Hirdetés

Kémkedhet utánunk az Epic Games Launchere

A böngészőt és a Steamet is alaposan átnézi a háttérben.

Hirdetés

Az Epic Games szinte tökéletes üzleti vonalat alakított ki magának az elmúlt két évben. Nem ültek rá a Fortnite sikerére, hanem úgy gondolták, hogy itt az idő minden mást is felfejleszteni. Épp ezért úgy döntöttek, hogy tényleg ráfekszenek az online boltra és a Launcherre, kvázi egy Steam 2.0-át létrehozva. Persze az egyeduralkodó Valve-nak egyelőre nincs mitől félnie, de az Epic igen komoly exkluzív címekkel és ingyenes játékokkal támadt, így hosszú idő óta a legnagyobb fenyegetés volt. Később azért kiderült, hogy inkább partneri kapcsolatba szeretnének lépni, mivel a Steames barátainkat pillanatok alatt átimportálhatjuk az Epic Games Launcherbe is.Most viszont komoly bajban lehet az Epic, mivel pár napja elkezdett terjedni egy poszt, ami szerint rengeteg információt nyomoz le a gépünkről a program. Természetesen az anti-cheat miatt tényleg jó pár rendszer információt monitoroznia kell a Launchernek, de az például felfoghatatlan, hogy miért nyomoz le olyan részleteket, minthogy mennyit játszottunk a Steames játékainkkal és éppen mit nézegetünk a böngészőnkben. Az Epic mérnökigazgatója, Daniel Vogel azért gyorsan reagált az aggodalmakra:

Elismerte, hogy használnak Tracking Pixelt (ezt leginkább az Online Marketingesek használják, hogy olyan reklámokat dobjanak fel nekünk, amik érdekelhetnek minket), de csak azért, hogy kifizethessék a Support-a-Creator tartalomgyártóit. Emellett azt is elmondta, hogy tényleg átnézi a böngészők statisztikáját is, végül pedig azt is elismerte, hogy az éppen elindított programokat is folyamatosan vizsgálják, de csak azért, hogy ne frissítsen rá a Launcher a programra, ha az éppen fut.

"A Steames barátaidat csak a TI engedélyetekkel importáljuk át" -mondta Vogel, de arra már nem tért ki, hogy a játszott perceket miért nyomozza le a Steamünkről:Végül, de nem utolsósorban kitért arra is, hogy sokak szerint a Tencent áll az egész mögött és csak azért toltak egy rakat pénzt a cég alá, hogy lenyomozhassák a játékosokat.

"Az Epic-et Tim Sweeny irányítja. Rengeteg külsős részvényesünk van, de egyik sem férhet hozzá ilyen adatokhoz."

A legkomolyabb döfést mégis egy Reddit felhasználó vitte be, amikor is elmondta az ő álláspontját:

"A Steames profilom privátra van állítva, mégis mindent kiszagoltok, pedig direkt nem csatlakoztattam a Steamet az Epic Launcheremhez. Egyszerűen nem magyarázhatod meg nekünk ezt az adatgyűjtést, mivel nem a saját programodból gyűjtesz úgy, hogy erre még engedélyt sem adtunk. Ez konkrétan egy kémkedővírus és borzasztóan undorító. Ja, és köszi az utolsó mondatot, most már sokkal jobb, hogy csak Tim Sweeny kémkedik utánam, nem pedig Kína!"

Erre válaszul pedig Sweeny is elismerte, hogy alakítaniuk kell a jelenlegi rendszeren és csak akkor nyomozzák le a Steames adatokat, ha arra külön engedélyt adunk.

Egyelőre nem tudhatjuk pontosan, hogy ezt mit jelent majd a cég és a felhasználók számára, de sokak szerint mindez súlyosan sérti az európai törvényeket, főleg az új GDPR-t, így még komolyabb sztori alakulhat ki belőle.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Hirdetés
Légy Te az első hozzászóló!
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?