Trollkodók és haterek - Esport Anyu, 7. rész

Trollok jelentősége az online közösségek életében címen. Ebből szeretnék most szemezgetni egy kicsit.

A közösségi média megjelenésével egyidősek a trollkodók és a haterek. A rosszindulatú, negatív kommentek, tehát 10-15 éve vannak jelen az életünkben. Korábban elég nehezen kezeltem ezeket a dolgokat. Szerencsére, tudok azért fejlődést felmutatni (persze nem a beszólásokban, hanem az elengedésben.) Ha már ennyire foglalkoztat, akkor gondoltam körbejárom egy kicsit.

Találtam egy nagyon jó írást a Kommunikáció, Közvélemény, Média oldalain: Trollok jelentősége az online közösségek életében címen. Ebből szeretnék most szemezgetni egy kicsit.

A trollok szándékos zavart keltő online provokatőrök, akik jellemzően ellenséges, kirívó viselkedésükkel egyre több online beszélgetésben, közösségben jelen vannak.” „A troll fogalomhoz gyakran kapcsolt jelentés a bomlasztás és a konfliktusok előidézése, ami a troll saját szórakozásának érdekében történik.”

Online térről beszélünk, fizikailag nincs kapcsolatunk a másikkal, anonimitás mögé is bújhatunk. Ez a két dolog már elég ahhoz, hogy bátrabbak legyünk, akár agresszívabban lépjünk fel, mint azt a „való világban” tennénk. Az online tér ráadásul azt a képzetet adja, mintha nagyon közel állnánk a másikhoz, ezért sokszor olyan hangnemet engedünk meg, amit máskor nem mernénk.

Érdemes megfigyelni, hogy egy közösségben, mindig annak tagjai fogják eldönteni, hogy mi számít már trollkodásnak. Mi az, amit még elfogadunk, és mikor jön el az a szint, amikor már beszólunk a trollkodónak is, vagy leállítjuk őt a további kommentelésről. Bizonyára észrevettétek azt is, hogy amennyiben egy poszt alatt megjelenik egy negatív komment, akkor az felbátorítja a többieket is egy kis trollkodásra. Sokszor olyanok is belevágnak, akikre ez nem annyira jellemző, vagy azelőtt soha nem is tettek ilyet.

Többféle trollkodás létezik. Néha elég megtévesztő is tud lenni, mert nem egyértelműen támadó, agresszív, vagy kioktató, hanem akár pozitív, támogató álarcot is felvehet, de érezzük, hogy ez valahol mégiscsak beszólás volt a javából. Amit talán a legjobban el tudunk viselni, ha még egy kis humorérzékünk is van, az az ironizáló, vagy akár vicces trollkodás. Ezen, sokszor még nevetni is képesek vagyunk. Egyébként, nehéz szétválasztani, a negatív kommenteket és a trollkodást. Talán a legjobban onnan tudjuk felismerni, hogy a negatív komment sokszor lehet építő szándékú és támogató, a trollkodás pedig soha nem lesz az. A trollkodót soha nem érdekli a személyed, vagy, hogy mit is csinálsz valójában. A gyűlölködő ember csak haszontalan és értelmetlen megjegyzésekkel záporoz. Soha ne vegyük fel a kesztyűt ellene, mert nem érdemes.

A közösségi médiában is alapszabály kellene, hogy legyen, hogy úgy viselkedj másokkal, ahogy azt másoktól is elvárod, hogy veled viselkedjenekOnline is csak azokat a dolgokat mondd ki, amit szemtől szembe is elmondanál. Próbáljuk ezeket betartani, mielőtt rányomnánk az enterre. 

Mi köze van mindennek az e-sporthoz? Hát csupán annyi, hogy nap, mint nap találkozunk ezzel a jelenséggel a különböző fórumokon.

Van olyan is, hogy negatív széria. Bármit csinálsz, nem megy a játék. Nem lehet mindig a topon lenni. Nyilván, ez az egész a csapatot és főleg a kevésbé jól teljesítő játékosokat is megviseli. Sokkal építőbbnek tartanám, ha egy-egy rossz szereplés után, biztató üzeneteket küldenénk. Nagy örömömre, egyre többször ilyen példával is találkozom.

Sokszor, mi szülők azt hisszük, hogy mi tanítjuk a gyerekeinket. Közben, jobb esetben, ha elég nyitottak és befogadóak vagyunk, akkor mi is tanulunk tőlük egy csomó jó dolgot. Ebben az esetben, például az elengedést.

Jaj, hagyjad már anya, ki törődik ezzel! Nem mondod komolyan, hogy ezen görcsölsz. Lazítsál már anya!  

Akkor, még nem is sejtettem, hogy mennyit fognak ezek a mondatok változtatni rajtam.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!