"War, war never Changes" - egyre többet tudunk a Fallout 76-ról

Azt még senki nem tudja, hogy a Fallout Muliplayer játékát hogy fogadja a közönség. De ismerve az eddigi részek sikerét, hatalmas potenciál van benne. De lássuk, mi az amit eddig tudunk.

A Fallout ma a gamer világ egyik talán legismertebb sorozata. Ha elhangzik a "War, war never changes" mondás, akkor 10-ből 9 játékos tudja miről van szó, –sőt, sokaknak egy kicsit meg is borsódzik a háta, hiszen pontosan tudják mit is jelent ez a pár 'szócska'. A poszt apokaliptikus világban játszódó történet a videojátékok közül páratlan részletességgel került kidolgozásra, és a légkör, az atmoszféra sokak számára egy teljesen reális jövő képet fest le. Egyszerűen könnyen tudunk azonosulni vele, hiszen benne van a pakliban, hogy egy felelőtlen politikai vezető egyszer meggyújtja a kanócot, és ezzel egy nukleáris láncreakciót indít, –akármennyire is borzasztó ebbe belegondolni. Persze ezen kívül a Fallout egy olyan világ, ahol bárkik lehetünk. Játszhatunk úgy, mint a sivár pusztaság megmentője, egy simlis de aranyszívű csempész, egy árnyékokban osonó nindzsa, de akár egy tökéletes *****fej bőrébe is bújhatunk. Azt persze el kell mondani, hogy leginkább Single Player oldalról ugorhattunk bele ebbe a világba, de most az egész kinyílik, hiszen a Fallout 76 MMO lesz és azt még nem tudjuk, hogy ez jó lesz vagy az egész sorozatot romba dönti, mint anno a Starwars: The Old Republic (személyes vélemény, a szerk.).

A kezdetek

Az már tuti, hogy az új rész előzmény lesz. A Vault 76 'lakói' 2102-ben merészkednek elő az óvóhelyről azzal a nem titkolt céllal, hogy felmérjék mi történt odakinn és persze, ha lehet, akkor el kell indítani a civilizáció újjáépítését. A 2102-es évszám azt jelenti, hogy a 76-os epizód az össze Fallout játék előtt játszódik. Még nem került elő a Water Chip, nincs meg a GECK, a világ szinte összes nagy vízfelület fertőzött, az NCR még nem kezdett megerősödni és az Institute robotjai is vélhetően a föld alatt lapulnak. Persze a 76-os Vault nem először jelenik meg a játékban. A harmadik és negyedik epizódban is találhattunk holofeljegyzéseket az egyik első óvóhelyről, ahol az Egyesült Államok talán 500 legnagyobb elméjét gyűjtötték össze. 

A számok

A játék programozói elmondták, hogy a motor marad ugyanaz mint a 4 esetében, –csak egy kicsit tuningolnak a Creation Engine-en, ami alapján az "egész négyszer jobb lesz". Ezen kívül pedig még azt is elárulták, hogy ismét egy pályát kapunk, viszont az 16-szor nagyobb lesz, mint a Fallout 4 'harctere', ami bizony grandiózus. Hat különböző régiót kapunk, hat különböző specifikációval, élőlényekkel, ellenségekkel és persze felszerelésekkel. Ha nem lesz Fast Travel, akkor bizony szép mennyiségű cipőt fogunk elkoptatni, átvitt értelemben. Az egész fejlesztésért pedig a Bethesda felel –akik személyes véleményem szerint nagyszerű munkát végeztek, amikor a Fallout 2 után átvették a gyeplőt–, ez pedig nekem annyit jelent, hogy jó kezekben van a játék.

Az ördög a részletekben rejlik

A kérdés persze felmerül, hogy mi is lesz ebből az elsőre nagyon katyvasznak tűnő valamiből. Az alapkoncepció nem megy a kukába: marad az open-world barangolós, küldetésteljesítős, felfedezős, öldöklős játék, amit annyira szeretünk, –de most lehet nyomulni a haverokkal, illetve kipróbálhatjuk magunkat más játékosok ellen is (erről kicsit később). Pont az online dolgok miatt, a VATS rendszer megváltozik, hiszen eddig az egész belassította a játékot, viszont ez mostantól ebben az online környezetben nem működhet. A SPECIAL rendszer is változik. Eddig ki tudtuk maxolni a statokat, sőt a Bobblehead-ek megtalálása utána a max fölé is mehettek a dolgok, de ennek vége. Mostantól minden tulajdonságunk 1-esen kezdődik és minden szinten kapunk 1 pontot, amit oda pakolunk ahova csak akarjunk. Mindez az 50. szintig tart majd, onnantól nem jár majd a SPECIAL. Ez pedig annyit jelent, hogy a pontok elosztása határozza majd meg, hogy milyen karakterrel nyomulunk. Vélhetően itt is kialakul majd egy pszeudo kaszt rendszer, ahol lesznek durva nagy állatok, akik full Power Armorban másznak az ellenfél arcába, mesterlövészek, akik messziről osztják majd a halált és persze olyan harctéri felcserek, akik a társaikat segítik egy-egy összecsapásban. Persze ez csak egy elnagyolt elgondolás, de már ebből látni egy tank-dps-helaer koncepciót, aminek a létezése elég valószínű. Azt pedig, hogy ki milyen szerepet tölt majd be, a pontok elosztása határozza majd meg.

Persze a SPECIAL csak egy dolog, mi a helyzet a PERK-ekkel. Ne ijedjetek meg, nem mennek sehova, csak átalakulnak. Szintlépéskor most nem egy meghatározott képességet választunk, hanem PERK kártyákat. Ezeken ott lesznek a már klasszikus dolgok, de persze újdonságok is. A kártyákat lehet fejleszteni, de az biztos, hogy egyszerre csak pár lehet nálunk aktív, így nem lehet mindenre gyúrni, bizony választani kell, –ami persze megint alátámasztja, hogy kialakul majd valami kaszt rendszer.

PVP

Igen, teljesen igaz, hogy lesz PVP. De azért a rendszer nem lesz teljesen szabd. Lesz megkötés rendesen, nem fog minden iszonyatosan erős játékos rohangálni fel és alá, miközben a kicsiket vadásszák lefelé. Nincsen felugró ablak, hogy valaki kihívott egy párbajra, az egész úgy működik, hogy belelősz valakibe, ha pedig visszalő, akkor már mehet is a csihi-puhi. Persze az első lövés lehet meghatározó, de nem itt. Egy ilyen párbajban az egész egy arcon vágás egy szövetkesztyűvel, ha a rendszer szerint még nem harcoltok, akkor az első lövés szinte semmit nem jelent. Ha pedig nem harcolsz, de az ellenfél valahogy mégis lecsap, akkor a 'gyilkos' nem kap semmit, –sőt, még egy fejpénz is rákerül, és a térképen mindenki láthatja hol van. Ja, és a fejpénzt az ő tarsolyából vonják le. Úgy néz ki, hogy a Bethesda nem hagyja, hogy a játékosok szétidegesítsék egymást. 

Persze a párbaj vagy csata után az ellenfelet ki lehet majd rabolni, viszont csaj a nála lévő Junk az, amit el lehet vinni. A fegyver és az armor marad, nem veszik el halálkor. 

Általános információk

Az már biztos, hogy a játék November 14-én jön ki, viszont azt már kevesebben tudják, hogy október elején indul a béta. Ide azok kerülhetnek be, akik előrendelik a játékot, –enélkül nem valószínű, hogy bekerülhet akárki is. Ha pedig hihetünk a kiadóknak, akkor a kiadási dátum minden platformra szól, PC, PS4 és Xbox együtt.

Azt tudom, hogy én kipróbálom majd, ti ott lesztek?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!