5 idén kerek szülinapot ünneplő játék, amiknek sokat köszönhet az e-sport

Belegondolni is remek, hogy mennyire jók voltak anno ezek a játékok.

Egy két részes minisorozattal készülök nektek a héten, aminek keretein belül megemlékezünk 5+6 olyan játékról amik idén ünneplik kerek évfordulós szülinapjukat. Pici spoiler, –de a második részben korszakalkotó és stílusteremtő retro játékokról olvashattok majd–, most azonban 5 olyan játékot nézünk meg, amik e-sporthoz is köthetőek. Fontos megjegyezni, hogy a '90-es években nem feltétlen esett egybe egy játék európai, amerikai és ázsiai megjelenése; így ezt nem veszem figyelembe az egyes játékok megjelenésének dátumánál, mindenhol a legkorábbi dátum van feltüntetve.

League of Legends - 10 éves

Kezdjük rögtön a legfiatalabbal. Bizony, idén már 10 éves a LOL, a játék aminek címe gyakorlatilag egybeforrt az e-sporttal. Hatalmas népszerűségnek örvend a Riot Games gondozásában lévő League of Legends, csakis tavaly mintegy 240 millió órányi profi LOL tartalom született, a Worlds alatt pedig több mint 200 milliós megtekintést ért el. A MOBA játékok talán meg is koronázott királyának –ami idén már 10 éves– első verziója 2009. október 27-én gördült ki az internetre.

Counter-Strike - 20 éves

Ha valamit, akkor ezt a játékot úgy gondolom nem sokaknak kell bemutatni, –de aki esetleg egy kő alatt élte le az eddigi éveit, annak elárulom, hogy az eredetileg Half-Life modként megjelent Counter-Strike gyakorlatilag azonnal hatalmas népszerűségre tett szert a maga idejében. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez volt az első olyan többjátékos élményt ígérő cím, ami nem a szokásos darálós, "mész aztán lősz" mentalitást követte, annál egy sokkal taktikusabb és precízebb játékstílust követelt. Irgalmatlanul nagy pénzek forognak ma már a CS:GO-ban, amire az 1999. június 19-én megjelent első játszható béta verzió készítői aligha számítottak. Tavaly 22,6 millió dollár volt a CS:GO-ban rendezett versenyek össznyereménye.

Tom Clancy's Rainbow Six: Rogue Spear - 20 éves

Az 1999. augusztus 31-én megjelent játék –bár nem a széria első része–, sokan mégis annak tekintik. Ez annak tudható be, hogy az első Rainbow Six inkább egyfajta próba volt, ami remek alapot nyújtott a Rogue Spear és a széria további részei számára, amik aztán izgalmas történettel –és minden játékelemüket a realizmusra kihegyezve– kerültek a boltok polcaira. Tény és való, hogy a Siege is remek felvonása a szériának, de szerintem nem vagyok azzal a véleménnyel egyedül, hogy jó lenne már egy a széria gyökereit visszahozó, és megidézni képes R6 epizód is.

Unreal Tournament - 20 éves

Az idSoftware és az Epic, a Quake és az eredetileg csak Unreal néven megjelent játékok közötti harc mára már történelem, de szerencsére nem tudta bekebelezni a Quake a versenytárs játékát, így 1999. november 30-án megjelent annak folytatása, az online többjátékos módra fókuszáló Unreal Tournament. Rengeteg verseny, hatalmas és barátságos közösség épült az idén már 20 esztendős játék köré, ami nem egy, megint csak fantasztikus folytatást is megélt, hogy aztán a 2007-es harmadik rész után pihenőre vonuljon a széria. Az álomból a széria rebootjaként is felfogható, egyszerűen csak újra Unreal Tournament cím alatt futó játékkal ébredtünk volna, ha a furcsa gazdasági modell és minden bizonnyal a Fortnite sikere érdekében elvont erőforrások miatt nem állítják le a játék fejlesztését tavaly szeptemberben.

Quake 3 - 20 éves

Miután John Romero elhagyta az id kötelékét a Quake második részével érezhetően mellé lőttek picit a fejlesztők, így elég bátor húzás volt szinte azonnal nekikezdni a harmadik rész fejlesztésének. Szerencsére remekül látták meg azt, hogy a Quake a multija miatt volt igazán népszerű, így a Quake 3 Arena gyakorlatilag már csakis többjátékos módot tartalmazott. Sokadik játék, ami most tölti be a 20. évét, egészen pontosan 1999. december 2. jelent meg és még ma is találhatunk szervereket, amiken nem is kevesen játszanak. A széria legfrissebb darabja a quake Cahmpions, –-bár nem robbant be, mint úttörő e-sport cím–, remek versenyeket rendeznek a játéknak, és még magyar játékossal is büszkélkedhetünk Birgány "RAISY" Adrián személyében, aki többször is bizonyított már a világ legjobbjai ellen.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!