Ismét sárkányok lepik el Tamriel területeit! - The Elder Scrolls Online: Elsweyr teszt

Ismét sárkányok lepik el Tamriel területeit! - The Elder Scrolls Online: Elsweyr teszt

Van élet a WoW-on túl is!

MMO-t sosem volt könnyű fejleszteni, hiszen olyan világot kell megalkotnia a fejlesztőknek, ami minimum évekig, jobb esetben évtizedekig életeben tartja majd a programot. A WoW óta pedig gazdaságilag is nagy lutri új MMO-val próbálkozni, ám a The Elder Scrolls széria mindig is olyan volt, ami megérdemelt volna egy online epizódot. 2014-ben meg is kaptuk a The Elder Scrolls Online képében.

Nincs mit rajta szépíteni, a megjelenéskor kevesek nyűgözött le a játék, leginkább talán a Fallout 76 indulásához tudnám hasonlítani, bár annyira negatív fogadtatása azért nem volt. Az évek alatt azonban rendesen kipofozta a játékot a ZeniMax, átváltottak a buy-to-play modellre és rendszeresen érkeztek a jobbnál jobb új tartalmak, miközben persze az alapok sokkal szilárdabbak lettek, mint a megjelenéskor. Mára nyugodtan kijelenthetjük, hogy a WoW-on túl a The Elder Scrolls Online (a továbbiakban TESO) az egyik legjobb választás annak, aki MMORPG játékot keres.
Adott volt a gazdag lore-ral rendelkező világ, az ezernyi történet és a mesés helyszínek, mindennek csupán már életben kellett maradnia. Szerencsére sikerült, hiszen a számos kisebb DLC mellett már a harmadik nagyszabású kiegészítőjét kapta meg a TESO. A történetről nem szeretnék semmit sem spoilerezni, hiszen ez adja meg a szerepjátékok lelkét, de annyit elárulhatok, hogy az új kiegészítő során Elsweyr-ben, a Khajiit faj otthonában fogunk kalandozni és a Skyrim óta nem látott ellenfelekkel, hatalmas sárnyákokkal kell majd megküzdenünk. Most azonban nem vagyunk Dragonborn, azaz Sárkányszülött, így a kiáltások kimaradtak a repertoárból, pedig ha valamit, hát azokat sokan szívesen viszontláttuk volna a TESO-ban is.
Ellenben kaptunk egy vadonatúj class-t, mostantól akár nekromantaként is nekivághatunk Tamriel felfedezésének. A halálból feltámasztott lelkeket és az oblivionból megidézett démonokat hívhatunk segítségül és azt kell mondjam talán ez az új class az Elsweyr legjobb újdonsága. Tökéletesen kiegyensúlyozott, újítóan hat vele a játék, de mégis könnyű beletanulni, ami az újonc játékosokat sem fogja elijeszteni. Ugyanakkor vigyáznunk is kell, hiszen a nekromancia tiltott Tamriel egész területén, városokban használva képességeinket könnyen büntetést kaphatunk, de akár az őrök is felléphetnek ellenünk, ami nagyon gyorsan halállal végződhet.

Ahogy az minden nagyobb DLC esetében lenni szokott, rengeteg új tárgy került be a játékba, köztük új hátasok és kisállatok. A TESO-ban az 50. szint után lép életbe az úgy nevezett Champion System, ami minden 400 ezer XP-t követően egy champion ponttal jutalmaz minket, amit különféle passzív képességekre költhetünk el, ezzel is növelve karakterünk statisztikáit. Ha már XP, akkor rá kell térjek az Elsweyr kevésbé jól sikerült részére is, ami tulajdonképpen maga a sztori. Monumentális felvezetéssel indulunk, hogy aztán egy kis ellaposodás után várjuk azt a pontot, amikor végre beindulnak az események. Ez a pont azonban sosem jön el.
Haladunk a küldetésekkel, szintezünk, új felszerelést gyűjtünk, aztán egyszer csak véget ér a sztori, a játékos pedig furcsa szájízzel ül a monitor előtt, azt gondolván, hogy Ez tényleg ennyi volt? Sajnos igen, nem sikerült maradandó fő küldetéssorozatot megalkotni a ZeniMax-nak, ami már önmagában is fájó, nemhogy akkor ha visszaemlékszünk, hogy az előző kiegészítő, a Summerset milyen epikus sztorival bírt. Szerencsére a mellékküldetések kárpótolnak minket, ezekre egyébként a TESO immár 5 éve alatt egyszer sem lehetett panaszunk, hiszen mindig is élvezetes, izgalmas és összetett mellékküldetésekbe botlottunk.

Összességében mégis egy remek kiegészítőt kaptunk a játékhoz, számtalan tennivalóval, ami ismét hosszú hónapokra is a monitor elé szögezheti a játékost. A fő küldetéssorozat sajnos nem az igazi, a mellékes feladatok és a fantasztikus új class azonban kárpótol minden hiányosságért. A sárkányok ellen vívott harcok pedig olyan kihívást és olyan izgalmakat tartogatnak, amilyen talán még sohasem volt a The Elder Scrolls Online életében.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!