Hirdetés

Az elmúlt 25 év legsikeresebb játékai az Egyesült Államokban

Loemifar | 18/11/08 14:11
Cikk mentése

Az eladási toplista alapján, az elmúlt 25 évben az Egyesült Államokban Call of Duty-t érte meg a leginkább kiadni. 

Hirdetés

Az elmúlt 25 évben elképesztően nagy fejlődésen ment keresztül a videojáték ipara, és ezért hatalmas dolog, ha valami klasszikust kiadnak újra, ezzel is a retró érzést felelevenítendő a játékosokban. Az eladási listák azonban az eltérő generációk közötti ízlést is tükrözik, legalábbis ha az Egyesült Államokbeli adatokat böngésszük. Twitteren osztotta meg Mat Piscatella azt a táblázatot, ami kételyeket ébreszthet a valódi minőséget, csavaros történetet és egyedi játékélményt hajkurászó gamerekben.

Az amerikai ízlést a kétezres évek elejéig a Nintendo mára klasszikussá vált címei alakították. A manapság már sokadik újrakiadást élő Mario, Mario Kart, Donkey Kong és Zelda letarolta a piacot, ami nem volt véletlen. Minden korosztály számára élvezetes kikapcsolódást nyújtottak, és nem a minőség rovására mentek a folytatások sem.

A Nintendo után jött a Rockstar és az EA, ami a GTA sorozattal és a Madden NFL sportjátékokkal elérte azt, hogy a konkurencia meg se próbáljon hasonló játékot fejleszteni. Az amerikai futball hazájában nem meglepő, hogy a Madden ennyire előkelő helyen végzett az év végi eladási listákon. A Guitar Hero III és a Rock Band a legegyszerűbb nappaliba is valódi partihangulatot teremtett, a műanyag gitárok nyomkodása közben mindenki Tom Morellonak, vagy Slash-nek érezhette magát, miközben fejhangon énekelte a Dani Californiát az RHCP-től.

2009-ben azonban történt valami: az Infinity Ward és az Activision közösen elkezdte ontani magából a casual FPS-ek valaha volt legnépszerűbb szériájának újabb és újabb részeit. A Call of Duty sorozat második és negyedik része sokakban ott van a valaha volt legjobb multiplayer játékok között, –és ezt a sikert képesek voltak úgy kihasználni a fejlesztők, hogy annyira sok dologban nem kellett megújítani a játékot. Hiába volt a kritikusok szerint katasztrofális az Infinite Warfare, ha a pénztáraknál jól teljesített a cím.

Az amerikai kultúra teljesen más, mint az európai, vagy az ázsiai, –ezért sem érdemes úgy tekinteni erre a listára, hogy világszerte is ezek volt a legsikeresebb játékok. A mobiljátékok és konzolos címek sikerei mellett az asztali számítógép, mint platform már visszaszorult a harmadik helyre, ezért önmagában az exkluzív címek csak akkor lehetnek valóban sikeresek, ha azok közel tökéletes élményt adnak a játékosnak.

Ti milyen játékokat vettetek meg az elmúlt években?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Hirdetés
A hozzászólás nincs engedélyezve
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?