Károsan hat a Vaevictis Esports jelenléte az orosz ligára?

Károsan hat a Vaevictis Esports jelenléte az orosz ligára?

A League of Legends hivatalos orosz ligájában egyre inkább tetőznek az indulatok. A középpontban a Vaevictis Esports női csapata áll.

Az LCL csapatok felháborodásukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy milyen irányt vett az orosz liga. A középpontban a Vaevictis Esports-ot, a teljesen lányokból álló, Diamond rangú csapatot, a jogosulatlannak vélt büntetéseket és a Riot Russia nagyon furcsa hozzáállását találjuk. A felszín alatt fortyog a láva, ami úgy tűnik, hogy bármelyik pillanatban kitörhet, ha folytatódnak az elmúlt hét botrányos eseményei. De mi is a gond a Vaevictis szerepeltetésével és tényleg jogosak voltak a büntetések, amiket a ROX és a Vega Squadron kapott ?

Hogyan kerültek be a lányok a ligába?

Meglepő lehet, de eredetileg nem a mostani felállás vívta ki magának a jogot arra, hogy játszhasson Oroszország legmagasabb, a Riot Games által licencelt ligájában, az LCL-ben. Eredetileg a Dimonko, Lex, DarkSolece, itsCortez, boom gg ötöst szerepeltette a Vaevictis, amit február 10-én cseréltek le a mostani lineupra. TR1GGERED, Merao, VioletFairy, Trianna, Ankote váltotta a Promotion sorozatban remekül teljesítő játékosokat. Az öt leányzó mindegyike Diamond rangban szerepelt a rangsorolt létrán, sőt Trianna a menedzseri feladatokat is betölti a csapatnál, amellett, hogy a lövész pozícióban keresi a gyilkosságokat.

Büntetések a ROX-nak és a Vega Squadronnak

Amíg a ROX öt támogatót tiltott ki a lányok ellen és ezek után húsz perc alatt döngölte földbe a Vaevictis-t, a Vega Squadron az 52-2-es gyilkosságaránnyal sokkolta a nézőket és a Riot Russia-t. Mindkét mérkőzést megvizsgálták és figyelmeztetéssel sújtották a két csapatot, amiért tiszteletlenül és diszkriminálóan viselkedtek a lányokból álló csapattal szemben. Ami az érdekes a döntésben, hogy egy szóval nem indokolták meg a büntetés kiszabásáért felelős döntéshozók, hogy pontosan mi is volt a diszkrimináló és a szabályzat melyik pontja rendelkezik erről. Választási és tiltási fázisban megsértik a szabályzatot azzal, hogy öt támogatót vesznek el egy alapból supportokat mainelő játékosokból álló csapattól? Erre nem tudott mit felelni a Riot Russia.

LCL problémák egykor és most

Még 2017-ben Kirill "Likkrit" Malofeyev hat hónapos eltiltást kapott, amikor nyilvánosan, a saját streamjén beszélt arról, hogy milyen dolgok húzódnak meg az LCL hátterében. Kifizetetlen szerződések, kamu csapatok, amik csak a gyors profit érdekében jönnek létre és a többi. Nagyon nehéz befektetőket találni a csapatok mellé, mivel elképesztően drága fenntartani egy LoL csapatot. Likkrit nem rejtette véka alá a véleményét és gyakorlatilag halottnak nyilvánította a ligát.

A Vaevictis ügy egy más oldalról jelenthet problémát a ligára. Jelenleg 0-6-tal álló, Gyémánt szint alját megütő lánycsapat tulajdonképpen boxzsák funkciót tölt be, amit alátámaszt az is, hogy akkor és úgy verik el a komolyabb csapatok őket, ahogyan akarják. Itt nincs szó tiszteletlenségről, se arról, hogy szándékosan játszadoznának a Vaevictis csapattal, mint macska az egérrel, egyszerűen ilyenek az erőviszonyok most az LCL-ben. Trianna is azt nyilatkozta a 2019-es tavaszi szezon indulása előtt, hogy minimális céljuk az, hogy harminc perc alatt ne kapjanak ki, de természetesen a győzelemért játszanak minden meccsen. Ennek értelmében tiszteletlenség, ha 20 perc alatt bedarálják őket? A Riot Russia szerint igen és mivel ők a döntéshozók, ezt el kell fogadnia minden csapatnak.

Konklúzió

Jól látja a Riot Games, hogy meg kell adni a lehetőséget a női csapatoknak is arra, hogy kibontakozhassanak. A megfelelő körülményeket ehhez meg kell teremteni, ami szintén a Riot feladata. Az más kérdés, hogy mostani formájában az LCL eleget tesz-e neki. Üldözni kell a diszkriminatív megnyilvánulásokat, de különbséget kell tenni a valóság és az odaképzelt dolgok között. 

213

Adina "Shafu" Himer profi LoL játékos rávilágított arra, hogy miért nehéz most jól dönteni a Vaevictisszel kapcsolatos ügyekben.

Egy csak supportokból álló csapattal kiállni egy erős bajnokságban, csak azért, hogy pénzt és nyilvánosságot szerezzenek, ugyanúgy elítélendő, mint a szándékos tiszteletlenség. Ami biztos, hogy az LCL szerevezői belementek abba, hogy hagyják játszani a Vaevictis Esports csapatát a megváltozott összeállításban, így viselniük kell a következményeket legyenek azok pozitívak, vagy negatívak és károsak, ahogy azt a fenti eset is mutatja.

Egy dolog azonban eléggé tiszta már az eddigiek alapján is. A Vaevictis Esports-nak ebben a formában nincs túl sok keresnivalója az LCL-ben. Nem azért, mert a játékosok lányok, hanem mert a játékuk szintje és tudása szemmel láthatóan meg sem közelíti a többi csapatét a ligában.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!