Hej Dunáról Fúj a Szél - Gathering Storm teszt

Hej Dunáról Fúj a Szél - Gathering Storm teszt

A Civilization sorozat legújabb részében a magyarokat is vezethetjük és ennek nagyon lehet örülni játék közben.

Kicsit több mint másfél hete, a Civilization 6 legújabb kiegészítője, a Gathering Storm landolt a Steamen. A szerkesztőségünk a Cenega Hungary jóvoltából kapott is egy példányt és voltam olyan szerencsés, hogy én írhatok belőle egy tesztet. Miután a múlt hetemet azzal töltöttem, hogy hódítottam, terjesztettem a kultúrámat, ápoltam a diplomáciai kapcsolatokat, egyre nagyobb tudományos áttörést értem el és persze a vallási tanaimat is rátukmáltam az emberekre, eljött az ideje, hogy érdemben is tudjak véleményt formálni. 

Az újdonságok

Nemhiába kapta a Gyülekező Fellegek alcímet a kiegészítő. Az egyik legfontosabb változás, hogy jönnek a természeti katasztrófák. Kiöntenek a folyók, kitörnek a vulkánok, aszály pusztíthat a termőföldeken, hóvihar csaphat le hidegebb területeken és akár egy homokvihar is tombolhat a sivatag közepén. Ezen események előfordulása elég véletlenszerű tud lenni, van amikor minden nap kiönt mellettünk a Duna, de van amikor egy vulkán az egész játék alatt szunnyad. Persze a játék kései szakaszában a gondok fokozódhatnak, ebben pedig mi vagyunk a ludasok és itt jön be még egy újdonság, az áram. Mostantól az olyan épületek, mint a Stock Exchange vagy a Research Center energiát is igényelnek. Alapból elkaristolnak egy bizonyos szinten, adnak vissza dolgokat, de ha van elég nafta még 'felvillanyozni' is őket, akkor extra erőforrásokat hoznak. Viszont az áramot elő kell állítani és a játék azon szakaszában, mikor ezeket le tudjuk rakni, még nincs tiszta forrás. Először van szénerőmű, később jön az olajerőmű és végül a nukleáris áramszolgáltató. De ezekben az a közös, hogy bizony köpik kifelé a füstöt és bizony a szén-dioxid kibocsájtás nem jó dolog. A természeti katasztrófák fokozódnak és az óceán is emelkedni kezd, ami azt hozza magával, hogy néhány hex, ami a tenger mellett van, egyszer csak eltűnhet, ha nem építünk gátakat.Ezen kívül kapunk egy új valutát is, ez a Favor, vagyis a politikai tőke. Miután elérkezik a Medival Era, összeül a World Congress. Itt a játékos nemzetek szavazhatnak, legyen szó arról, hogy egy bizonyos fajtájú Great Person pontjai mondjuk duplázódjanak a következő körökben vagy egy bizonyos kerületben gyorsabban épüljenek az épületek, de még olyan is előjöhet, hogy egy bizonyos vallás ne rendelkezzen akkor teológia erővel. Az ilyen referendumok alkalmával pedig a Favor az, amivel szavazni lehet, kvázi azt jelenti, hogy a kis szívességek elköltésével szavazatokat veszünk magunknak. Ami fontos, hogy ezen szavazások alkalmával érdemes nyerni, hiszen ez sokat számít, ha el akarjuk érni a Diplomatic győzelmet. No de honnan is lehet ilyet szerezni, hiszen bányászni nem tudjuk. Kezdetnek vannak bizonyos Civic típusok, amik adnak, de a legjobb forrás a City State világ. Ha egy kicsi államnál mi vagyunk Suzerain státuszban, akkor az körönként hoz egy pontot és ez, minden városállam esetében így van.Ezen kívül pedig a legfontosabb, hogy új civeket is kaptunk. Lehetünk a Maori harcosok vezetője, akik már a játék eleje óta uralják a tengereket. Meggazdagodhatunk a Mali nép segítségével. De nekünk nem ez a fontos, amit mi vártunk az Mátyás volt, a Fekete Sereg vezére, a magyarok igazságos királya, aki még több is lett, mint amire először számítottunk.

Hej Dunáról Fúj a Szél

Nem hiába írom le ezt a címben és az alcímben sem. Mikor a kezem közé került a játék, akkor nyilván az első dolgom az volt, hogy egyből kiválasztottam Matthias Corvinus-t és indítottam egy magyar kampányt. Majd amikor megkaptam a pályát és kezdtem volna a jól megszokott első köröket, akkor valami elkezdett zavarni, amit nem vártam volna egy CIV játékban. Az egy dolog, hogy Mátyás tényleg rendesen magyarul szólal meg, ha találkozunk vele, de amikor a magyarokkal vagyunk, akkor magyar népdalok és ismerős dallamokat játszik a gép. Mikor először meghallottam a Hej Dunáról Fúj a Szél rigmusait, akkor két percen keresztül csak mosolyogni tudtam.

Ez persze nem minden. A magyarok népe durván erős tud lenni, ha valaki jól tudja irányítani őket. Alapból van egy képességük, amivel Fürdőket tudnak építeni, ami a szórakoztatásban segít. Különleges egységként nyilván a Fekete Sereg katonái kerülnek elő, amik egy picit jobbak, mint a sima Knight. De az igazán durva az a képesség, hogy mikor kölcsönveszik egy City State haderejét, akkor ingyen tudják tudják azokat fejleszteni. Csak gondoljátok bele, hogy megvan az Iron, no meg a Swordsman fejlesztés, elveszitek két állam seregét, majd 6-8 erős egységgel lerohantok valakit. Az első pár körben ezt, iszonyatosan nehéz megállítani, eddig még egy AI sem tudott vele mit kezdeni.Összességében, a Civilization 6: Gathering Storm, iszonyatosan jó kiegészítő lett. Persze érzek magamban egy kis elfogultságot a magyarok bekerülése miatt, de egyszerűen nagyon jó érzés volt úgy nyomulni, hogy olyan városokat alapítottam, mint Buda, Debrecen, Eger, Esztergom és még sorolhatnám. Vagy ott volt az, amikor megépítettem az Országházat, mint magyar Wondert és utána egy Kossuth idézetet kaptam. Ezek mind pici részek, de nagyon meghatározzák a hangulatot. Ha valaki szereti a CIV-et, akkor ezt is szeretni fogja. Az újdonságok és persze az új népek miatt érdemes beruházni rá. 

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!