Meglepetések és csalódások a nyári EU LCS harmadánál

Meglepetések és csalódások a nyári EU LCS harmadánál

Az új meta megborította a csapatokat is: döcög a címvédő, szárnyal a trónfosztott.

Három forduló telt el a kilenc héten át zajló nyári EU LCS-ből, tehát most járunk a szezon harmadánál. Ennyi idő már elég arra, hogy a csapatok nagyjából visszarázódjanak a folyamatos versenyzésbe, felmérjék saját maguk, valamint ellenfeleik erősségeit, gyengeségeit, és alkalmazkodjanak a metához –bár ez utóbbi mostanában különösen nehéz, nem egy gárda szenved is miatta. Persze vannak olyan csapatok és játékosok, akik élvezik ezt a mostani "káoszt", ezért megnéztük és kategorizáltuk az egyes ötösöket az eddig mutatott teljesítményük alapján.

A liga királya: G2

A négyszeres bajnok G2-t tavasszal csúnyán letaszították a trónról: a döntőben a Fnatic egy nagyon sima 3-0-lal intézte el Perkzéket. Az a tavaszi Fnatic megállíthatatlan volt Európában, a mostani meta azonban nem nekik, hanem a G2-nak kedvez, akik tökélyre vitték a mostanában hangoztatott Gold Funneling metát. Pont ezt láttuk a nagy rivális Fnatic ellen is, a G2-nak idén először sikerült legyőzniük a narancs-feketéket ezzel a stratégiával. Ha még meglepődsz azon, hogy miért játszik Jankos Tahm Kench-csel, Hjarnan pedig Morganaval, akkor ezt a videót mindenképp nézd meg.

Meglepetés: Misfits

A 2017-es vb egyik legnagyobb meglepetéscsapata, –a Misfits–, megsínylette az átigazolási szezont. A tavaszi idény pedig nem is jött össze nekik: a hetedik helyre tudták behozni a csapatot, még csak a rájátszás se lett meg. Éppen ezért kegyetlenül teperniük kell, ha idén is világbajnoki résztvevők szeretnének lenni, ekkora ponthátrányban már csak a nyári szezon megnyerése, vagy egy előkelő helyezéssel, esetleg a régiós kvali jelenthet még kijutást számukra. Az új meta nekik is elég jól fekszik: 3 hét, 6 meccs, 6 győzelem a mérlegük, legutóbb –némileg hagyományosabb játékstílussal– éppen a bukdácsoló H2K-t verték meg, szinte hibátlan játékkal.

Hozza a kötelezőt: Fnatic, Vitality

A Vitality volt a tavasz első felének szinte verhetetlen csapata, aztán ahogy szezon közben változott a meta, nem tudtak megfelelően alkalmazkodni hozzá, de még így is behozták a gárdát a negyedik helyre, miután egy végtelenül kiélezett meccsen, 3-2-re kikaptak a Splyce-tól. Eddig jól szerepelnek a nyári szezonban is: némileg meglepő módon, de külön ki kell emelni Giliust, a nagyszájú, de általában kevésbé teljesítő jungler nagyon megemberelte magát, a hétvégét is 6-0-17-tel hozta le, A G2-MSF dominancia után jelenleg a legeredményesebb játékos az egész mezőnyben.

Gilius nagyot megy a nyáronGilius nagyot megy eddig a nyáron

A címvédő Fnatic odáig merészkedett a mostani meta kapcsán, hogy nem játszatja a sztár ADC-t. Rekklest - pontosabban, félig-meddig Rekkles maga hozta fel, hogy inkább Bwiponak kéne játszania, mert neki nem fekszik más típusú karakter az ADC-n kívül. Ez egyelőre kevésbé látszik meg a csapat teljesítményén: 4 győzelem és 2 vereség a mérlegük, amiből az egyik a már említett G2, a másik a szintén nagyot menő Misfits ellen jött össze, –szóval a két nagyágyún kívül mindenki mást vernek. A vb tekintetében maximum a seed miatt kell hajtaniuk, a tavaszi győzelem plusz egy 2-3-4. hely bőven elég kell, hogy legyen a pontokkal való kijutáshoz. Persze ez még függ a többi csapat helyezésétől is.

Még meglátjuk: ROCCAT, Unicorns of Love

A tavasszal bukdácsoló, majd egyszer csak magára találó Unicorns of Love a semmiből tért vissza az élők közé, bár már túl későn jött a sikerszéria, végül utolsóként végeztek a tabellán. Most határozottan jobban indultak, mint a tavaszi 0-8, 2 győzelemmel és 4 vereséggel állnak jelenleg. Igaz, az a két győzelem a Giants és a gyengélkedő Splyce ellen jött össze, és jó eséllyel nyáron is lemondhatnak a Playoff álmokról, de majd még elválik. A káoszt szeretik, most pedig káosz van. A ROCCAT az örök sötét lova a ligának, képesek a semmiből elverni egy bajnokot, hogy utána kikapjanak a leggyengébbtől. Jelenleg 3-3-ra állnak, a végére is valahova a középmezőnybe várhatóak.

(Egyelőre) csalódást keltő: H2K, Schalke04, Splyce

Nyilván fáj egy kicsit ezeket a sorokat írni, de tény, hogy a Schalke04 csapatán egyelőre nem látni a javulás jeleit, hiába jött be Amazing rutinos junglerként Pride helyére, se az eddig mutatott játék képe, se a statisztikák nem azt mutatják, hogy bajnokesélyesek lennének Vizicsacsiék. Ha felülünk a KDA vonatra, akkor jól látszik, hogy pont ők ketten a leggyengébbek a csapatban, Csacsinak 1,3-as, Amazingnek 1,4-es a mutatója. Jó kérdés, hogy fel tudnak-e javulni a szezon második felére, de split győzelem kellene a vb-hez, úgy tűnik, ez idén se lesz meg. 

Egyelőre jó a kedv a Schalke04 háza táján

Az H2K amennyire nagyot ment a tavaszi szezon második felében, annyira zuhant meg a nyár elején, csak úgy, mint tavasszal. Akkor 1-7 volt az állásuk 4 hét után, most 0-6-ba vannak. A legnagyobb csalódás mégis a Splyce, tavasszal nem sok kellett volna a döntőhöz, és végül a bronz meg is lett, most azonban ők is csak két győzelmet tudhatnak magukénak három hét után, ami édeskevés egyelőre, ha vb-re akarnak menni, ennél többet kell mutatniuk. Most a legutóbbi héten már voltak biztató jelek: a ROCCAT gárdáját magabiztosan verték. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul majd az életük a következő hetekben.

Nem vártunk mást: Giants

Szegény Giants ahogy tavasszal, úgy most is inkább csak pofozógép; ha bent maradnak jövőre is az LCS-ben, az azért lesz, mert bevásárolják magukat a franchise-ba.

A tabella állása:

  1. G2, Misfits 6-0
  2. Fnatic, Vitality 4-2
  3. ROCCAT 3-3
  4. Schalke04, UOL, Splyce 2-4
  5. Giants 1-5
  6. H2K 0-6

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!