Riot ex-CEO: A

Riot ex-CEO: A "nem" nem feltétlenül jelent mindig nemet

Ezúttal egy korábbi férfi dolgozó tálalt ki arról, milyen botrányos a Riot Games cégkultúrája.

Rendesen rájár a rúd a Riot Games PR csapatára, akik próbálják eloltani az elmúlt hetekben az internetet felrobbantó, cégen belüli szexuális zaklatásos drámát. Az egész néhány héttel ezelőtt kezdődött, amikor a Kotakun megjelent egy rendkívül terjedelmes cikk, amelyben több tucat korábbi női Rioter tálalt ki arról, milyen negatív tapasztalataik voltak a Riotnál töltött idejük alatt. A Rioton belül hímsovinizmusról, avagy ottani berkekben "bro code-ról" és az átélt szexuális zaklatásokról mi magunk is részletesen írtunk, ezt alább tudjátok bepótolni, ha lemaradtatok volna róla.

Reagált a Riot a szexuális zaklatási botrányokra

Aioween | 18/08/09 17:08 A héten egy igencsak terjedelmes és érdekes írás jelent meg a Riot Games-ről a Kotaku hasábjain. Az alapvetően kevésbé a tényfeltáró oknyomozásairól ismert site talán messze leghosszabb és legérdekesebb anyaga a szerző elmúlt féléves munkájának gyümölcse, amelyben a Riot Games-en belül tapasztalható szexizmust és a nőkkel szembeni negatív viselkedést mutatja be közel 30 megszólaló szemén keresztül.

Az éjszaka folyamán azonban újabb történettel állt elő egy korábbi –ezúttal férfi– dolgozó. Barry Hawkins még anno, 2013-ban, tehát a felívelés korában dolgozott a Riotnál, a feladata pedig az volt, hogy a termékmenedzsment fejlesztésén dolgozzon, és közvetlenül az akkori Riot CEO-nak, az egyik alapítónak, Marc Merrillnek készítsen jelentéseket. A mindennapokban kétféle viselkedést tapasztalt: az egyik a szexuális utalások, amelyeket heteroszexuális férfiak tettek más heteroszexuális férfiak irányába, a másik pedig a nőkről való szexista megjegyzések. Konkrét példákkal élve, ilyenek hangzottak el a megbeszéléseken, vagy a mindennapi munka során:

  • "Ha lesz*pnálak, jobban éreznéd magad tőle?"
  • "Haver, úgy viselkedsz, mintha megdugtam volna a feleséged"
  • "Azért erőszakolt meg minket a másik csapat mert a midesünk folyamatosan a dzsungelben volt"
  • "Ha például megdugtam volna a feleséged...."
  • "Nem arra kérlek, hogy sz*pj le, de nem lenne bajom vele, ha megtennéd"

Az a bizonyos meeting

2013 késő tavaszán egy Nancy Hilpert nevű kolléganő az egyik toborzó megbeszélésen bejelentette, hogy a céges toborzást lezárják 50 napra azért, hogy átstrukturálják és újraindítsák az egészet.  A "reboot" része volt egy egész napos, irodán kívüli csapatépítő is: 160 HR-es egy napra az irodán kívül, ahol az új toborzási stratégiákról beszélnek. A nap egy AMA-vel (ask me anything, avagy kérdezz bármit) kezdődött, ahol a két akkori CEO és alapító: Brandon Beck és Marc Merrill beszéltek arról, hogy a tehetségek felkutatását már a Riot alapítása óta mennyire komolyan veszik. Volt egy konkrét példa is, hogy az egyik kiszemelt elsőre nem fogadta el az ajánlatot, de később utánamentek egy újabb ajánlattal, és azt végül elfogadta. A példa végén Brandon felröhögött, majd egy pillanatra megállt, de végül azt mondta:

A "nem" nem feltétlenül jelent mindig nemet.

A 160 ember többsége egyszerre tört ki hangos röhögésben. Komolyan megtörtént volna az, hogy a cég vezetője egy nemi erőszakos példát használt egy toborzó prezentációban? A csapatépítőt követő hétfőn a toborzócsapat belső meetinget tartott az egész cég számára, ahol a pénteki tapasztalatokat megosztották a többi alkalmazottal is. Másnap két közeli hölgy munkatársa azonnal beszélni akart vele, és arról faggatták, hogy tényleg nemi erőszakolós vicc volt a toborzó prezentációban? Itt jött el Barry-nél az a pont, amikor úgy döntött, megpróbál tenni valamit az ügy érdekében.

Kínos megbeszélés a vezetőséggel

Barry –tekintve, hogy szinte lehetetlen volt a két CEO-val személyes meetinget összehozni– emailt írt nekik. Nem sokkal később jött egy meghívó "Riot hang- és humorérzék" névvel, a CEO-val, a kommunikációs vezetővel a jogi tanácsadóval és magával Barry-vel. A hosszú megbeszélés során a vezetőség arról győzködték Barry-t, hogy nincs humorérzéke, és hogy ők egyébként teljesen elítélik a nemi erőszakot, de ez szerintük még belefér. Barry szerint viszont nem fért bele, amivel lényegében kockára tette az állását. Mikor a jogász megkérdezte, hogy szerintük ennek milyen jogi felelőssége van, Brandon egy suhintással elcsendesítette, hogy "erről most nem beszélünk". Folyamatosan arról kérdezgették Barry-t, hogy mit gondol a témáról, mintha csak valami céges, kulturális terápián ülne és addig ismétlik ugyanazt, amíg végül ő is elhiszi, amit a vezetőség mond. Másnap Marc Merrill ismét behívta és egy órát beszélgettek. Marc szerint Barry nem vette át teljesen a céges értékeket, nem passzol teljesen a kultúrába, pedig ők óriási bizalmat fektettek bele és egy csomó lehetőséget adtak neki. Kicsit úgy hangzott, mint egy lezáró beszélgetés, hogy "te ezzel itt most elvágtad magad, a karrierednek lőttek".

Semmi se változott

Azt a két meetinget leszámítva, soha senki nem hozta fel a témát később, de néhány dolog Barry körül megváltozott; nem érezte már magát biztonságban, figyelnie kellett arra, hogy mit mond és ki előtt mondja, mert ki tudja, mikor használták volna fel ellene más kontextusban. Barry úgy látta, nem tudja meggyőzni a vezetőséget, hogy bajok vannak a céges kultúrában, ráadásul a munkája is veszélybe került miatta. Végül 2014 februárjában, csendben távozott, nem közzétéve azt, hogy mi volt a valódi indok. Amikor nem rég olvasta a Kotaku cikket, akkor jött rá, hogy az évek alatt semmi se változott.

A Riot "kódex" harmadik legfontosabb értéke az, hogy "Figyelj a csapatra és a tehetségekre". A nők a csapat jelentős részét képezik a cégen belül, –és látva, hogy az elmúlt hetekben mennyi fájdalmas sztori látott napvilágot, úgy tűnik, a Riotnál még mindig olyan céges környezet uralkodik, ahol nem bánnak megfelelően velük és nincs következménye azoknál, akik ezt teszik. A figyelem hiánya a csapat egy részén pedig a figyelem hiánya az egész csapaton.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!