Placebó, vagy tényleg van értelme a végletekig összenyomott felbontásnak?

Placebó, vagy tényleg van értelme a végletekig összenyomott felbontásnak?

Rengeteg profi és hardcore játékos használ összenyomott felbontást, –de vajon miért, és egyáltalán megéri?

Amióta léteznek versenyszerű, online játszott FPS-ek, azóta a játékosok folyamatosan próbálnak trükközni a beállításokkal, hogy a lehető legtöbb FPS-t érjék el a lehető legtöbb hasznos textúra és modell megmaradásával. Már a régi CoD 4-es időkben is etalon volt a fix 250 FPS, ez pedig az e-sport és gaming fejlődésével csak tovább nőtt. Érdekes módon csak a lövöldözős játékokban látsz olyat, hogy valaki kisebb felbontásban, vagy rosszabb képarányban játszik, mint amit a monitor kibírna. Ez a CS:GO-ban is egy összenyomott képet eredményez, de az ottani profiknak még tökéletes kifogásuk volt arra, hogy miért teszik ezt: Egyszerűen így szokták meg.A játék 99'-es megjelenésével vannak olyan profik, akik már 1.6-ban, de source-ban egészen biztosan játszottak; akkoriban pedig a technológia nem volt elég fejlett, hogy 1920x1080-ban játsszon mindenki tökéletes FPS-sel. Kellett egy kis idő, míg ez a Fortnite-ba is elérkezett, de mivel a játék 2017 közepén jött ki, így a technológia már bőven készen állt arra, hogy a legtöbben 144 fps fölött játszunk a lehető legszebb és legnagyobb felbontásban is. A profik és a komolyabb játékosok viszont elkezdték egy kicsit alakítani a felbontást, majd arra az eredményre jutottak, hogy egy kicsit összenyomott képpel sokkal könnyebb építeni, –ráadásul simábban működik a játék, több FPS-sel. Ezt még talán egy ideig-óráig el is lehet fogadni, de ez az őrület végül abba torkollott, hogy vannak játékosok, akik már kisebb Y felbontással játszanak, mint X-el, tehát a jobb oldali szám nagyobb, mint az bal. Így néz ki például a 700x1080-as felbontás:

Azt nehezen hisszük el, hogy sokáig játszott így a Youtuber, de láthatjuk, hogy néhány klippjében tényleg rengeteg killje van, a játék pedig nem is futhatna simábban. Az effajta felbontások azért már egy kicsit mémmé váltak, így előfordul, hogy ilyen szörnyetegekkel is találkozhatunk:

Think I'm finally improving my 90's thanks to playground! from r/FortNiteBR

Itt például 480x1920-ban játszik a játékos, amitől instant rosszul lettünk, –és ő is bevallotta, hogy ezt bizony csak a vicc kedvéért dobta össze.

Persze minden őrületben van valamennyi igazság, hisz mint elmondtam, az FPS-ünk is javulhat, ráadásul a szélesebbnek tűnő modellek bizonyítottan tökéletes placebók, hiszen egyáltalán nem kap magára pár kilót az ellenfelünk, az agyunk mégis pontosabban és jobban tudsz célozni.  Eddig nem is értettük, hogy a profik miért játszanak széthúzott felbontásban, amikor a versenyeken még a saját periféria is tiltva van, nemhogy a felbontás megváltoztatása. Ez viszont úgy néz ki, hogy az IEM Katowice alkalmával megszakad, hiszen mindent megengednek a játékosoknak, így a grafikai beállításokban is turkálhatnak.

Sokak szerint egyébként az 1080x1080 és az 1156x1080 a legjobb felbontás, de sokan ezt egyáltalán nem tudják megszokni, –ráadásul minden játékosnak más a preferenciája, így nem kell magunkat ráerőszakolni, ha egyáltalán nem tetszik az összenyomott kép. Ha mégis szakítani akarunk a full HD felbontással és egy kicsit több FPS-t szeretnénk szerezni, akkor az 1440x1080 lehet a tökéletes választás.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

 

Kövess Minket!