Egy korszak véget ért: Három év után először teljesített átlagon alul Coldzera

Egy korszak véget ért: Három év után először teljesített átlagon alul Coldzera

A brazil kiválóság a konzisztencia mintapéldája volt,- eddig.

Az ELEAGUE Premier 2018-on ért véget a hároméves sikersorozat, coldzera –teljes karriere alatt először– 1.0 alatti HLTV értékelést kapott a verseny végén, miután a Liquid ismét elverte őket 2:0-ra és kiestek. Bár csak éppen a bűvös szám alá esett a 0.99-cel, így is fontos korszak végét jelzi ez.

Marcelo "coldzera" David 2015-ben kezdte meghódítani a világot, amikor is FalleNék beválogatták a Luminosity-be Cacio "zqk" Fonseca helyére. Új csapata egyből a mélyvízbe hajította karúszók nélkül, ugyanis az ESL One Köln Majorön mutatkozott be. Mindenkit meglepett az ismeretlen név mellé társuló jó teljesítmény, hiszen az akkoriban náluk esélyesebb együttesek ellen (Kinguin, EnVyUs, FlipSid3) vívták ki a legendás címüket, és a negyeddöntőben a későbbi bajnok –a fnatic– állította meg őket. Kölnben 1.08-as értékelést kapott a HLTV-től.

Tényleg a legjobb négy csapat jutott tovább az ELEAGUE Premier csoportköréből

Véget ért az ELEAGUE premier csoportköre, ahol leginkább a papírforma érvényesült.

Ekkor még biztosan nem sejtette a világ, hogy egészen a tegnapi napig nem megy majd 1.0-ás átlag alá egyetlen eseményen sem. Cold az elmúlt három évben kb. 80-90 versenyen vett részt. Ebben természetesen vannak online ligák, kvalifikációk és temérdek Tier 1 LAN is. Ennyi helyen, ilyen hosszú időn át az átlag felett teljesíteni nem egyszerű, sőt lehetetlen. Még legnagyobb vetélytársai –NiKo és s1mple– sem volt képes hasonlóra.

A hosszúra nyúlt korszak alatt coldzera a konzisztencia illusztrációja lett az értelmező szótárakban. Ha valamilyen komolyabb slamasztikába került a csapata, folyton előlépett és megmentette őket a végtől. De ha jól mentek a dolgok, akkor is 100% felett pörgött mindig. Ha úgy érezte, hogy mégsem tett eleget, akkor még keményebben edzett. Az elmúlt években sokak előtt példaképpé vált a profik között is a remek munkaetikájával. Coldzera tipikusan az a játékos, aki kétszer annyit gyakorol, mint a csapattársai és ellenfelei, amint egy picit is úgy érzi, hogy gyengébb.

Az MIBR-váltás, és a belső problémák óta ez a hozzáállás kiveszni látszik, és láthatjuk, hogy ez bizony hatással van a teljesítményére is. Élete legrosszabb tornáján nem elég, hogy az átlaga alacsonyabb lett a megszokottnál, de olyannyira ingadozó volt, hogy az már-már karakteridegennek számított. A legrosszabb meccse 0.67-es HLTV értékeléssel végződött, ráadásul Infernon, ahol őt tartják a legjobb játékosnak. A legjobb pedig szintén ezen a pályán volt, 1.51-et hozott a Cloud9 ellen.

Természetesen ezzel nincs vége a világnak. Egyetlen rossz versenyről van szó, ahol nem talált magára. De ez egy fontos figyelmeztetés az MIBR játékosainak arról, hogy rossz irányba tartanak, és keményebben kell dolgozniuk. Több pletyka is kering arról, hogy FalleN és coldzera nem jönnek ki jól egymással, éppen ezért rebesgetik, hogy három év után máshová igazolna. Ha ez a viszály okozza a gyengébb formát, akkor valószínűleg kiutat keres majd. Ha inkább arról van szó, hogy tarik leigazolása után nehezebb a saját játékát játszani, akkor pedig remek alkalom lesz a nyári szünet arra, hogy előrukkoljanak valamilyen megoldással.

Egy korszak azonban lezárult. Bár coldzera újrakezdheti ezt a sikerszériát, ha ismét visszanyeri a formáját és képes lesz azt fenntartani is. De aligha csinál ennél hosszabb vagy jobb rekordot. Mint ahogyan másnak sem biztos, hogy a jövőben sikerül elérnie ezt a teljesítményt három hosszú éven át, közel 90 versenyen keresztül. Ez cold kemény munkájának eredménye, -ami egyetlen pillanat alatt el is múlt.

Képek: HLTV

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!