Az EA most már aggódik - USA egyik szenátora tiltaná a lootboxokat!

Az EA most már aggódik - USA egyik szenátora tiltaná a lootboxokat!

Úgy tűnik a fiatal politikus határozott véleménnyel rendelkezik néhány játék abszurd pénznyelő rendszeréről, és most az EA az egyik első számú célpontja a lootbox tiltás kapcsán.

Belgium után most már a világ egyre több pontján veszik komolyan és gondolják át a lootbox kérdést. Ez tulajdonképpen egy gyűjtőnév, amely a játékokban megtalálható pénzért vásárolható ládákat és csomagokat takarja. Ezekből ugyanis a játékosok véletlenszerűen kapnak cuccokat, és hiába fizetnek érte, sok esetben pusztán a szerencsén múlik milyen jutalom üti a markukat.

Az EA eddig mit sem törődött az ilyesfajta nézetekkel, most azonban aggodalmát fejezte ki egy olyan új törvény miatt, amely a Fifa Ultimate Team csomagok eladásának betiltásáról szólna az Egyesült Államokban. Josh Hawley, az egyik amerikai szenátor olyan törvénymódosítás mellett lobbizik, amely révén néhány játékban bannolhatnák a valódi pénzért történő in-game vásárlás lehetőségeit. Az egyik célpontja pedig a FIFA-sorozat.

A tervezett törvényjavaslat a „kényszeres mikrotranzakciókat” célozza meg, amelyek évek óta egyre agresszívabban jönnek elő a játékokban a szülői panaszok és a gyerekeknél a növekvő szerencsejátékfüggőség kialakulásának ellenére. Hawley azt mondta a Kotakunak adott nyilatkozatában, hogy a lootboxok tulajdonképpen virtuális kaszinókat hoznak létre a fiatalok számára, amivel a videojátékgyártók magukhoz akarják láncolni őket és ezáltal kizsákmányolják az óvatlan fogyasztókat.

"A FIFA valóban érintett e jogszabály kapcsán. Az ellenlobbisták aggódó reakciója azt mutatja, hogy rátapintottunk a lényegre és jó irányba haladunk."

Ne felejtsük el, hogy a FIFA-sorozatban az Ultimate Team mód bevezetése óta valódi pénzért vehetünk kártyacsomagokat, melyekből játékosokat nyithatunk. Viszont egy valag pénz elköltése után koránt sem biztos, hogy a legjobb futballistákat kapjuk meg, márpedig sok esetben csak úgy van esélyünk a jobb kerettel rendelkező játékosokkal szemben. Persze lehet gyűjteni játékbeli valutát is rengeteg mérkőzés és küldetés teljesítésével, de ez jóval hosszadalmasabb út, hogy megfelelő keretet építhessünk.

Egy kimutatás szerint pedig az EA hatalmas összeget kaszál az Ultimate Teamben árult csomagokkal, a 2018-as riport szerint ugyanis bevételük nagyjából 20%-át ezek eladása jelenti, amely a tavalyi esztendőben 850 millió fontot jelentett.

Hiába kerülnek sokba, és hiába nem garantálnak ezek a pakkok top játékosokat, sok gyermek mégis folyamatosan veszi ezeket szüleik tudta nélkül, ami így hatalmas költséget jelent a családnak. A szenátor ezt szeretné megakadályozni, illetve, hogy ez a káros szenvedély megfertőzze a felnövekvő generációt.

"Ezek a vállalatok megtalálták a módját, hogy egy valag pénz keressenek anélkül, hogy teljesen őszintén működtetnék az üzletüket. Szimplán csak el akarják szipkázni a játékosoktól a pénzüket és valószínűleg sok esetben nem is érdekli őket a játék vagy maga a játékos lelki és egészségügyi állapota."

Az Egyesült Államok mellett Európában Nagy-Britannia is fontolóra vette a lootboxok tiltását, de egyelőre a hivatalos törvénymódosításra mindkét ország esetében várnunk kell. Egy biztos, ha kitiltják őket ezekből a nemzetekből, az EA nem maradhat semleges és változtatnia kell az üzletpolitikáján, ami talán a közösség szempontjából a legjobb dolog lehet.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!