Az Epic Games tovább bővül, hamarosan megnyitják a saját játék store-jukat

Az Epic Games tovább bővül, hamarosan megnyitják a saját játék store-jukat

A Fortnite-ot fejlesztő cég egyértelműen hadat üzent a Steamnek!

Az Epic Games a tegnapi napon jelentette be, hogy komoly projektbe fogtak: számos játék –illetve egy különálló launcher– lefejlesztése után most valami egészen mással érkeznek, saját store-t nyitnak, ami elérhető lesz minden játékfejlesztő számára. Elsődleges céljuk, hogy egy olyan "boltot" alkossanak meg, ami megfelelő üzleti feltételeket és közvetlen kapcsolatot biztosít a játékosokhoz.

Biztosan benne lesz az idei Youtube Rewindban a Fortnite

Hamarosan vége az évnek, így jön a Youtube Rewind is, amiben szerves része lesz a Fortnite-nak is.

A store hamarosan megnyílik, eleinte a játékok egy szűkebb körének, PC és Mac platformokon, 2019-ben azonban bővülni fog, –mind játékok, mind platformok terén. Elvileg Andoridra is tölthetünk majd le innen, tehát a Steam mellett a Google tortájából is benyúlhat akár egy szeletet az Epic. És hogy mégis miként akarják odacsábítani a játékfejlesztőket? Pénzzel!

A képen az Unreal Engine 4 és Unity motorokkal szerelt játékok fejlesztőinek részesedései láthatóak. Az Epic UE4 motorjával szerelt játékok után a fejlesztő csak a játék árának 65%-át kapja meg, 30% megy a Steamnek, míg 5% az Epic-nek. Hasonló a tényállás a Unitynál is, ott is csak 70%-ra rúg a fejlesztő bevétele. Ezzel szemben az Epic Games MINDENKINEK már az első perctől fogva 88%-os részesedést ígér, ők mindössze 12%-ot csippentenének le a játékok árából.

A csábító számok mellé pedig más egyebet is ígér a cégóriás:

  • Közvetlen kapcsolat a játékosokkal, kiemelten kezelt hírfolyam jól látható helyen, illetve automatikus email cím megosztás a játékosok részéről (persze, ha engedélyezik).
  • Szoros kapcsolat a tartalomgyártókkal: A Support-A-Creator nevű programba 10 ezer ember csatlakozott be, az Epic ezen keresztül biztosítaná majd az influencerek könnyű elérését. Azok az influencerek, akik csatlakoznak egy játék népszerűsítéséhez részesedést kapnak abból az összegből, amit ők hoznak össze a fejlesztőnek, ám az Epic az első 24 hónapban ennek az 5%-át is állja.
  • A fejlesztők szerkeszthetik a saját játékuk profilját, illetve azt ígérték, hogy nem lesznek kliensen belüli hirdetések, amikkel a nagyobb nevek a kisebbeket elnyomhatnák.
  • Az összes motort szívesen látják.
  • A Fortnite nagy mennyiségű tranzakciója miatt van kapacitásuk arra, hogy teljes körű támogatást nyújtsanak majd a store pénzforgalmának lebonyolításában.

És mindezt hogyan fogadta a Steam? Valószínűleg ők már tisztában voltak azzal, hogy riválisuk érkezik, ugyanis november 30-án közzétették, hogy október 1-étől a Steamen 10 millió dollár bevételt elérő játékoknál 75/25%-ra módosítják a részesedést, az 50 milliót produkálóknál pedig 80/20%-ra.

Az egyetlen kérdés már csak az, hogy minket, játékosokat ez miként fog érinteni? Amennyiben az Epic boltja nagyot durran, érdekes helyzet állhat majd fent a videojátékok digitális piacán. Mivel az Epic nagyobb osztozkodási arányt ígér a fejlesztőknek elképzelhető, hogy azok adhatják majd az Epic platformján olcsóbban a játékokat, –bár ehhez azért biztos lesz egy-két szava a helyi piaci versenyre vonatkozó törvényeknek.

Egyelőre egy dolog biztos, az Epic tervében van bőven potenciál, elvégre olyan modellt tesznek a fejlesztők elé, ami igen csábító lehet. Hogy veszélyes lehet-e mindez a Steamre? Maximum hosszútávon, ez ugyanis egy nagyon hosszú folyamat kezdete, a Steam jelenleg annyira uralja a piacot, hogy nehéz mellette egy hasonló projektet belőni.

Az Epic azt ígérte, hogy az európai idő szerint péntek hajnalban megrendezésre kerülő The Game Awards-on még többi információt osztanak majd meg.

Mit szóltok az Epic lépéséhez?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!