Az asztal mögül sem könnyebb a foci - Leteszteltük a Football Manager 2019-et!

Az asztal mögül sem könnyebb a foci - Leteszteltük a Football Manager 2019-et!

A Football Manager 2019 kapcsán meglepő, de a Dark Souls széria jutott az eszembe.

Sose szerettem az évente jelentkező játéksorozatokat, mindegy, hogy sport vagy nem. Persze jó alapra építve könnyű előrukkolni egy minimálisan változó, egy-két újdonságot behozó új epizóddal, de nem egyszer láttunk már a sűrű megjelenések miatt elbukó játék címeket is. A FIFA nem ilyen: bármennyire is szeretek tiltakozni az évenkénti FIFA ellen, él és virul a széria, már pusztán a "foci szimulátor" és az adott világsztár a borítón eladja a játékot. Ugyanakkor van élet a FIFA sorozaton túl is: nem, nem a PES, hanem a Football Manager ami azoknak a foci őrülteknek készült, akik időt nem spórolva egy csapat összes játékosának minden egyes hajszálát is szereti pont jól belőni, hogy minden tökéletes legyen a mérkőzésen.

chat

És hogy miért a Dark Souls-hoz való hasonlítás? Pusztán azért mert ez a legkeményebb, legnehezebb és legbonyolultabb sportjáték amivel valaha dolgom volt. Honnan máshonnan mint Londonból érkezik a Football Manager 2019; a fejlesztő brigád a Sports Interactive az egész karrierjüket ennek a szériának szentelték, eleinte más névvel, illetve pár epizód erejéig megpróbálkoztak NHL és Baseball menedzselős játékokkal is.

Azt már most leszögezhetjük, hogy a Football Manager széria méltatlanul van a FIFA és a PES árnyékában való élésre ítélve, –még akkor is, ha nyilván ez inkább egy tycoon játék. A már említett populáris foci szimulátorokban is el lehet tölteni némi időt a csapatunk összeállításával és felkészítésével, a Football Manager-t elindítva pedig mondj le a szünetekről, a hétvégékről, az ünnepekről és a nyaralásról: ide minden igyekezetedre és idődre szükséged lesz.

Ezúttal is több fajta játék módban van lehetőségünk a világ legjobb csapatát felépíteni, vagy akár beugorhatunk menedzserként kedvenc csapatunk irodájába is, hogy őket vezessük a bajnoki cím felé. Az ördög valóban a részletekben van elrejtve: kismillió beállítás közül választhatunk már a karakterünk legenerálása után, hosszú időt eltölthetünk már az előszezon menedzselésével is, ha pedig elindult az aktuális kupa, akkor valóban mindenre nekünk, mint menedzsernek kell figyelnünk.

Hála a hihetetlen részletes menedzselési lehetőségeknek –mind csapat, mind játékos szinten–, csakis rajtunk múlik, hogy sikerre vezetjük-e csapatunkat a mérkőzésen. A játék nem fogja a kezed, nincsenek fényesen villogó tutorial feliratok, van persze egy új Manager Induction funkció ami tőmondatokban, pár perc alatt megmutatja neked a játék alapjait, ezután is bőven a tanulófázisban leszünk még. Bár a kezelő felület és a teljes játék HUD egy előnyére váló megújuláson esett át tavalyhoz képest, kezdőknek így is túl bonyolult; még a széria veteránjai is könnyen eltévedhetnek a menürengetegben.

Ha már az újdonságokról beszéltünk, a megújult kezelőfelületen túl, végre a mérkőzés közbeni stadion és pályakép is javult picit, de ami ennél is fontosabb, hogy az évek óta kért, kibővített gyakorlási és fejlesztési lehetőségek végre megérkeztek, illetve a való életben zajló focinak megfelelőlen a játékban is megjelent a videóbíró rendszer, és a Tactics ablak, ahol a legtöbb időt fogjuk tölteni, egyszerre egyszerűsödött és bővült új lehetőségekkel.

Nagyon nehéz akár szóban, akár írásban visszaadni a Football Manager 2019 eszenciáját; összességében viszont kétségtelenül elmondható, hogy a menedzser funkciók, a játékosok és a csapat felkészítése és fejlesztése továbbra is tökéletes, az új funkciókkal ha csak egy leheletnyivel is, de felhasználó barátabb a játék. Az elavult grafikus motorból fakadó hátrányok továbbra is bántják a szemet, szerencsére ezeket csak mérkőzésben közben éljük át.

A Football Manager 2019 PC-n és Nintendo Switch-en játszható, ha engem kérdeztek elég borsos, 55 dolláros áron.

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!