Kiborulhat a bili a Riot Games és tulajdonosa, a Tencent között

Kiborulhat a bili a Riot Games és tulajdonosa, a Tencent között

Nem teljesen felhőtlen a kapcsolat jelenleg a kiadó és a Tencent között: több ponton is ütköztek már a vélemények az elmúlt évek során.

Nincs mindenki feltétlenül tisztában a Riot Games és a Tencent kapcsolatával, –már csak azért sem, mert a Riot Games neve többször merül fel a méltán híres League of Legends játék kapcsán, mint kiadó. Viszont azt is tudni kell, ahogy az a Star Wars - Baljós árnyakban is elhangzik, hogy mindig van egy nagyobb hal; ez hal pedig ez esetben a kínai Tencent cég, aki birtokolja a Riot Games-t.

Több éve nem látott tárgyakkal érkezik az élő szerverekre a Nexus Blitz

Sok rég nem látott tárggyal együtt jön be a Nexus Blitz mód, a Riot új alfa tesztelésű játékmódja. Káosz és szórakozás a köbön!

A Tencent már hosszú évek óta ott áll a Riot Games mögött, és az első problémák már valamikor 2014 táján elkezdődtek. A legelső bökkenő a LoL kínai terjesztése volt, amivel egyáltalán nem volt elégedett a Riot Games.

"A Riot Games nagyon elégedetlen volt a League of Legends kínai terjesztésével, valamint azzal a ténnyel, hogy külön azért hoztak létre egy kínai irodát Hong Kongban, hogy nagyobb hatást és kontrollt gyakoroljanak a játékra. Csendben felvettek egy vezető Tencent alkalmazottat, aki anno figyelemmel kísérte a LoL kínai terjesztését, ám külön felhívták a Riot alkalmazottak figyelmét arra, hogy erről ne nagyon beszéljenek a Tencentes embereknek."

Később a Tencent felkereste a Riot Games-t egy mobilos LoL ötlettel, miután már olyanokat is kiadtak, mint a PUBG Mobile, vagy a Fortnite Battle Royale, de a Riot Games nemet mondott. A Tencent azonban nem mondott le a projektről, –és bár a LoL-t nem tudták egy az egyben megcsinálni, kiadták helyette az Arena of Valort. Pár Riot munkatárs már eléggé korai képeket is látott a készülő alkalmazásról és úgy érezték, hogy ez lényegében a LoL koppintása. Ezt fel is hozták a Tencentnek, akik végül pontosan annyit változtattak csak a játékon, hogy azt már ne lehessen egyértelműen kapcsolatba hozni a LoL-lal, –bár itt felmerül a kérdés, hogy ha nem is teszik ezt meg, mit tehetett volna a Riot Games ez ügyben, mert saját tulajdonosát csak nem perelhették volna be.

A játék népszerűsége kirobbanó volt, aminek a Riot Games érthető okkal nem nagyon örült, mivel ez lényegében egy fajta konkurencia is volt a saját játékukra nézve, még ha mobilos platformról is beszélünk. Egy korábbi Riot alkalmazott úgy írta le a Tencent és a Riot kapcsolatát, mint egy rossz szülő gyermek közötti kapcsolat.

"A Riot olyan volt, mint egy gyermek, aki már nem szívesen lakna együtt szüleivel, de közben az anyja BMW-jét vezeti. A Tencent pedig az a fajta szülő, aki ugyan elviseli a gyermek rossz viselkedését, de csak addig, amíg ő megkapja mindazt, amit szeretne."


Tagadhatatlan, hogy a League of Legends népszerűsége –ha nem is drasztikusan–, de valamennyit esett az elmúlt időszakban, ez pedig azonnali zöld lámpát jelentett a Tencentnek, hogy elkezdjenek más, profitálóbb területekkel foglalkozni, úgy mint a PUBG, Fortnite és utóbbinak az e-sport részlege. A Riot Games egy nyilatkozatában cáfolta ezt az állítást.

"A LoL számai visszaestek a csúcs óta, de még mindig egyike a legjátszottabb játékoknak a világon és elégedettek vagyunk ezekkel a számokkal, úgy gondoljuk, hogy az új tartalmak, amikkel szolgálunk majd hamarosan, újra növekedésbe lendítik az említett számokat. Lényegében minden szempont szerint fantasztikusan teljesít továbbra is a LoL, leszámítva saját csúcsát. A Tencenttel való kapcsolatunk a lehető legjobb eddig. Közösen dolgozunk egy izgalmas jövőn, legyen szó a League of Legends-ről, illetve a soron következő új játékunkról" - mondta a Riot Games

Egy ilyesfajta válasz természetesen várható volt, mint tűzoltás, –de kérdés, hogy mennyi valóban az igazságtartalma. Akárhogy is, a Tencent még mindig az egyik leggyorsabban növekvő cég a világon, míg a League of Legends 9 év után is a piacvezetők között tudhatja magát. Remélhetőleg a nézeteltéréseket el tudják simítani –már ha tényleg vannak ilyenek–, és a Riot Games új játéka legalább akkora lendülettel fog berobbanni a köztudatba, mint azt anno a LoL tette.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!