tüzérek. Ehhez hasonló térkép analíziseket gyakran olvashattok a különféle WoT-tal foglalkozó oldalakon, és természetesen a Wargaming fejlesztőit is nagyban befolyásolják a térképek kiegyensúlyozásánál az innen kinyert adatok, mint például Ruinberg esetében.

Új Ruinberg verziók a szuperteszten!

Két Ruinberg verzió tesztelése vette kezdetét a mai napon, amik remélhetőleg megoldják a pálya kiegyensúlyozatlanságát.

...a Matchmaking tökéletesítésében

Magával értetődő, vagy mégsem? Akárhogy is, de rendkívül egyszerűen rálátást kaphatunk arra, hogy valóban szívat-e minket az MM, ha teljes objektivitás és következetesség mellett vezetjük, hogy hányszor kerültünk top tierbe vagy épp a lista aljára.

Félreértett statisztika

Térjünk is rá a személyes statisztikákra, amiket számos oldalon követhettek figyelemmel, így a teljesség igénye nélkül például ott a wotstats, a wotlabs, a wotlife, a noobmeter és a vbaddict. Mindegyik oldal fő funkciójaként információkat szolgáltat a játékosok teljesítményéről, amit akár nyers adatok formájában, akár egy játékosok által elfogadott hatékonysági mutatóval fejez ki. Napjainkban ez a mutató a WN8, –amit játékosok alkottak meg játékosoknak–, elsősorban a sebzést veszi alapul a végső számításoknál, de figyelembe a kilőtt tankokat, a felderített tankokat, a védelmi pontokat és a győzelmi arányt is.

A teljes formula: WN8 = 980*rDAMAGEc + 210*rDAMAGEc*rFRAGc + 155*rFRAGc*rSPOTc + 75*rDEFc*rFRAGc + 145*MIN(1.8,rWINc)

A WN8 értékelés teljesítményük alapján a fent látható csoportokba sorolja a játékosokat, és itt szeretnék kiemelni egy rendkívül fontos tényt, ami egész egyszerűen annyi, hogy a statisztika mindig a múltbeli teljesítményt mutatja; nincs hatással az épp aktuális mérkőzésre. Innen pedig könnyen eljuthatunk oda, hogy egy gyenge statisztikával rendelkező játékos is futhat kiemelkedő kört, ahogy az is előfordulva, hogy kiemelkedő játéktudással a lista végén végez az illető.

Mi a félreértések forrása?

Bár a fenti mondat első hallásra meglepően pozitívnak hat, de mivel a statisztika a valóság számszerű információinak megfigyelésére, összegzésére, elemzésére és modellezésére irányuló gyakorlati tevékenység és tudomány, ezért mégsem teljesen igaz. Játékosnyelvre lefordítva ugyanis azt takarja, hogy egy amatőr játékos nem lesz egyik percről a másikra profi, ha fut egy nagyszerű kört, ahogy egy profi sem felejt el hirtelen játszani attól, ha elvérzik az első percekben. Téves következtetés, ha te ebből azt szűröd le, hogy a statisztika határozza meg a játéktudásodat, –de az is, ha figyelmen kívül hagyod, mert úgy sem számít.

A statisztika, mint tükör

Azt tudom tanácsolni, hogy tekints úgy a statisztikára mint egy tükörre, amiben megnézheted magad. A statisztika nem hazudik, elfogulatlan, és mindig megmutatja, hogy mik azok a területek, amik esetében változtatnod kell valamin. Talán sablonos példa: ha felderítővel alacsony a győzelmi arányod, akkor nézd meg, hogy vajon elegendő-e a csatánként átlagosan felderített harckocsik száma és sikerül-e elég sebzést bevinniük társaidnak az ellenfélbe ennek köszönhetően. Nehéz tanknál megvizsgálhatod, hogy elég hatékonyan használod-e páncélzatot, a lövéseket milyen arányban tudod bevinni stb.

A lényeg, hogy mindig a nagy egészet kell vizsgálnod ahhoz, hogy választ kap arra a kérdésre, hogy vajon jól csinálod-e. Ha kifejezetten egy részletre fókuszálsz, ami lehet a WN8, a győzelmi arány, az átlag sebzés vagy bármi más, akkor egész egyszerűen elsiklasz a lényeg felett.

A mindig éber bíró

Mióta vannak hatékonysági mutatók és láthatjuk, hogy csapattársaink mit tudtak hozzátenni a csatához, azóta egy kifejezetten éles harc alakult ki a gyengébb és jobb statisztikával rendelkező játékosok között. Természetesen ez nem jó, de még mindig a kisebbik rossz, hiszen bármilyen vitát rövidre zárhat, ha a vitázó felek megadják egymásnak játékosneveiket. A statisztika miatt nem hallani olyat, hogy valaki a levegőbe beszél, mert ő minden körében Top Gun-t lő, 5.000 átlagot produkál a tankjain és így tovább. Ahogy a visszajátszások bevezetése után megszűntek a furcsa és megmagyarázhatatlan jelenségek, úgy a hatékonysági mutatók is lehetővé tették, hogy ne a hangadókat ismerjék el a játékosok, hanem azokat, akik tényleg magas szinten játszanak.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.