Hirdetés

Gondolatokkal irányított számítógépek - Elon Musk bemutatta a Neuralinket

Ben | 19/07/17 11:54
Cikk mentése

Mi lenne ha a játékokat gondolatokkal lehetne irányítani? Hatalmas tudományos áttörés előtt áll a világ.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia vagy röviden MI a számítástechnikai világ Szent Grálja. Nagyon sokan keresik, próbálják kifejleszteni, mindeddig kisebb, mint nagyobb sikerekkel. Persze ennek sokan örülnek, hiszen van egy tábor, aki azt vallja, hogy a gépi intelligencia bőven lehagyhat minket, de akár erőszakossá is válhat az emberekkel szemben, gondoljunk csak a Terminátor vagy a Mátrix filmekre. Azért az ott látottak és az emberek félelme egy kicsit eltúlzott, de azt még az olyan tech guru, mint Elon Musk is elismeri, hogy az MI-vel óvatosan kell bánni. Az ő nézete szerint a technológia előbb vagy utóbb, de biztosan elkészül. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor a gépi fejlődés nagyon gyorsan maga mögött hagyja majd az emberiséget. A kérdés már nem az, hogy ezt irányíthatjuk-e, hanem az, hogy megpróbálunk-e lépést tartani vele?

Musk pont ezért, 2017-ben létrehozott egy startup céget, aminek azt a célt határozta meg, hogy hozzanak létre egy kommunikációs csatornát az emberi agy és a gép között. A vízió az volt, hogy az agy utasításait, elektromos jeleit, ne kelljen egy interfészen keresztül betölteni egy gépbe. A lényeg, hogy a parancsok működjenek maguktól, csak gondolatok által. A vállalat a Neuralink nevet kapta.

Ma pedig eljött a nap, hogy a csapat beszámoljon arról, hogy mit csináltak az utóbbi két évben. A ma reggeli prezentációban kiderült, hogy a Neuralink nagyot lépett előre, hiszen elkészült az a mikrochip, ami hidat verhet az emberi agy és a számítógép között. A technológia alapja már egy ideje létezik, talán már sokan láttak olyan protéziseket, amiket az emberek a gondolatiakkal tudtak mozgatni. A vállalat terméke ugyanerre képes, csak Musk állítása szerint a kommunikáció az ő terméküknél 1000-szer jobban működik, mint akármi más, ami most a piacon van. 

Hogy megértsük miről is van szó, kicsit a dolgok mögé kell nézni és meg kell tudnunk, hogy mi is zajlik a 'fejekben'. Az agyunk neuronok hálózatából épül fel. Ezen neuronok felelősök azért, hogy testünknek parancsokat osszanak, illetve azért is, hogy ezen parancsok eljussanak oda, ahol az irányítás történik. A neuronok között elektromos jelek száguldoznak és szinapszisokon keresztül jutnak el egyik pontból a másikba. A Neuralink és egyébként az össze mesterséges agy-gép kommunikációs eszköz azt használja ki, hogy a szinapszisokon áthaladó jeleket értelmezni tudja. Persze eddig az kicsit taszító volt, hogy nagyon pici 'tüskéket' kellett a fejünkbe szúrni a kapcsolat létrejöttéért, ezt viszont most Musk és csapata felülmúlta. Az ő chipjük esetében szálak vagy fonalak vannak, amik vékonyabbak, mint egy hajszál és a rugalmasságuk is nagyszerű. 

A képen a chip és egy kisujj látható

A kérdés persze felmerül, miért foglalkozunk mi ezzel, hiszen a Neuralink termékét nem a gaming világnak szánják, hanem sokkal inkább a gyógyászatba, ahol az Alzheimer vagy Parkinson betegeknek akarnak segíteni. De gondoljatok bele, ha lenne egy olyan játék, amit a gondolataitokkal tudtok irányítani, az mennyire lenne népszerű. Ha a VR játékokban nem kellene különböző kontrollereket használnunk, ha a játék akár még el is hitetné, hogy mi épp egy másik világban vagyunk, akkor mennyien játszanának? Gyakorlatilag a szemünk előtt elevenedik meg a Cyberpunk világa, előttünk válnak valóra az olyan Anime sorozatok, mint a Sword Art Online vagy a Log Horizon. De példaként ott van a Gamer című film is, ami szintén egy alternatíva lehet. A mai napig nem találtak jobb hardveres megoldást, mint az egér+billentyűzet kombináció, viszont ez a technológia annál sokkal előrébb jár. Csak gondoljatok bele, hogy milyen lehet úgy csinálni egy B támadást vagy ganket midre, hogy csak elképzelitek. Nem kell kattintani, nem kell billentyűt leütni, a cselekedeteink egyszerűen megtörténnek és kész. 

Azért nem lehet azt mondani, hogy nincs veszélye ennek a fejlődési iránynak. Ugyan a filmek és sorozatok a legtöbb esetben csak történetek, amit valaki kitalált. De sok esetben az alapok a társdalomban vagy a tudományban keresendők. Igen, óvatosan kell kezelni ezt az irányt és korlátokat kell állítani. Viszont most a technológia egy olyan ajtaját készülünk kinyitni, ami mögött a legnagyobb orvosi, ipari, katonai és szórakoztatási vívmány lehet azóta, hogy először villant fel egy villanykörte vagy először szólalt meg valaki a vonal másik végén.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
2 db hozzászólás
 • kiskeni 4 hónapja
  Kösz, nem... SOHA. Aztán ha "kilépsz" a játékból, honnan tudod, hogy valójában kiléptél? Ha berobban az 5G és az ígéretekhez tartja magát, adott lesz a hálózati infrastruktúra, ami képes lesz kiszolgálni ezt a fajta felhasználási módot, ezt az új felhasználói igényt. Onnantól egy Ready Player One-szintű virtuális világ tényleg egy karnyújtásnyira lesz, de honnan fogom tudni, hogy én valóban kiléptem? Egy olyan technológiát készülnek feltalálni, ami képes az embert minden tekintetben teljesen átverni, az érzékeinket teljesen kijátszani és komolyan azt várják, hogy örvendezve fogadjam ezt az újítást? Teljesen megmakkantak, ha azt hiszik, hogy én akár csak hozzá is fogok nyúlni efféle technológiához. Szeretem egyébként a technológiát, sok mindenben megkönnyíti az életünket, de egyben szeretek is mindig észnél lenni és biztosra tudni, hogy én irányítom a saját testemet, a gondolataimat.
  0 0 Válasz
  • meszesz 4 hónapja kiskeni
   Lehet viccesen hangzik, de csak félig írom viccből. Szinte látom magam előtt a bitcoin bányász farmot, ahol nem 7 VGA-s gépek vannak összepakolva egymás mellé, hanem katatón állapotban lévő emberek fekszenek fotelekben. Vagy mert ez egy lehetséges munka lesz, vagy mert kipróbálták a technológiát és nem engedték ki őket.
   0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?