Hirdetés

Az EA most már aggódik - USA egyik szenátora tiltaná a lootboxokat!

TZeus | 19/05/23 10:41
Cikk mentése

Úgy tűnik a fiatal politikus határozott véleménnyel rendelkezik néhány játék abszurd pénznyelő rendszeréről, és most az EA az egyik első számú célpontja a lootbox tiltás kapcsán.

Hirdetés

Belgium után most már a világ egyre több pontján veszik komolyan és gondolják át a lootbox kérdést. Ez tulajdonképpen egy gyűjtőnév, amely a játékokban megtalálható pénzért vásárolható ládákat és csomagokat takarja. Ezekből ugyanis a játékosok véletlenszerűen kapnak cuccokat, és hiába fizetnek érte, sok esetben pusztán a szerencsén múlik milyen jutalom üti a markukat.

Az EA eddig mit sem törődött az ilyesfajta nézetekkel, most azonban aggodalmát fejezte ki egy olyan új törvény miatt, amely a Fifa Ultimate Team csomagok eladásának betiltásáról szólna az Egyesült Államokban. Josh Hawley, az egyik amerikai szenátor olyan törvénymódosítás mellett lobbizik, amely révén néhány játékban bannolhatnák a valódi pénzért történő in-game vásárlás lehetőségeit. Az egyik célpontja pedig a FIFA-sorozat.

A tervezett törvényjavaslat a „kényszeres mikrotranzakciókat” célozza meg, amelyek évek óta egyre agresszívabban jönnek elő a játékokban a szülői panaszok és a gyerekeknél a növekvő szerencsejátékfüggőség kialakulásának ellenére. Hawley azt mondta a Kotakunak adott nyilatkozatában, hogy a lootboxok tulajdonképpen virtuális kaszinókat hoznak létre a fiatalok számára, amivel a videojátékgyártók magukhoz akarják láncolni őket és ezáltal kizsákmányolják az óvatlan fogyasztókat.

"A FIFA valóban érintett e jogszabály kapcsán. Az ellenlobbisták aggódó reakciója azt mutatja, hogy rátapintottunk a lényegre és jó irányba haladunk."

Ne felejtsük el, hogy a FIFA-sorozatban az Ultimate Team mód bevezetése óta valódi pénzért vehetünk kártyacsomagokat, melyekből játékosokat nyithatunk. Viszont egy valag pénz elköltése után koránt sem biztos, hogy a legjobb futballistákat kapjuk meg, márpedig sok esetben csak úgy van esélyünk a jobb kerettel rendelkező játékosokkal szemben. Persze lehet gyűjteni játékbeli valutát is rengeteg mérkőzés és küldetés teljesítésével, de ez jóval hosszadalmasabb út, hogy megfelelő keretet építhessünk.

Egy kimutatás szerint pedig az EA hatalmas összeget kaszál az Ultimate Teamben árult csomagokkal, a 2018-as riport szerint ugyanis bevételük nagyjából 20%-át ezek eladása jelenti, amely a tavalyi esztendőben 850 millió fontot jelentett.

Hiába kerülnek sokba, és hiába nem garantálnak ezek a pakkok top játékosokat, sok gyermek mégis folyamatosan veszi ezeket szüleik tudta nélkül, ami így hatalmas költséget jelent a családnak. A szenátor ezt szeretné megakadályozni, illetve, hogy ez a káros szenvedély megfertőzze a felnövekvő generációt.

"Ezek a vállalatok megtalálták a módját, hogy egy valag pénz keressenek anélkül, hogy teljesen őszintén működtetnék az üzletüket. Szimplán csak el akarják szipkázni a játékosoktól a pénzüket és valószínűleg sok esetben nem is érdekli őket a játék vagy maga a játékos lelki és egészségügyi állapota."

Az Egyesült Államok mellett Európában Nagy-Britannia is fontolóra vette a lootboxok tiltását, de egyelőre a hivatalos törvénymódosításra mindkét ország esetében várnunk kell. Egy biztos, ha kitiltják őket ezekből a nemzetekből, az EA nem maradhat semleges és változtatnia kell az üzletpolitikáján, ami talán a közösség szempontjából a legjobb dolog lehet.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
4 db hozzászólás
 • nagyonjo33 4 hónapja
  Tipikus amerikai a gyerekre nem lehet rászolni hogy ne verje el a pénzt lootboxra, inkább tiltsuk be. Biztos az EA nem fizetett eleget a kampánypénzbe
  0 0 Válasz
  • Komojtalan 4 hónapja nagyonjo33
   ***ség, akkor a belgák is tipikus belgák. A legtöbb fiatal nem érti meg mi az a valószínűség (a matematika tanáraikat sem tüntetném ki) , hány olyan hozzászólást olvastam böngészős játékok fórumán: 20% volt az esély és nem kaptam meg ötből. Ráadásul itt nem 20% -ról, hanem ezrelékekről van szó. Nem véletlen hogy a félkarú rablók olyan népszerűek voltak, mert azonnal ott volt a nagy nyeremény lehetősége, nem úgy mint a lottón, ahol egy hetet kell várni. Ha van szerencsejáték függőség - márpedig van -, akkor ez is okozhat függőséget, főleg egy fiatalnál aki még a pénz értékét sem ismeri.
   0 0 Válasz
   • nagyonjo33 4 hónapja Komojtalan
    Jó de egy gyerek csak akkor tudja elverni a pénzt lootboxra ha szülő odaadja neki a pénzt. Ha szülő nemudja/nem érdekli mire költi a gyerek a pénzt illetve mire kéri rendszeresen a pénzt akkor ott nem biztos a lootboxnak az esélyeivel van a probléma.
    0 0 Válasz
    • TZeus 4 hónapja nagyonjo33
     ez igaz, hogy van felelossege a szuloknek, de lassan minden digitalisan zajlik, es sok helyen eleg egyszer megadni az adatokat, es onnantol kezdve mar van, hogy kattingatsz jovahagyas nelkul es leszippantja a lovet:D szoval jogos a felvetes, de azert az EA is durva szintre hozta a csomagozast a jatekban szerintem
     0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?