Ilyen volt a balatoni PlayIT első napja

Számtalan program közül válogathattak a kilátogatók az első balatoni PlayIT szombati napján.

2018. augusztus 18-án megrendezésre került az első alkalommal rendezett balatoni PlayIT Siófokon. Most sem volt másképp, mint a budapesti vagy egyéb nagyvárosi rendezvényen: itt is nagy méreteket öltött, és a tömeg alapján igenis igény van a vidéki eseményekre is.

Az első siófoki PlayIT a Kiss Szilárd Sportcsarnokba és a SKC csarnokában került megrendezésre, ahol két nagy terem várta az oda kiérkező látogatókat, érdeklődőket. A bejutásra több lehetősége volt az embereknek, minden attól függött, hogy ki milyen jeggyel érkezett az eseményre. Egyesek számára már 9 órától lehetősége volt bejutni a sportcsarnokokba, ahol megkezdődhetett az igazi gamer őrület. Miután beértünk, a szélrózsa minden irányába el lehetett indulni, –mindenki talált magának programot. A látogatók nagy szerencséjére rengeteg program közül választhattunk az első napon. Sajnos most először a Chio Mozdulj Gamer zóna nem a PlayIT-vel együtt került megrendezésre, ugyanis az augusztus 15-16-án már lezajlott a siófoki Plázson. De aki mindenképpen kültéri programot akart választani magának a hőségben, azoknak sem kellett csalódniuk: az udvaron lehetőségük volt játszani lasertaget. Kicsik és nagyok egyaránt élvezték az egymásra való virtuális lövöldözést.

De hogy mi várt minket benn? A csarnokba belépve –kerülgetve a sorban álló tömegeket– érdekesebbnél érdekesebb, menőbbnél menőbb és szebbnél szebb cosplayerekkel találkozhattunk. Kevés olyan pillanat volt, amikor éppen nem fotózkodtak az odalátogatók a különféle fantasy lényekkel, szuper hősökkel és különleges katonai alakulatok kommandósaival. A két csarnok között ingáztak, így senki sem maradt le róluk.


A két csarnok jól el volt különítve játékilag, míg a Kiss Szilárd sportcsarnokban főként különböző standokat találtunk, ahol lehetett játszani, addig a másikban előfordultak különböző boltok, társasjátékok és újságos standok is. A rendezvény fő vonzereje a PUBG volt, mindkét csarnokban játszhattunk vele, míg az egyikbe Xbox One X-en 4K felbontásban élvezhették a játékosok, addig a másikba a 20 ROG gamer szériás laptopon tudtak megküzdeni a csirkevacsiért.

Itt délután 13:00-tól versenyt is rendeztek. De ezen kívül helyet kaptak Xbox One-ok is, ahol számtalan különböző stílusú játékkal volt lehetőség játszani, mindenféle stílusban képviseltették magukat játékgépek, legyen mondjuk Fifa 18, Cuphead, Assassin’s Creed: Origins, Middle-earth: Shadow of War. Persze aki ennél komolyabb kihívásra vágyott, annak csak egy kicsit kellett arrébb mennie, ahol szintén egy Xbox One X és egy igazi autósszimulátor várta az érdeklődőket, aztán egy playseat ülésbe beleülve kormánnyal, váltóval és pedálokkal kellett megküzdeniük az odaérkező látogatóknak. Innen tovább egy PC-s gamer zóna várt minket, ahol Fortniteba lehetet összecsapni egy 4 főből álló squaddal, illetve Hearthstoneban is összemérhették a tudásukat a mesekártyások. Akik FPS-ben utaznak azok is találtak megfelelő játékot magunknak, hiszen lehetősége volt mindenkinek játszani Rainbow Six: Siege-el és a Counter Strike: Global Offensive-vel. A Rainbow Six: Siege hazai e-sport egyik alakja is a helyszínen tartózkodott, Szabó „istrke” Roland személyében akivel el lehetett beszélgetni minden féle dologról.


Másik nagy újdonság a Nintendo részleg volt, ahol különféle Nintendo Switches játékkal tudtak játszani a jelenlévők. Volt lehetősége mindenkinek teniszezni a Nintendos játékok híres karaktereivel, de helyet kapott a frissen megjelent Fortnite switches verziója is.  Tovább menve az OMEN by HP standjával is találkozhattunk, ahol Quake Championst toltak, illetve VR-ban is megmutathatták az emberek mit is tudnak. Jó pár izgalmas összecsapás történt a Bethesda játékában. Végül, de nem utolsó sorban vártak minket Playstation 4-es gépek is ahol a közkedvelt Overwatch-csal lehetett játszani, de aki mindig is ki szerette volna próbálni milyen is mezőgazdaságban dolgozni, azoknak is volt lehetőségük átélni mindezt virtuálisan a Farming Simulatorban.

Az SKC csarnokában az igazán bátrak jelentkezhettek 3v3-as League of Legends versenyre, ahol egy kis színpadon tudtak összecsapni a csapatok. Mindezt élőben nézhették kényelmes babzsákfotelekből a kíváncsiak. Persze ezzel még nem ért véget a program lista, hiszen amennyiben még nem volt rá alkalmad kipróbálni milyen érzés is egy RC autóval rúgni a gólokat úgy a Rocket League is helyet kapott a rendezvényen. Akik nem szeretnek se konzolon, se számítógépen játszani, azok az egyik legnépszerűbb e-sport mobil játékban, a Clash Royaleben mérhették össze az erejüket. Elvonatkoztatva a különböző kijelzőktől, voltak Playstation VR és különféle PC-s VR eszközök is, amikre nagyon magas volt az érdeklődés. Ki nem próbálná ki, hogy milyen érzés a virtuális valóságban átélni víz alatti nyersanyag gyűjtést és felépíteni egy bázist a Subnauticában, illetve bányászni és házat építeni a Minecraft világában. Olyan standok is voltak, amik nem feltétlen a fiatal generációt foglalták le; melyeknek szintén óriási volt az érdeklődése az a RETRO GAMING. Itt az idősek és fiatalok egyaránt élvezhettek olyan múltidéző klasszikus játékokat, mint a Crash Bandicoot, Mortal Kombat, Pacman, Super Mario illetve számos olyan játék is előfordult, amely még a legelső gamer generációt foglalhatta le még a 80s, 90s években.

Persze a legnagyobb tömeget a színpad és a dedikáló zóna vonzotta. Mindenféle érdekes és vicces vetélkedő, ill. könnyed beszélgetős műsor zajlott Pamkutyáék és egyéb youtube-rek vezetésében, ahol csak úgy gyűltek a rajongók a színpad körül. Néhány szerencsés néző még a saját tudását is megmutathatta a Youtube-reink ellen játékban és kvíz show keretében. Akik még közelebb szerettek volna kerülni a kedvenceikhez, azoknak a dedikáló zónában kellett várniuk a soraikat. 
Összegezve elmondható: ahhoz képest, hogy egy vidéki városban kapott helyet a rendezvény, temérdek érdeklődő figyelmét felkeltette. A megjelent kiállítók rengeteg játékot hoztak magukkal a helyszínre, –így mindenki talált magának olyat, amit kipróbálhatott.  Kicsik és nagyok, idősek és fiatalok egyaránt jól tudták érezni magukat a rendezvényen, és akik megjelentek biztosan egy kis relikviával tudtak távozni.

A rendezvény még folytatódik 2018.08.19-én, vasárnap szintén 10:00-tól!

További képek elérhetősége és a cikkben lévők forrása: Hivatalos PlayIT facebook oldal

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!


Kövess Minket!