Tfue a FaZe ellen fordult, keresetet nyújtott be a saját csapata ellen

A teljes amerikai e-sport szcéna meghökkent.

Turner "Tfue" Tenney 2018 áprilisában igazán kecsegtető partnerségre lépett a FaZe Clannal, mint igazolt játékosuk folytathatta pályafutását a Fortnite berkeiben. Látszólag minden rendben volt, Tfue egész nap streamelt, közben bődületes mennyiségű pénzt keresett, most azonban -egy év elteltével- felállt, ügyvédet fogadott és keresetet nyújtott be a csapat ellen.

A vád testi veszélyeztetés, illetve aránytalan osztozkodás, Tfue szerint a szerződés több pontja is illegális, elnyomó és teljesen egyoldalú. Az e-sportban egy általános probléma jelenleg, hogy a nagyon fiatal játékosok alkotják a kemény magot, akik feltörekvő korukban szinte bármit hajlandóak aláírni, így bizony a szinte kisemmiző szerződések létezése nemcsak egy legenda. A Fortnite világbajnokság kezdete előtt rengeteg profi hívta fel a friss játékosok figyelmét arra, hogy ne írjanak alá akármit, mert nagyon sok csapat hajlamos rátenni a kezét a nyereményei és stream bevételei jelentős részére.

Tfue elmondása szerint azt sérelmezte leginkább, hogy a FaZe-es szerződése miatt rengeteg nagy üzlettől esett el, mert a megegyezés alapján minden olyan reklámanyag bevételének 80%-a, amelyben feltűnik a FaZe logó, az a FaZe-t illeti, ezáltal pedig csak 20% marad nála. Másik indoknak a testi veszélyeztetést hozták fel, Tfue szerint a FaZe egyszer arra kényszerítette őt, hogy Hollywood Hillben más fiatal Youtuberekkel lakjon együtt ahol 21 éves kora előtt alkoholt is fogyasztott. Ezenfelül volt egy gördeszka balesete, ami maradandó károsodást okozott a kezében.

Természetesen az ügyre hamar reagált a FaZe Clan vezetősége is, a hivatalos Twitterükön tették közé álláspontjukat.

"Teljesen lesokkoltak minket a Tfue-val kapcsolatos hírek, nagyon csalódottak vagyunk. A teljes partnerségünk során -mely 2018 áprilisában kezdődött- a FaZe Clan az alábbi összegeket gyűjtötte be Tfue-tól:

  • $0 a pénznyereményekből
  • $0 a Twitch bevételekből
  • $0 a Youtube bevételekből
  • $0 bármely más közösségi platformból

A partnerségünk során mindössze 60 ezer dollárt gyűjtöttünk be Tfue-tól, miközben ő a FaZe Clan embereként milliókat keresett. A FaZe-nél minden játékos szerződése más, de sosem kértünk senkitől sem 20%-nál többet a nyereményeikből, vagy kontent bevételeikből. Turner esetében egyikre sem tartottunk igényt.

Büszkék vagyunk arra, amit együtt elértünk az elmúlt évben, és továbbra is támogatjuk Tfue-t."

Látható, hogy a két álláspont köszönőviszonyban sincs egymással. Az eset egyébként nemcsak a Fortnite világot, hanem a CS:GO közösséget is megrázta, hiszen a FaZe Clan kiemelkedő hírnévvel rendelkezik ott is. A CS:GO játékosok döntő többsége értetlenül áll Tfue kirohanása előtt, hiszen nekik soha nem volt gondjuk a szervezettel.

Xizt és Karrigan is elmondta Twitteren, hogy a távozás ellenére a FaZe mindig is fair volt velük és remek szerződéseket nyújtottak, bár a Fortnite játékosok történeteit nem ismerik, így nehéz álláspontot foglalniuk.

Érdemes viszont megemlíteni, hogy a források szerint a nyereményekből soha egy fillért sem vett le a FaZe, a Fortnite játékosok/streamerek pedig jóval több szponzorációs tartalmat kapnak, mint a CS:GO játékosok egy-egy csapatban. Valószínűleg ennek a sztorinak is két oldala van, Olofékért pedig nem kell aggódnia a CS:GO rajongóknak, ha bárhol megkárosították volna őket, már rég elhagyták volna a szervezetet.

A FaZe elhivatottságát és meglepettségét egyébként nagyszerűen leírja az a szituáció, hogy a FaZe Clan tulajdonosa, Banks még magára is tetováltatta Tfue Creator kódját, most pedig abszolút idiótának érzi magát miatta.

A Tfue által benyújtott per egyébként ITT olvasható el.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



Gaming - Minden Kiberül: kattanj rá Te is!

A kiberbűnözők világszerte évente nagyjából 8000 ezer milliárd USD kárt képesek okozni a vállalatok és a felhasználók életében. Ez a szám évről-évre növekszik.