Ez nem Major, csak a korábbi rendszer átnevezve

A 24 csapatos Major remek dolog; ezért is nagy kár, hogy a legendák nélkül kezdődik.

A cikk a szerző véleményét tükrözi.

Sok kritika érte a Majorök formátumát az elmúlt években. Ezúttal pedig egy olyan aspektusát vizsgálom meg a témának, amiről a svájci rendszer hibáztatása mellett kevesebb szó esett. A hipotézisem szerint

egészen addig nem beszélhetünk 24 csapatos Majorről, amíg a résztvevők egyharmada kihagyja a verseny felét.

A Valve úgy döntött tavaly ősszel, hogy a hagyományos –16 résztvevős– Major egy rendezvény lesz az azt megelőző fő kvalifikációs eseménnyel. Tehát a regionális Minorok és a Major között lévő rész "megszűnt", mindenki azonnal a Majorre jut ki, ennek minden előnyével együtt. Az ötlettel önmagában nincs gond, sőt. Egyrészt, nincsenek ekkora versenyek ennyi résztvevővel, ami segít elkülöníteni a Majort az év többi tornájától. Másrészt, szükség volt a bővítésre, mert a nemzetközi scene annyira megerősödött, hogy sok, valóban jó együttesnek már nem jutott hely.

Viszont amivel biztosan kezdeni kell valamit a jövőben, az az, hogy nem engedhetjük meg a legendáknak a későbbi becsatlakozást. Ha valódi, 24 csapatos Majort akarunk, akkor az elejétől kezdve legyen ott mindenki. Hiába ekézzük nagyon sokat a legendarendszert; a tiszavirág életű gárdák mellett több, valóban jó is köztük van folyamatosan. Lehetne pontrendszer alapján, vagy bármilyen más módon meghívni a 8 legendát, de az már egy teljesen másik téma lenne. A gond itt azzal van, hogy ők gyakorlatilag kihagynak egy hetet a teljes versenyből, mert ők a legendák, meghívják őket, aztán majd a legjobb 16-ban bemutatkoznak. De kérdem én, miért kell a meghívás mellett még 8-cal jobb helyezést is kapniuk?

TACO: "A CS:GO Major versenyek elvesztették presztízsüket!"

Több játékos is kifakadt már a Major torna új rendszerére, ehhez a kis "csapathoz" csatlakozott most TACO is!

Szerintem két problémát vet fel a jelenlegi rendszer. Először is, hogy egy Minorról kijutó csapat minden erőfeszítése ellenére sem játszhat egyikük ellen sem, mert ők csak később csatlakoznak be a versenybe. Egy részüknek meg kell elégednie azzal, hogy játszanak pár meccset a legjobb 16-ból fél évvel azelőtt kieső csapatokkal, majd pakolnak és utaznak haza. Így közel sincs meg az az érzése egy kvalifikáltnak, hogy "igen, itt vagyok a Majorön", mert az előző bajnokok egy része még csak akkor utazik a helyszínre, amikor a kihívók már pakolnak a hazaútra.

Másodszor, a legendák a meghívás mellett helyzeti előnyhöz jutnak. Csak azért, mert jól szerepeltek a fél évvel korábbi versenyen, máris rögtön kihagyhatják a következő felét. Ez pedig rossz. Mint említettem, a legendarendszer egyébként is sok kritikát kap, leginkább azért, mert szinte mindig bekerül egy-két csapat, akik utána teljesen eltűnnek vagy feloszlanak, de a következő Majorre is kijutnak, miközben egyáltalán nincsenek azon a szinten, ahol értelme lenne meghívást fecsérelni rájuk. De a 24 csapatos rendszerrel eljutottunk odáig, hogy már nem csak meghívják őket, de kihagyhatják a torna felét a korábbi eredmény miatt, ami valahol lenéző a kvalifikált gárdákkal szemben.

Emiatt úgy gondolom, hogy a név ellenére sem a Major teljes értékű része a fő kvalifikáció. A Valve ugyanis nem tett mást, mint átnevezte a selejtezőszakaszt, hogy kívülről úgy tűnjön, mintha az a része lenne a dolognak, miközben teljesen ugyanaz, csak átcímkézve. Ahhoz, hogy itt valóban Majorről beszélhessünk, az lenne a minimum, ha a verseny összes résztvevője innen indulna a trófeáig vezető rögös úton. Nyilvánvalóan átalakításokra lenne szükség a formátumban, és én magam sem tudom a tökéletes receptet hozzá. De valljuk be, nehéz izgalomba jönni a jelenlegi "átnevezett" verzió láttán. Főleg, amikor nem egyszer látni, hogy az emberek nem is értik, miről van szó, miközben pontosan ugyanazt látják, mint két évvel ezelőtt, csak máshogy hívják – ez az új kihívók szakasza ugyebár.

Jelen állapotában ugyanis inkább két külön csoportkör van, mintsem egy nagy verseny. Ez pedig furcsa érzést kell a nézőben, a játékosban, mindenkiben. Viszont, ha valódi, –24 csapatos– bajnokságot rendezne a Valve és partnerei, –ahol a csoportkörben mindenki részt vesz, együtt, majd a rájátszásba onnan kvalifikálják magukat az együttesek–, akkor máris más lenne a helyzet. Nem kell ragaszkodni a bevált receptekhez; találjanak ki valami újat, sajátot, ami tényleg annyira monumentális, mint ahogyan azt a Major név sugallja. Valamit, ami felér ahhoz a hagyatékhoz 24 együttessel is, mint amit korábban sorra elértek 16-tal. 

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Borítókép: Stephen Mann

Kövess Minket!