Szexuális zaklatás vádja miatt felfüggesztették a Riot egyik felsővezetőjét

Szexuális zaklatás vádja miatt felfüggesztették a Riot egyik felsővezetőjét

Lassan fél éve gyűrűzik ez az ügy, több fél is megszólalt a témában, de a jelek szerint még mindig nincs vége a történetnek.

Először nyár közepe fele röppent fel a hír, hogy elég komoly gondok vannak a Riot Games-en belül, ami a nemi egyenlőséget és a nők megítélését, illetve kezelését illeti. Az ügyről egy majd fél évig kutatott és írt, igen hosszas cikk számolt be a Kotaku oldalán, melyre később természetesen a Riot Games is válaszolt. Ha nem vagy tisztában az előzményekkel, az alábbi cikkünkben olvashatsz róla.

Reagált a Riot a szexuális zaklatási botrányokra

Aioween | 18/08/09 17:08 A héten egy igencsak terjedelmes és érdekes írás jelent meg a Riot Games-ről a Kotaku hasábjain. Az alapvetően kevésbé a tényfeltáró oknyomozásairól ismert site talán messze leghosszabb és legérdekesebb anyaga a szerző elmúlt féléves munkájának gyümölcse, amelyben a Riot Games-en belül tapasztalható szexizmust és a nőkkel szembeni negatív viselkedést mutatja be, közel 30 megszólaló szemén keresztül.

Rengeteg írás született a témában, aztán egy időre csend lett. A napokban azonban felröppent a hír, hogy a Riot Games egyik COO-ját (Chief Operating Officer), Scott Gelbet két hónapra felfüggesztették fizetés nélkül, mivel nyomozás folyt ellene szexuális zaklatás ügyében. Egyesek még ezt a büntetést is keveslik. Egyáltalán nem tesz jót ez a hírverés egyébként a Riot Games-nek, bár eddig a napig egész következménymentesen úszták meg cég szinten, mindössze pár bocsánatkérés történt, illetve nagy ígéretek, hogy valamit kezdeni fognak a helyzettel. 

Az ígéretet pedig ezen a szinten be is tartották, ugyanis nyomozásba kezdtek házon belül, aminek következtében az egyik magas szintű vezetőt, az előbb említett Scott Gelbet felfüggesztették. A felfüggesztés lényegében még nem kirúgás, de azt is jelenti, hogy a következő két hónapban semmilyen munkát nem fog végezni a cégnél és fizetést sem fog kapni. A belső vizsgálat során kiderült, hogy Scott Gelb neve számos zaklatásos panaszban is felmerült és ha valami több forrásból is érkezik párhuzamosan, akkor ott bizony lehet valami. 

Már az eredeti Kotakus cikkben is őt említették meg név szerint. A beszámolók alapján több kollegina és kolléga is panaszkodott rá, hogy nem elfogadott helyeken ért hozzájuk, illetve amit többen is kiemeltek: hajlamos volt mások arcába szellenteni. A legrosszabb az egészben, hogy ez a fajta viselkedés nyílt titok volt a cégen belül már jó ideje, vezetőként pedig ezzel úgymond példát is statuált, arról nem is beszélve, hogy nehezebb volt támadni így a személyét, –ez esetben jogosan.

Miután a Riot Games megtette az ígéretet, hogy belső nyomozást folytatnak, felfogadták a Seyfarth Shaw ügyvédi irodát, hogy ezt elvégezzék. Mivel Észak-Amerikában nagyon komolyan veszik a személyes jogokat, ezért a cég másik vezetője, Nicolo Laurent emailben tájékoztatta a dolgozókat, hogy a nyomozás legtöbb eredménye nem lesz publikus. Scott Gelb ügye viszont annyira nyílt titok, hogy nem is lenne értelme titkolózni, –illetve szeretnének az ő ügyében látható büntetést kiosztani és ezzel példát mutatni. Ugyanakkor Nicolo azt is hozzátette, hogy nem minden egyes vád bizonyult igaznak Scottal szemben. Azt már nem részletezte, hogy mit gondolnak igaznak és mit nem. Tekintve, hogy a közelmúltban ehhez hasonló ügyeknél akár kevesebbért is menesztettek már felső vezetőket, kissé enyhének tűnik ez a büntetés egyelőre. A Kotaku forrásai szerint több dolgozó nem örül, hogy Scott még egyáltalán a cégnél van és csak ennyi időre "menesztették".

"A korábban tett ígéretünk fényében, hogy továbbra is egy fejlődő céges kultúra része legyünk, alapos nyomozást végzünk éppen minden egyes panaszt illetően. Ennek folyamatnak részeként, külső jogi segítséget bevonva megvizsgáltuk a Scott Gelbet ért vádakat. Alapos mérlegelést követően, –figyelembe véve az eredményeket és bizonyítékokat–, a vezetőség döntése alapján Scott Gelb két hónapnyi felfüggesztést kap fizetés nélkül. A bebizonyított vádak fényében ezt a büntetést tartottuk igazságosnak, illetve megerősíthetjük, hogy több vele kapcsolatos vád végül nem tűnt igaznak."

Mivel egy továbbra is folyamatban lévő nyomozásról beszélünk, kíváncsian várjuk, hogy vajon mire fog még fény derülni a cégen belül.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



League of Legends - MSI: Kinek fog kedvezni az új patch?

Nagy ugrás vár ránk a tavaszi döntőkről az MSI-ra, két frissítés is érkezett mióta nem láttuk kedvenc csapatainkat. Nézzük kinek kedvez és ki veszítheti a legnagyobbat a 14.7 és 14.8-as patcheken.

League of Legends - Indul az MSI visszaszámlálás!

Nyakunkon a 2024-es League of Legends Mid-Season Invitational, a csapatok és mi is már tűkön ülve várjuk, hogy megkezdődjön az év első nemzetközi bajnoksága.