Gondolatokkal irányított számítógépek - Elon Musk bemutatta a Neuralinket

Gondolatokkal irányított számítógépek - Elon Musk bemutatta a Neuralinket

Mi lenne ha a játékokat gondolatokkal lehetne irányítani? Hatalmas tudományos áttörés előtt áll a világ.

A mesterséges intelligencia vagy röviden MI a számítástechnikai világ Szent Grálja. Nagyon sokan keresik, próbálják kifejleszteni, mindeddig kisebb, mint nagyobb sikerekkel. Persze ennek sokan örülnek, hiszen van egy tábor, aki azt vallja, hogy a gépi intelligencia bőven lehagyhat minket, de akár erőszakossá is válhat az emberekkel szemben, gondoljunk csak a Terminátor vagy a Mátrix filmekre. Azért az ott látottak és az emberek félelme egy kicsit eltúlzott, de azt még az olyan tech guru, mint Elon Musk is elismeri, hogy az MI-vel óvatosan kell bánni. Az ő nézete szerint a technológia előbb vagy utóbb, de biztosan elkészül. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor a gépi fejlődés nagyon gyorsan maga mögött hagyja majd az emberiséget. A kérdés már nem az, hogy ezt irányíthatjuk-e, hanem az, hogy megpróbálunk-e lépést tartani vele?

Musk pont ezért, 2017-ben létrehozott egy startup céget, aminek azt a célt határozta meg, hogy hozzanak létre egy kommunikációs csatornát az emberi agy és a gép között. A vízió az volt, hogy az agy utasításait, elektromos jeleit, ne kelljen egy interfészen keresztül betölteni egy gépbe. A lényeg, hogy a parancsok működjenek maguktól, csak gondolatok által. A vállalat a Neuralink nevet kapta.

Ma pedig eljött a nap, hogy a csapat beszámoljon arról, hogy mit csináltak az utóbbi két évben. A ma reggeli prezentációban kiderült, hogy a Neuralink nagyot lépett előre, hiszen elkészült az a mikrochip, ami hidat verhet az emberi agy és a számítógép között. A technológia alapja már egy ideje létezik, talán már sokan láttak olyan protéziseket, amiket az emberek a gondolatiakkal tudtak mozgatni. A vállalat terméke ugyanerre képes, csak Musk állítása szerint a kommunikáció az ő terméküknél 1000-szer jobban működik, mint akármi más, ami most a piacon van. 

Hogy megértsük miről is van szó, kicsit a dolgok mögé kell nézni és meg kell tudnunk, hogy mi is zajlik a 'fejekben'. Az agyunk neuronok hálózatából épül fel. Ezen neuronok felelősök azért, hogy testünknek parancsokat osszanak, illetve azért is, hogy ezen parancsok eljussanak oda, ahol az irányítás történik. A neuronok között elektromos jelek száguldoznak és szinapszisokon keresztül jutnak el egyik pontból a másikba. A Neuralink és egyébként az össze mesterséges agy-gép kommunikációs eszköz azt használja ki, hogy a szinapszisokon áthaladó jeleket értelmezni tudja. Persze eddig az kicsit taszító volt, hogy nagyon pici 'tüskéket' kellett a fejünkbe szúrni a kapcsolat létrejöttéért, ezt viszont most Musk és csapata felülmúlta. Az ő chipjük esetében szálak vagy fonalak vannak, amik vékonyabbak, mint egy hajszál és a rugalmasságuk is nagyszerű. 

A képen a chip és egy kisujj látható

A kérdés persze felmerül, miért foglalkozunk mi ezzel, hiszen a Neuralink termékét nem a gaming világnak szánják, hanem sokkal inkább a gyógyászatba, ahol az Alzheimer vagy Parkinson betegeknek akarnak segíteni. De gondoljatok bele, ha lenne egy olyan játék, amit a gondolataitokkal tudtok irányítani, az mennyire lenne népszerű. Ha a VR játékokban nem kellene különböző kontrollereket használnunk, ha a játék akár még el is hitetné, hogy mi épp egy másik világban vagyunk, akkor mennyien játszanának? Gyakorlatilag a szemünk előtt elevenedik meg a Cyberpunk világa, előttünk válnak valóra az olyan Anime sorozatok, mint a Sword Art Online vagy a Log Horizon. De példaként ott van a Gamer című film is, ami szintén egy alternatíva lehet. A mai napig nem találtak jobb hardveres megoldást, mint az egér+billentyűzet kombináció, viszont ez a technológia annál sokkal előrébb jár. Csak gondoljatok bele, hogy milyen lehet úgy csinálni egy B támadást vagy ganket midre, hogy csak elképzelitek. Nem kell kattintani, nem kell billentyűt leütni, a cselekedeteink egyszerűen megtörténnek és kész. 

Azért nem lehet azt mondani, hogy nincs veszélye ennek a fejlődési iránynak. Ugyan a filmek és sorozatok a legtöbb esetben csak történetek, amit valaki kitalált. De sok esetben az alapok a társdalomban vagy a tudományban keresendők. Igen, óvatosan kell kezelni ezt az irányt és korlátokat kell állítani. Viszont most a technológia egy olyan ajtaját készülünk kinyitni, ami mögött a legnagyobb orvosi, ipari, katonai és szórakoztatási vívmány lehet azóta, hogy először villant fel egy villanykörte vagy először szólalt meg valaki a vonal másik végén.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!