Már megint

Már megint "bakizott" a Riot, újabb szexista botrány robbant náluk

Riot Games, szexizmus, –sokadik felvonás. Az ember azt gondolná, hogy tanul a hibáiból a Riot Games, de a jelek szerint nem igazán, igaz ezúttal máshogy hibáztak.

Az utóbbi időben elég sok zűrzavar volt a Riot Games háza táján. Az egész egy hosszas Kotaku cikkel kezdődött, ami fél éven keresztül készült, és a házon belüli szexizmusra derített fényt. A Riot persze válaszolt a vádakra és azt mondták minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy ez a jelenség minél hamarabb megszűnjön. Hiába az igyekezet, a hétvégén zajló PAX Westen sikerült megint belenyúlni a "tutiba".

Riot ex-CEO: A "nem" nem feltétlenül jelent mindig nemet

Hodi | 18/08/28 09:01 Rendesen rájár a rúd a Riot Games PR csapatára, akik próbálják eloltani az elmúlt hetekben az internetet felrobbantó, cégen belüli szexuális zaklatásos drámát. Az egész néhány héttel ezelőtt kezdődött, amikor a Kotakun megjelent egy rendkívül terjedelmes cikk, amelyben több tucat korábbi női Rioter tálalt ki arról, milyen negatív tapasztalataik voltak a Riotnál töltött idejük alatt.

A rendezvény során egy egész hétvégés programmal készült a Riot Games is, mint az egyik kiállító, ahol többek közt a hétvégi NA LCS elődöntőket is nyomon lehetett követni. Emellett voltak még cosplay bemutatók, találkozások híresebb személyiségekkel, ajándékosztás, egy szóval minden, amit ilyenkor várni lehetett. A fő "szoba" mellett viszont a Riot Games egy sokkal érdekesebb és többeket megosztó témával is foglalkozott egy másik helyiségben, ahol a cégen belüli prezentációkról és úgy alapjában véve az ottani munkahelyi viselkedésről tartottak előadást. Ez így önmagában még nem annyira izgalmas, viszont az elsődleges célközönség a nők és az LMBTQ közösség tagjai voltak az előadás során.

Célja az volt, hogy segítse a fentebb említett egyének beilleszkedését és interakcióját a Riot Games-en belül, ahol többek közt női Riot alkalmazottak is felszólaltak a témában, hogy miként vágjon valaki bele egy ilyen karrierbe. A programfüzeten legalábbis ez szerepelt. Már eleve ez a fajta elszeparáltság, vagy más néven szegregáció megosztotta a League of Legends közösségét. Voltak, akik abszolút támogatták ezt a fajta kezdeményezést, mások egyszerűen fordított szexizmusnak titulálták az egészet. Bár a célközönség tiszta volt, elvileg senkinek sem tiltották meg a belépést, tehát a férfiak is megnézhették az előadásokat, ha kíváncsiak voltak rá. Volt azonban egy kérdéses fél óra, amikor mégsem mehettek be.

A téma eléggé megosztotta a közösséget. Egyesek úgy gondolják, hogy míg eddig a nők elleni szexizmus vádjával támadták a Riot Games-t, most fogta magát és átesett a ló túloldalára, ahol a férfiakat helyezi hátrányos helyzetbe. Több ismert személyiség is felszólalt Twitteren a téma kapcsán, a "műsor" pedig péntek óta tart. A Riot Games hivatalos álláspontja szerint szeretett volna segíteni a nőknek és az LMBTQ tagjainak és büszkén állnak ki ötletük mellett.

Riot Tiza is védelmébe vette a projektet, aki elmondta, hogy ez nem a férfiak ellen szól, hanem a másik oldal mellett, illetve azt is hozzátette, hogy egy esemény miatt nem kellene kiakadni, a férfiak sok más helyen amúgy is előnyösebb helyzetben érezhetik magukat a PAX-en kívül.

A közösségből persze nem mindenki értett egyet; volt aki egyszerűen lebutázta ezt a kezdeményezést, mondván, hogy ez az egész ugyanaz, mint eddig, csak pepitában. Mintha a férfiakat szeretnék "móresre tanítani" csak azért mert léteznek.

Volt aki ennél tovább is ment, mivel elvileg volt egy olyan fél órás blokk, ahova férfiak nem mehettek be és az egészet egy nagy öngólnak titulálta. Véleménye szerint, a Riot megmenthette volna a szerinte haldokló játékát, ehelyett bezárta a panelt a férfiak és nem LMBTQ személyek előtt fél órára, míg a cég egyik embere, Daniel Z Klein férfibabáknak nevezett mindenkit, aki emiatt fel volt háborodva.

Az előadás létét persze egyértelműen vissza lehet vezetni a korábbi Kotakus botrányokra, a Riot Games jó eséllyel így szeretett volna jó pontokat szerezni a nők szemében. Ezt anno elismerték és bocsánatot is kértek, valamint ígéretet tettek, hogy korrigálni fogják a helyzetet. Ez a panel is annak a része lehetett, de valószínűleg a nagyközönség nem erre gondolt akkoriban. Elavultnak és fordítottan szexistának titulálták az ötletet. A kiakadás nem állt meg a játékosoknál, híresebb Riot közeli személyiségek is felszólaltak, úgy mint Froskurin, az LPL és a Riot Games egyetlen női kommentátora. 

Ezzel leginkább az eredeti cikk hitelességére utalhatott, amit sokan megkérdőjeleztek, illetve megkérdőjeleznek.

Kelsey Moser és tweetelt. Aki esetleg nem ismerné, ő egy elismert és régóta e-sportban dolgozó női újságíró, újabban pedig az H2k-nek segített be edzői szinten. 

"Válasz a PAX-et érintő szexizmus témájára

Nem vagyok ellene, hogy a nőket időközönként segítsük karrier szinten a gaming iparágán belül.

Azok az események viszont, amik kifejezetten kizárják a férfiakat egy-egy beszélgetésből, vagy karrierlehetőségből pont azt az "ősi" meggyőződést erősítik tovább, hogy a nők nem képesek szakmai szinten együttlétezni a férfiakkal. Nem ez a megoldás a problémára."

Természetesen nem csak Twitteren ment az adok-kapok; a Redditen két szatirikus írás is a front page tetejére ugrott, ahol kvázi boszorkányvadászat indult a Riot Games döntése ellen.

Egy dolog biztos, az idei év PR szempontjából egy rémálom volt a Riot Games számára, mivel botrány és baki egymást követte kéz a kézben, szinte egész évben. Egyébként is egy megkérdőjelezhető első féléven vannak túl már csak a játék változásait tekintve, amik miatt amúgy is kapták a savat a közösségtől, de ez az egész szexizmussal fűszerezett botrányvonat csak még tovább rontott a helyzetükön. 

A kifakadás ellenére továbbra is úgy tűnik, hogy a Riot Games kiáll a döntése mellett és továbbra is támogatni szeretné a hasonló előadásokat a jövőben. Ha nem is pont ilyen formában vártuk azt, de a Riot eleget tett ígéretének, miszerint azonnali és komoly lépéseket terveznek a szexizmus felszámolása érdekében. 

Hogy ez a PAX-es megmozdulás mennyire volt a megfelelő döntés, azt mindenki döntse el maga.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!