A

A "pay-to-win" már tier VIII-ban is végbement!

A powercreep irány csúcspontjához ért a tier VIII-as mezőnyben.

Az elmúlt két évben sorra jelentek meg a régiektől jóval erősebb, –azaz power creep prémium harckocsik–, mint például a Defender, a Patriot, a Somua SM, a Skorpion G és a Lorraine 40t, amik gyakorlatilag kiszorították a fejleszthető járműveket a kompetitív szcénából. Cikkünkben a miértekre keressük a választ.

WoT - Fizess, hogy nyerj?

A World of Tanks alapjáraton egy ingyenesen játszható cím, de a mérleg nyelve napjainkban egyre inkább a "pay to win" irányába dől.

A fenti képre kattintva egy régebben publikált, általánosabb jellegű írást olvashattok a témáról, ami a World of Tanks indulása óta szóban forgó probléma, de csak az utóbbi pár évben vált komollyá. A teljes történetbe ezúttal nem szeretnénk belebonyolódni, hanem kifejezetten a prémium tankok helyzetére koncentrálunk.

Tier VI-nál kezdődött

Sosem volt vita tárgya, hogy a Cromwell B, a Type 64, a Thunderbolt és a T-34-85M sokkal jobbak, mint ugyanezen járművek Tech Tree megfelelői. Egyrészt szükség volt arra, hogy normál mérkőzésekben egy tier VIII-as tankkal szemben is megállják a helyüket, másrészt a középső tierekben a power creep épp oly minimális, hogy szinte észrevehetetlen, –kivétel talán a T-34-85M, de ezt a járművet szinte mindenki megszerezhette. A tier VI tehát egy dolog, amin egy vállrándítással túl lehet lépni.

A tier VIII ördögi köre

Egészen idáig a Wargaming által zsákutcának titulált tier limites tankok miatt nem volt szükség a power creepre. Ha egy tank nem kerülhet szembe 2 tierrel nagyobb ellenfelekkel, akkor kifejezetten jó paraméterekre sincs szüksége, következésképp nem válik erősebbé egy normálhoz képest, –aminek viszont már le kell küzdenie a 2 tierrel nagyobb egységet is.

Ha a random csatákat vesszük, akkor az előző bekezdésben ismertetett okból kifolyólag mind a fizető, mind a nem fizető játékos megtalálta számításait a mérkőzésben. Ha a kompetitív csatákat nézzük, akkor a főszerep a normál egységeké volt, mint az IS-3, a T32, az AMX 50 100 és az akkor még tier VIII-as AMX 13 90.

A tier limit nélküli játék

Ha nincs tier limit, akkor a játékosok csak abban az esetben vásárolják meg a prémium tankot, ha az jóval erősebb a régieknél. A két legjobb példa erre a Defender és a Mauerbrecher, hiszen míg előbbi rekordeladásokat hozott, addig a Mauerbrechert szinte senki sem akarta beszerezni. Ez a gondolkodásmód nem a játékosok hibája, hiszen ők egyszerűen csak kapni szeretnének valamit a pénzükért.

Eljutottunk arra a szintre, amikor a Stronghold csatákat kizárólag prémium tankokkal játsszák. Természetesen értjük, hogy mindenki farmolni szeretne, de itt nemcsak egyszerűen erről van szó, hanem ténylegesen arról, hogy a videóban látható tankoktól nincs jobb a fejlesztési fában

A következmények

A csapatjátéknál régen egy döntést kellett hoznod. Az egyik lehetőség az volt, hogy normál tankokkal játszol, és ezzel nagyobb esélyt kapsz a győzelemre, míg a másik szerint prémium tankokat választasz, hogy farmolhass, de ezzel hátrányból indulsz. Ha le szeretném egyszerűsíteni, akkor napjainkban csak akkor játszhatsz csapatban, ha van prémium tankod.

Nem szeretnénk pesszimista képet festeni a World of Tanks-ről, de jelenleg a legjobb, amit tehetsz, ha lecsapsz minden ingyenesen megszerezhető prémium tankra, és igenis költesz a játékra, hogy ne maradj le. Egy 2015-ben jónak számító tankállomány ma már semmit sem ér, –pedig ugyanazok a tankok, semmit sem változtattak rajtuk. Egy új kor, új szabályokkal.

Te hogy látod a játékmenetet? Elmondható még róla, hogy teljes mértékben játékosbarát?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.