Titkon egy ilyen játékról álmodtak a kosárlabda-rajongók

Leteszteltük az NBA 2K19-et, ami minden NBA kedvelőnek kötelező darab. 

Könnyen lehet, hogy a 87-es évjárat az oka, de a kosárlabda mindig is közel állt a szívünkhöz. Ehhez nagymértékben hozzájárulhatott az is, hogy általános iskolásként a kilencvenes években olyan sztárjátékosokat látthattunk a pályán, mint például Michael Jordan, aki nem csak a Chicago Bulls-ban, hanem a Tapsi Hapsiékkal felvértezett Space Jam-ben is ontotta magából a kosarakat.

Ez volt az az időszak, amikor Magyarországra is bejöttek az első hivatalos, TV-ben közvetített meccsek, amiket megboldogult videókazettákra vettünk fel, na meg velük érkeztek a legelső NBA boltok is, ahol jó eséllyel mindenki elverte a zsebpénzének egy tetemes részét pár csomag kosaraskártyára. Ezért is örültünk annak, hogy a Cenega Hungary Kft.-től megkaptuk az NBA 2K19 20th Anniversary Edition-t, ami a széria méltó folytatásává vált. Na, de ne szaladjunk ennyire előre!


Biztosan vannak még páran, akik emlékeznek arra, hogy milyen élmény volt anno elindítani a Need for Speed Underground akármelyik részét, ahol a fülünkbe mászó dallamok egyből megadták nekünk az alaphangulatot. Ugyanezt tapasztaltuk az NBA 2K19 menüjében is, ahol jóféle rapzenék hallgatása közben több menüpont közül válogathatunk. 

Elsőként a történetmesélős élményként definiált MyCareer szekcióba vetettük bele magunkat, ahol egy elsőre hosszúnak tűnő, de valójában elég komplex folyamaton keresztül alkothatjuk meg saját játékosunkat. Fizimiska szempontjából választhatunk előre legenerált arcokat, –de megalkothatunk teljesen egyedit is, vagy a MyNBA2K19 mobilalkalmazással saját fejünket is bescannelhetjük


Ezután választunk nevet, származási helyet és mezszámot magunknak. Azt is meg kell adnunk, hogy milyen kezesek vagyunk, illetve, hogy pontosan milyen játékostípust szeretnénk képviselni. Ennek megkönnyítésére típusonként 3 híres játékost is megmutatnak nekünk, ami alapján szinte biztos, hogy a többség –hozzánk hasonlóan– Steph Curryt fogja választani. 

Itt azonban még nem ér véget a karakteralkotás, hiszen 5 elsődleges és 7 másodlagos képesség közül kell kiválasztanunk a nekünk tetszőt, amik egytől egyig hatással lesznek a pályán lévő játékunkra: például, hogy hogyan blokkolunk, milyen hatékonyan tudunk labdát lopni az ellenféltől, mennyire tud felgyorsulni a játékosunk és stb. Ehhez még hozzájárul játékosunk tetszőlegesen megadható magassága, testtömege, valamint a karok hosszából eredő szárnyfesztávolság is. 


A történet szerint a karrierünket a Shanghai Bears csapatában kezdjük építeni, ahol már neki is állhatunk a különböző mozdulatok elsajátításának. Ebben nagy segítségünkre lesz a Settings-ben megbújó Controls szekció, ahol megleshetjük az összes megmozduláshoz kapcsolódó gombkombinációt, és loopolódó videón magát a mozdulatot is. 

Kezdőként alaposan fel kell kötni a kosarasgatyát, hiszen ha nem memorizáljuk eléggé a legalapvetőbb támadási és védekezési mozdulatokat, akkor felmoshatják velünk a padlót. Fontos is meccsről meccsre jól teljesíteni, ugyanis a program folyamatosan értékeli a játékunkat, –és ha igazán kiemelkedőt nyújtunk, a profi csapatok játékosfigyelői is lecsapnak majd ránk. 


Minden meccs előtt meg fogjuk kapni, hogy pontosan milyen feladatot kell teljesítenünk: például, hogy minimum 20 pontot kell dobnunk, hogy nyerhessen a csapatunk, védekezésben kell jeleskedünk és még hasonló finomságok. Külön öröm, hogy meccs közben bármikor használhatjuk az Instant Replay funkciót, hogy visszanézhessünk egy-egy nagyobb pillanatot és persze a sportághoz hűen milliónyi statisztikát böngészhetünk át a csapattal és a játékosokkal kapcsolatban. 

Ahogy sorolunk felfele a ranglétrán, úgy nem csak egyre több pontot, hanem szép kis rajongótábort is kiépítünk magunknak, ami nagyban hozzájárul a jobb csapatokba való bejutásunkhoz is. Lelkesedésünket a stadionban tomboló tömegek végig fenn fogják tartani, akik a játékkal együttélve bátorítják kedvenc csapatukat. Például, ha végre kiegyenlítünk, akkor szinte lebontják a pályaszélét örömükben, –ha pedig átvesszük a vezetést, akkor hatalmas ovációban törnek ki. 


Most már tényleg elhisszük, hogy a valaha volt legélethűbb kosárlabdás játékot kaptuk meg az NBA2K19 személyében, aminek megalkotásakor a fejlesztők párját ritkító precizitással figyeltek oda a legapróbb részletekre is. A játékosok valami elképesztően élethű mozgásokra és mozdulatokra képesek, amik sokszor annyira természetesnek hatnak, mint ha valódi hús-vér játékosokat látnánk a képernyőn. 

Például jót mosolyogtunk azon, amikor egyik csapattársunk leült a cserepadra, majd ezután megfogva a szék szélét még rugózott is egyet, ahogy a profi játékosok is szokták. Ugyanakkor látvány is első osztályú, a stadionok és a pályák remekül festenek, a játékosok arcmimikái is teljesen rendben vannak, a grafika pedig még PlayStation 4 Slim-en is annyira részletes, hogy simán kivesszük az utolsó izzadtságcseppeket is. 


Azt meg már szinte mondani se kell, hogy a kommentátorok mennyire jól meg tudják alapozni a meccshez szükséges hangulatot. Amit viszont szomorúan tapasztaltunk, hogy konzolon a játék hajlamos az átlagosnál nagyobb töltési időkre, amik ugyan nem Destiny szinten mozognak, de azért még így is hosszabbak a megszokottnál. 

Gyakorlatilag a kosárlabda-rajongók egyik kedvenc szekciója lesz a MyTEAM, ahol nem meglepő módon álmaink csapatát rakhatjuk össze mostani játékosokból, vagy a múlt legnagyobb kosarasaiból. Ezután már csak rajtunk áll, hogy az egyjátékos szekcióban edzük magunkat a gépi ellenfél ellen, vagy online mérettetjük meg saját csapatunkat, akiknek egyedi mezt, nevet és testreszabott stadiont is megadhatunk. 


Csapatkeretünk összeállításához kosaraskártyák bontogatásán keresztül vezet az út, hiszen amilyen játékosok lapulnak a csomagban, azokból gazdálkodhatunk. Itt rendkívül sok lehetőség, teljesítendő cél, feladat és küldetés vár ránk, amiket aztán újabb csomagok nyitására válthatunk be.

Értelemszerűen minél több lapunk van, annál értékesebb játékosok lesznek a csapatunkban, viszont fontos tudni, hogy a legmagasabb szinte eléréséhez 2500 kártyákat kell összegyűjtenünk, ami nem lesz valami egyszerű. A játék sava-borsát itt sajátíthatjuk el az egyik legkönnyebben, hiszen a Freestyle módban kedvünkre gyakorolhatunk, valamint a 3v3-at és 5v5-öt jelentő játékmódokban sokkal pörgősebb meccsekben lehet részünk. 


A MyLeague szekcióban teljes mértékben testreszabható ligát hozhatunk össze, ahol azt is beállíthatjuk, hogy regular szezonnal, vagy off-szezonnal kezdődjön a móka. Ezután a játék legenerálja nekünk a teljes meccsnaptárat, amiből láthatjuk, hogy a csapatok milyen párosításban és pontosan mikor küzdenek meg egymással. 

Itt lehetőségünk van bármelyik meccset akármelyik csapat oldalán lejátszani, de azt is megcsinálhatjuk, hogy a gép a menedzserjátékokhoz hasonlóan leszimulálja az összecsapásokat. Ha viszont nem szeretnénk sokat szöszölni, akkor a főmenüben irány a Play Now menüpont, ahol azonnal belevethetjük magunkat a meccsekbe


Itt hatalmas újdonságokra nem kell számítani, ugyanúgy tudunk barátainkkal, vagy más játékosokkal online is játszani, ami akár aznapi meccsekre is kiterjedhet. Kezdőknek elsőre a University-t szekciót ajánljuk, ugyanis itt kell alaposan felkészülni ahhoz, hogy utána az online meccseket is nyugodt szívvel bevállalhassuk. 

Összességében elmondhatjuk, hogy rendkívül jól szórakoztunk az NBA2K19 játékideje alatt, ami hosszútávon is képes lekötni a játékosokat és még ez azokra is igaz lehet, akik ritkán játszanak kosarasjátékokkal. Sok időt kell azonban hagynunk magunknak, hogy minden egyes szeletét kiismerjük, –de amint elkezdünk otthonosan mozogni a pályán még nagyobb élményt fognak nyújtani a teljesen profin kivitelezett összecsapások.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!