Óriási banhullám söpört végig a Majort közvetítő csatornákon, lehalt a magyar stream is!

Óriási banhullám söpört végig a Majort közvetítő csatornákon, lehalt a magyar stream is!

Sok Twitch csatorna kapott váratlan meglepetést az éjszaka folyamán.

Izgalmas napon vannak túl nem csak a berlini Majorön játszó csapatok, de a meccseket közvetítő Twitch csatornák és azok nézői is. A nap utolsó meccsének utolsó pályáján jött egy váratlan pofon és a StarLadder rengeteg, a Majort közvetítő csatornát lőtt le, közte a magyarokét is.

Hogy meg tudjuk érteni a sztorit, azt mindenképpen tudnunk kell, hogy nem lehet csak úgy ész nélkül nekiállni streamelni a Majort. Meg kell hozzá szerezni a jogokat, ami nem egy egyszerű feladat, de cserébe a Major minden tartalmának streameléséhez kapsz jogosultságot.

Van viszont még egy mód, streamelheted a GOTV-t is. Ebben az esetben nincs szükséged jogosultságra, viszont nem használhatod a Major custom HUD beállításait, a játékosok képeit, a kommentátorok hangját és semmilyen helyszíni képet sem. Egyszerűen csak a GOTV-s képet streamelheted tovább a saját nézőidnek.

Sok olyan profi játékos is szokta így streamelni a meccseket, aki nem jutottak ki a Majorre, illetve ott van talán a legnépszerűbb csapat, a No Majors Club, Richard Lewis csatornáján. Ott olyan újságírók, kommentátorok, elemzők, ex-profik társaságában nézheted a meccseket, akiket nem hívtak meg az aktuális Majorre.

Tegnap rengeteg hasonló csatorna kapott szinte a semmiből Twitch bant, sőt, még olyanok is, akik egyébként minden szükséges joggal rendelkeznek. Értetlenül állt mindenki a történtek előtt, hiszen ha volt joguk közvetíteni akkor jogtalanul kaptak eltiltást, ha pedig a GOTV-s képet adták, akkor nem kellene semmilyen jogi akadályba ütközniük.

A jogtalanul bannolt csatornákat aztán rövid időn belül feloldották, később pedig szinte mindenki visszakapta a csatornáját. Adódik a kérdés, hogy mi a helyzet akkor a GOTV jogokkal, hiszen sem a Valve, sem a StarLadder nem szólalt még meg az ügy kapcsán. Eddig mindenki úgy tudta, hogy a Valve birtokolja a jogokat, de ha idén a StarLadder kizárólagos jogokat szerzett a Majorre, akkor azt miért nem közölték a közösséggel? Miért csak a Major második napján kezdték el bannolni a Twitch csatornákat és miért figyelmeztetés, felszólítás nélkül?
A StarLadder frissen nyilatkozott az ügy kapcsán, amiben bár nem mondják ki szó szerint, hogy az övék minden jog, minden bizonnyal erről van szó. Ugyanakkor ismételten lehetne példálózni az IEM Katowice Majorrel, ahol az ESL ugyanilyen cipőben járt, még sem támadta be a GOTV-t streamelő Twitch csatornákat.

"A szerződés értelmében a videós anyagok streamelésének jogai a StarLadder-t illetik. Ezeket a jogokat használtuk arra, hogy kapcsolatokat teremtsünk, ami segített abban is, hogy egyáltalán létrejöhessen a rendezvény. Azokat a közösségi streameket tudunk örömmel fogadni, amik nem a hivatalos streamek nyelvén folynak. (kínai, dán, finn, francia, német, magyar, lengyel, portugál, spanyol és szerbhorvát - a szerk.) Az angol nyelvű közösségi adások közül azokat tudjuk elfogadni, akik készek eleget tenni a szponzorációs kötelezettségeknek." - olvasható a StarLadder közleményében.

Más források pedig még inkább világos képet adnak a kialakult helyzetről. Ugyanis tudni vélik, hogy míg korábban a Valve szervereiről, a Valve hardvereinek munkájával folytak az adások, addig Katowicében és most is, már a szervezők biztosítják a verseny ezen részét is, így jelenleg a StarLadder rendelkezhet a GOTV-s jogok fölött is. Akárhogy is legyen, a Valve-nak illendő lenne foglalkoznia a dologgal és végre tiszta vizet öntenie a pohárba.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!