13 years challenge - Leteszteltük a Titan Quest legújabb kiegészítőjét, az Atlantist!

13 years challenge - Leteszteltük a Titan Quest legújabb kiegészítőjét, az Atlantist!

Lehet-e egy játék ennyi idő után is szórakoztató és élvezetes? Persze!

13 év hosszú idő, főleg a technológia és gaming világában, így picit meglepődve fogadtam a hírt, hogy gyermekkorom egyik kedvenc játéka nem csak él és virul, de még új kiegészítőt is kap idén. Volt szerencsém játszani a Titan Quest Atlantis című fejezetével. Nézzük, hogy ennyi idő után is le tud-e még nyűgözni a játék vagy, hogy egyáltalán van-e keresni valója a mai piacon?

2006-ban mondhatni még virágzott az RTS műfaj, ekkor jelent meg a Medival II: Total War, a The Lord of the Rings: Battle for Middle-Earth II és a fantasztikus Company of Heroes is. A Titan Quest alkotói azonban egy akkor meglehetősen népszerűtlen műfajhoz, az ARPG-hez nyúltak, szerencsénkre a vártnál sokkal jobb eredménnyel. Sokan azt mondják, hogy ha láttunk egy ARPG játékot, akkor láttuk az összeset. Valamennyi igazság van benne, különösen a Titan Quest esetében, ami bár egy jó játék volt a megjelenésekor, különösen maradandót és egyedit nem tudott alkotni.
Mégis rengetegen szerették, az évek múltával pedig maroknyi, de annál lelkesebb rajongói bázis maradt a játék mögött. A remek téma és korszak választásnak köszönhetően a görög mitológia lényeinek százain küzdhettük át magunkat és sokan várták is, hogy mikor jön majd a játék második része. Erre sajnos sosem került sor, 2016-ban azonban a THQ Nordic számos egyéb mellett a Titan Quest jogait is felvásárolta. Így kaptuk meg az Anniversary Edition névre hallgató felújított kiadást, ami megjelent konzolokra is, 2017-ben pedig a Ragnarök formájában egy új DLC is érkezett a programhoz. Ezt követi a most megjelent Atlantis kiegészítő, ami nem meglepő módon Atlantis városába kalauzolja el a játékosokat.
Azt már most meg kell jegyeznem, hogy az Atlantis nem a kezdő játékosoknak készült, el lehet kezdeni a DLC sztoriját az alapjáték végigjátszása nélkül is, de egyenest Atlantis-ba érkezve semmikép sem. Én azt tanácsolom, hogy az alapjáték legalább 70%-áig érdemes eljutni, utána már bele lehet kezdeni az új DLC-be, de persze az sem árt, ha az alapjáték és a Ragnarök után kezdtek bele az új kalandba. Mert bizony a Titan Quest nem egy könnyű játék, nem kell Dark Souls szintű nehézségre számítani, de ügyesen és precízen kell mozognunk, a különböző képességeket pedig egytől egyig ismernünk kell. Ha már képességek, az új sztori és szintek mellé sajnos nem kaptunk új Mastery-t vagyis új képességfát, ellenben 20 új képességet igen.
A fejlesztők pontosan tudták, hogy az eredeti játék sok mechanikája elavult mára, így szerencsére számos kényelmi funkciót is találunk az újdonságok között. Sokkal gyorsabb és gördülékenyebb lett a képességek és az inventory használata, az ellenfelek lekaszabolása után most már a más játékokban is megszokott színekkel jelölve láthatjuk a lootot a földön és végre a bevitt és bekapott sebzés nagyságát is láthatjuk számok formájában, ahogyan azt is jelzi a játék ha harc közben elvétettük az ütést, vagy ha pont kitértünk ellenfelünk támadása elől. Ez ma már mind alapvető egy hasonló játékban, de 2006-ban koránt sem voltak azok, legalábbis nem ennyire modern köntösben.
A sztorit és a küldetéseket tekintve sajnos az Atlantis nem lett annyira tartalmas, mint a Ragnarök, ellenben végre DX11 támogatást kapott a játék, és ami még fontosabb, endgame tartalmat is. A DLC végigjátszása után megnyíló dungeon akár hosszú ideig is életben tarthatta volna a programot, azonban a végtelen dungeon valószínűleg sokkal jobban festet ötletként, mint megvalósult pompájában. Ideig-óráig el lehet benne kalandozni, de viszonylag hamar rájön az ember, hogy tulajdonképpen csak egy cél nélküli farmolás az egész, amire hamar ráunhatunk.
Mindenképpen jó látni, hogy a THQ nem hagyja veszni a Titan Quest, ahogy az is elismerésre méltó, hogy az újdonságoknak köszönhetően egy egészen modern játékká csiszolták az eredeti programot. Ezek azonban a leginkább a régi játékosoknak fognak tetszeni, újoncként, első nekifutásra elindítani a játékot még mindig egy kicsit fapados élmény, egyszerűen elment az idő a Titan Quest feje fölött. Az Atlantis DLC azonban remekül megágyazhat egy modern, a mai trendeknek megfelelő második résznek, amit biztos vagyok benne, hogy rengetegen örömmel fogadnának.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!