RLCS - Világrekord-döntéssel felvezetve a Vitality a trónon

RLCS - Világrekord-döntéssel felvezetve a Vitality a trónon

Óriási izgalmakat, egy világrekord megdöntését és rengeteg szép gólt követően a Renault Vitality ülhetett fel a világ trónája: ők a 7. szezon világbajnokai.

2019. június 21. és 23. között került megrendezésre a legnagyobb nemzetközi Rocket League bajnokság, a Rocket League World Championship Series (RLCS) offline döntője az Amerikai Egyesült Államokbeli New Jersey-ben, amely tornán egy új régió és egy új lebonyolítási formátum is bemutatkozott: egyrészt először vettek részt Dél-Amerika legjobbjai is a megmérettetésen, másrészt pedig az eddigi vigaszágas kieséses rendszer a többek között a labdarúgásból is ismert csoportkör + egyenes kieséses párharc kombóra lett lecserélve.

A csoportok a különböző régiók megmérettetésein elért helyezések alapján álltak össze, amely a tornát megelőzően így állt fel:

A csoport: NRG Esports (Észak-Amerika, #1), PSG (Európa, #3), INTZ eSports (Dél-Amerika, #2)

B csoport: G2 Esports (Észak-Amerika, #3), Renault Vitality (Európa, #1), Ground Zero Gaming (Óceánia, #2)

C csoport: Rogue (Észak-Amerika, #4), FC Barcelona (Európa, #2), Renegades (Óceánia, #1)

D csoport: Cloud9 (címvédő, Észak-Amerika, #2), Triple Trouble (Európa, #4), Lowkey Esports (Dél-Amerika, #1)

A csoportokból az első két helyezett csapat jutott tovább, míg a harmadik helyezett búcsúzott a tornától.

1. nap

Az első nap bebiztosította már továbbjutását a másodosztályból feljutó FC Barcelona, és az előző szezon világbajnoka, a Cloud9, ahol bár előbbi csapatnak belefért a Rogue elleni 3-1-es vereség, de utóbbi nem hagyott kérdőjelet és mindkét ellenfelét legyőzve csoportelsőként várhatta a következő fordulót.

Az NRG Esports - INTZ Esports mérkőzésen jöhetett volna a torna első meglepetése, az újonc brazil csapat ugyanis nem állt messze attól, hogy az 5. szezon ezüstérmese ellen győzelemmel mutatkozhasson be, de végül JSTN csapata 1-2-es állásról fordítva 3-2-re nyerték meg az összecsapást. Az ezt követő Renault Vitality - Ground Zero Gaming mérkőzésen is talán egy pillanatra átfutott a szurkolók gondolatán, hogy hasonló meglepetés lesz, az ausztrál csapat ugyanis szintén vezetett 1-0-ra, de végül ez az összecsapás az európai csapaté lett. A nap zárásaként pedig a tornán újoncokat felvonultató Triple Trouble is megmutathatta, mire képes - a Cloud9 azonban nagy falatnak bizonyult.

Az első nap egyik legszebb gólját a Rogue szerezte

Eredmények:

  • Renegades - FC Barcelona 0-3 (0-1 (h.u), 1-3, 0-3)
  • Lowkey Esports - Cloud9 0-3 (2-4, 1-2, 0-1)
  • NRG Esports - INTZ Esports 3-2 (3-2 (h.u), 1-4, 2-4, 3-2, 2-0)
  • Renault Vitality - Ground Zero Gaming 3-1 (1-2, 6-0, 3-2, 2-1 (h.u))
  • FC Barcelona - Rogue (1-3, 5-1, 1-2, 2-3 (h.u))
  • Cloud9 - Triple Trouble 3-1 (3-4 (h.u), 6-1, 2-1 (h.u), 2-1)

2. nap

A lebonyolítás miatt az első napon még nem ülhetett képernyő elé, a másodikon viszont bemutatkozhatott a G2 Esports és a PSG Esports csapata is. A korábbi szezonokban a szereplésüket rendre a mezőny végén befejező csapatok nagyobb motivációval várhatták a megmérettetéseiket, ez azonban felemásan sikerült: előbbinek bár mindkét mérkőzését sikerült győzelemmel zárnia, a PSG első párharcán vereséget szenvedett, így pedig azzal a tudattal léptek pályára a második találkozón az INTZ ellen, hogy egy újabb vereség a biztos búcsút jelentené. Itt már sikerült a második győzelmüket is begyűjteni, csoportmásodikként tovább is jutottak.

Az előző napon a Barcelona elleni győzelmével óriási sansz előtt állt a Rogue: egy, a Renegades elleni nagyobb arányú győzelemmel a csoport első helyét is magukénak tudhatták volna, ezzel pedig mindenképp elkerülték volna a Cloud9-t a negyeddöntőben. Mindez sikerült is, magabiztos játékkal búcsúztatták az ausztrál csapatot.

Lowkey Esports - Triple Trouble mérkőzésre is maradt izgalom, a vesztes szintén kiesett, míg a győztes a csoport másodikjaként folytathatta a küzdelmeket. Ez végül az európai csapatnak sikerült, így az a csúfság esett meg Óceániával és Dél-Amerikával, hogy egyik csapatuk sem élte túl a csoportkört. Másik érdekesség pedig, hogy mindegyik negyeddöntőben mindegyik észak-amerikai csapat egy-egy európait kapott ellenfeléül. A párosítások pedig még több izgalmat sejttettek a folytatásra nézve.

A torna első G2 Esports - Renault Vitality párharcán még az észak-amerikai csapat örülhetett a végén

Eredmények:

  • NRG Esports - PSG Esports 3-1 (2-1, 4-3, 1-2, 1-0)
  • Renault Vitality - G2 Esports 1-3 (1-3, 1-0 (h.u), 3-4, 2-3)
  • Renegades - Rogue 1-3 (0-3, 2-1 (h.u), 2-4, 1-2)
  • Lowkey Esports - Triple Trouble 0-3 (3-4 (h.u), 1-2, 2-4)
  • INTZ Esports - PSG Esports 0-3 (2-3 (h.u), 0-5, 0-1)
  • Ground Zero Gaming - G2 Esports 1-3 (2-1, 0-4, 1-3, 4-6)

3. nap

A negyeddöntők párosítása:

  • NRG Esports - Renault Vitality
  • Cloud9 - FC Barcelona
  • G2 Esports - PSG Esports
  • Rogue - Triple Trouble

Nem kis küzdelemmel indult az egyenes kieséses párharc, a G2 és a PSG ugyanis nagyon egymásnak esett az első negyeddöntő mérkőzésen. A G2, bár a párharcot jobban kezdte, a győzelem kapujában megtorpant, ezt kihasználva még döntetlenre mentette az állást az európai csapat, a döntő mérkőzésre már megrázta magát az észak-amerikai és 3-2-vel jutottak tovább az elődöntőbe.

Őket követte a Rogue és a Triple Trouble párharca, amelyre inkább azt lehetne mondani, hogy érdekes párosítás, ugyanis a két csapat hat játékosa közül csak a Rogue-ban szereplő Kronovi szerepelt korábban világbajnokságon, két csapattársa, valamint mindhárom ellenfelének ez volt az első szereplése. Ez a rutin jelentette végül a különbséget a két trió között, ahol egy igen szoros párharcban, de ismét észak-amerikai csapat jutott tovább, és készülhettek a G2 elleni elődöntőre.

A másik ágon nem ígérkezett könnyűnek a Renault Vitality párharca a sokak által végső győzelemre is jósolt NRG ellen, ehhez képest sikerült búcsúra kényszeríteniük az észak-amerikai csapatot. Bár hátrányba kerültek a küzdelmek elején, de megfordították az állást és az európai csapatok közül elsőként jutottak elődöntőbe.

Ennél még nehezebbnek nézett ki a Barcelona küzdelme a címvédő Cloud9 ellen, de így sem adták könnyen a bőrüket: bár 3-0-val kényszerültek búcsúzni, két mérkőzés is csak hosszabbításban dőlt el. Meg kellett tehát szenvednie a címvédőnek, összességében viszont megérdemelt a továbbjutásuk. Európa pedig egyre nagyobb bajban volt: a négy elődöntős férőhelyből hármat észak-amerikai csapatok béreltek ki.

SquishyMuffinz egyik óriási gólja az FC Barcelona elleni negyeddöntőben

Az első elődöntőben egy pikáns párosítás jött össze, ugyanis a G2-t sokáig erősítő Kronovi a Rogue színeiben épp az excsapatával kényszerült megvívni a döntőért. A revans azonban egyáltalán nem sikerült, a G2 sima 4-0-val búcsúztatta a már eddig is szép teljesítményt nyújtó Rogue-ot, és önmaguk utóbbi időben mutatott legjobb teljesítményét nyújtva döntőbe is jutottak. Ellenfelük pedig kisebb meglepetésre az európai Renault Vitality lett, amely még nagyobb meglepetésre szintén 4-0-val búcsúztatta a címvédő Cloud9-ot, egész impozáns játékkal.

A döntőt megelőzően még egy esemény színezte ki az amúgy is színvonalas tornát. A helyi műsorvezető felkérésére ugyanis egy rekorddöntési kísérlet is megkezdődött, egészen pontosan az eddigi 17 perc 14 másodperces mexikói hullámzás világrekordját kívánta megdöntetni. Ez maximálisan sikerült is, ugyanis több, mint 28 percig hullámzott a közönség, a döntő előtt elkezdődött esemény pedig valahol az első mérkőzés alatt ért véget.

A döntő szintén nagy izgalmakat tartogatott, azonban végül 4-1-es arányban a Renault Vitality lett a világbajnok. A döntő legemlékezetesebb gólja is az ő nevükhöz fűződik, az első mérkőzésen szinte lehetetlen helyzetből mentették hosszabbításra a találkozót:

A győztes gól, amivel eldőlt a világbajnoki cím.

Összességében egy igen színvonalas, izgalmakban, drámában gazdag 3 napnak lehetett szem- és fültanúja, kíváncsian várjuk tehát a következő szezon küzdelmeit is. Kaydop Turbopolsa után a második háromszoros világbajnok játékos lett, az előző szezonban bár ezüstérmet ért el a Dignitassal, de az azelőtti két szezonban mindkétszer aranyéremmel zárta a küzdelmeket. Fairy Peaknek és Scrub Killának pedig ez az első világbajnoki címe.

TI MELYIK CSAPATNAK SZURKOLTATOK? HOGY TETSZETT A MOSTANI DÖNTŐ? OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(A borítókép forrása: Rocket League Esports Twitter)

Kövess Minket!