Leteszteltük a Red Dead Redemption 2-t!

Csak ámulunk és bámulunk a Rockstar remekműve láttán.   

A Rockstar Games már régóta igencsak közel áll a szívünkhöz, ami nem csoda, hiszen olyan zseniális címek fűződnek a nevükhöz, mint a legendás Grand Theft Auto széria, a Max Payne sorozat, a Manhunt, az L.A. Noire és természetesen a Red Dead franchise. Utóbbi 2010-ban örvendeztetett meg minket igazán, amikor is megkaptuk annak a Red Dead Redemption-nek az első részét, ami a mai napig játékipari mérföldkőnek számít. Éppen ezért figyeltük árgus szemekkel a második rész cseperedését, ami nem titkoltan minden képzeletünket felülmúlta, leginkább azért, mert jóval többnek éltük meg, mint egy komplex játéknak. 


Persze, nem indult ilyen egyszerűen az 1899-ben játszódó történet, ami - többek közt - a Van der Linde banda sorsának alakulásába nyújt betekintést. Ugyanis a Red Dead Redemption 2 olyan, mint egy jóféle regény: elképesztő atmoszférával bír, de nagyon lassan mutatja meg a foga fehérjét, miközben minél többet foglalkozol vele, annál inkább magába szippant. Emiatt nem is ajánlott mindenkinek, pláne nem azoknak, akik csak 1-2 órára képesek leülni játszani, hiszen a Rockstar remekműve ennél lényegesen több időt igényel. 

Már csak azért is, mert csupán a sztori teljes felgöngyölítése alsó hangon is 60 órát ki tud tenni és akkor még nem is foglalkoztunk a játékon belül elérhető megannyi teendővel. Egyszerűen bámulatos, hogy mennyi lehetőséget pakoltak bele a játékba és a csapathoz jellemző módon mennyire kreatívan tették ezt meg. Játék közben tényleg úgy érzed magad a Red Dead Redemption 2-ben mintha egy saját törvényekkel operáló vadnyugati világba csöppennél, ahol bármelyik pillanatban történhet valami váratlan. 

15 érdekesség, amit tudnod kell a Red Dead Redemption 2-ről

15 érdekesség, amit tudnod kell a Red Dead Redemption 2-ről, -és most be is mutatjuk neked.

Velünk például előfordult, hogy a történet előrehaladtával éppen csak elhagytuk a banda táborhelyét, majd hirtelen a bokrok és fák takarásából kibújva ellenséges banditák rontottak ránk és lőttek pillanatok alatt szitává minket. Természetesen ahogy az életben, úgy itt sem csak rossz dolgok történhetnek, így például rengeteg bajbajutottal találkozhatunk, akiken ha segítünk, biztosan meghálálják cselekedetünket és a jóhírnevünk is terjedni fog. 

A Rockstar azonban nem lacafacázott, hiszen az ilyen legapróbb mellékszereplők is saját kis történetet és karaktert kapnak, hogy hosszú távon se unjunk rá a legkisebb feladatokra sem. Ráadásul a sztoriküldetéseket direkt úgy építették fel, hogy a lehető legváltozatosabb játékélményben lehessen részünk, ami annyira jól sikeredett, hogy sokszor már egy igazi westernfilmben éreztük magunkat, ahol a tetteinkkel mi befolyásoljuk a történet alakulását. 


Külön öröm, hogy több küldetés alatt is lehetőségünk van arra, hogy eldöntsük, pontosan milyen módszerrel oldjuk meg az előttünk álló feladatot, de előfordul olyan is, hogy kérésre az egyik társunk megoldja azt helyettünk. A játék egyik legjobb eleme, hogy rendkívül jól van skálázva, ami maradéktalanul képes kiszolgálni a legkülönfélébb játékosokat is: aki csak a felszínt szeretné kapargatni, az szimplán ráállhat a főküldetések teljesítésére, a kíváncsibbak ezek mellett tengernyi más tennivalót találhatnak maguknak pusztán a világba vándorolva is, az igazi fanatikusok pedig a vadászattal, halászattal, kincskereséssel, pókerezéssel, fejvadászattal és egyéb tevékenységekkel üthetik el az időt. 

Egyébként le a kalappal a játék írói előtt, akik egész egyszerűen annyi izgalmas és érdekes párbeszédet pakoltak bele a Red Dead Redemption 2 második részébe, hogy pár óra alatt annyit lehet olvasni, mint egy termékenyebb napon valamelyik népszerűbb hazai hírportálon. Persze, mit sem érne az egész, ha nem olyan látvány tárulna elénk, ami szinte maximálisan kihasználja a jelenlegi generációs konzolok erejét. 

7 tipp, amit fogadj meg, mielőtt belevágsz a Red Dead Redemption 2-be

7 tipp, amit fogadj meg, mielőtt belevágsz a Red Dead Redemption 2-be!

Láttunk mi már Uncharted 4-et, Horizon Zero Dawn-t és God of War-t is, de a Rockstar munkatársai által összehozott grafika szemkápráztató és annyira jellegzetes, hogy teljesen át tudja adni a kor hangulatát. Utóbbiban az is nagy segítségünkre van, hogy végre egy olyan játékot kapunk, amiben szinte minden tettünknek súlya van és gyakorlatilag semmit se kapunk meg könnyedén. Főleg a Far Cry részeken edződött játékosoknak lesz ez meglepő, hogy például a vadászat egy komplex, s ebből fakadóan hosszas procedúra is lehet, ami ennek ellenére is megéri a rászánt időt, ugyanis nem kevés pénzt lehet keresni vele. 

Márpedig pénzre hatalmas szükségünk lesz, ugyanis a táborunk fejlesztése, a karakterünk értékeinek fenntartásához szükséges élelem és italmennyiség beszerzése, valamint a jóféle fegyverek és lovak is rengeteg dollárba kerülnek. Igazán különleges az a megközelítési mód, amivel igyekeztek a fejlesztők közelebbi kapcsolatot kialakítani a játékosok és a legtöbb esetben életmentő hátasok között, hiszen meg kell a lovakat szelidítenünk, rendesen fel kell szerelnünk, rendszeresen etetnünk és megtisztítanunk kell őket, s figyelnünk kell arra is, hogy ha elfáradnak, vagy éppen valami felzaklatja őket. 

Itt vannak az első Red Dead Redemption 2 értékelések

A Rockstar Games ismét megmutatta mi kell a gamereknek. Megkaptuk az év játékát?

Ugyanakkor karakterünk is rendszeres odafigyelést igényel, hiszen nem mindegy, hogy hideg, vagy meleg évszakokra tervezett outfitben vágtat-e a pusztaságban - ugyanis nem megfelelő ruhaválasztás esetén drasztikusan csökkenhet az életereje -, az energiaszintjét jelző Stamina értéke mennyire magas, fürdött-e mostanában, illetve, hogy az előző részből ismerős Dead Eye milyen szinten áll. Utóbbira leginkább a különböző tűzharcokban lesz a legnagyobb szükségünk, amikor is valahogy fel kell vennünk a harcot a ránk rontó túlerővel szemben. 

Ehhez nem árt megtalálni a játékstílusunkhoz leginkább illő fegyvert, amit a helyi fegyverbolt kínálatát böngészve tudunk megtenni. Ami igazán örömteli, hogy a Red Dead Redemption 2 telis tele van olyan pillanatokkal, amikre örömmel emlékezhetsz vissza és ugyanekkora jókedvvel oszthatod meg másokkal: az első kocsmai verekedések, a vágtatás közben történő hatalmas perecelések, a félresikerült rablótámadások, vagy éppen a talajrészegen történő bohóckodások. 


Mivel a Red Dead Redemption 2 egy olyan élmény, amit minden valamirevaló játékosnak legalább egyszer át kell élnie. Persze, lehet azt mondani, hogy megfontolandó megvárni a PC-s verziót, csak éppen nem érdemes, hiszen így az utóbbi évek legnagyobb és egyben legtartalmasabb játékáról maradnánk le. Azt meg azért senki sem akarja, főleg akkor nem, amikor egy PlayStation 4-et, vagy XBOX ONE-t használtan már 50-60 ezer forint környékén meg lehet csípni.

 
A játékért hatalmas köszönet a Cenega Hungary Kft.-nek!

Kövess Minket!