Exkluzív, 5 millió dolláros ligát indít az ESL és a DreamHack

Exkluzív, 5 millió dolláros ligát indít az ESL és a DreamHack

A CS:GO-ban is elindulhat a franchising, ami egyelőre egy exkluzív ligát jelent az ESL-től.

Az elmúlt években szinte minden nagy e-sport játék megkapta a saját franchising rendszerét. Ennek segítségével már sokkal inkább elkezdtek hasonlítani a hagyományos sportok ligáira. Európában és Amerikában a League of Legends berkein belül teljes sikerrel zárták végül az elmúlt éveket, ugyanis nem csak a nézősereg lett nagyobb, de a rengeteg, csapatok által befektetett pénznek köszönhetően az infrastruktúra is minőségibb lett. Az egyetlen nagy hátrány ennek a rendszernek az, hogy exkluzivitást élvez, így nem véletlenül nem látunk közel sem annyi versenyt LoL-ból, mint például CS:GO-ból. A nagy csapatokat és a legjobb játékosokat egyszerűen nem engedik el.

Nagyon úgy tűnik, hogy az ESL és a DreamHack szerint a CS:GO is felnőtt ehhez a feladathoz, hiszen bejelentették, hogy jövőre elindítják az ESL Pro Tour-t. Mindez körülbelül 20 tornát köt majd gúzsba, 5 millió dollár össznyereménnyel. Az egyik legfontosabb kitétel viszont az exkluzivitás, ami azt jelenti, hogy a csapatok nem játszhatnak más versenyeken, miközben a Pro Tour zajlik. Egészen pontosan ez áll a szabályzatban:

"2020 január elsejétől kezdve az EPL csapatok nem játszhatnak más CS:GO ligába, amelyet nem a Valve támogat és a kezdéstől számítva (a kvalit nem számolva) 14 napnál tovább tart, persze a Pro League kivételével.

Minden egyes résztvevőnek limitálnia kell a más versenyeken való részvételt. Egészen pontosan egy naptári évben 60 napot versenyezhetnek máshol, akkor is ha éppen egy adott napon nem játszanak. Ebből a számból kivétel a Valve által támogatott tornák, mint a Minorok, a Majorök, online kvalifikációk és persze a Pro League. A csapatok további napokat kérelmezhetnek.

A szezon alatt a csapatoknak tilos más versenyeken vagy ligákban játszaniuk. Ez alól kivétel a 200 ezer dollárnál nagyobb össznyereménnyel rendelkező versenyekre való online kvalifikáció. Ez alól természetesen kivétel a Valve által támogatott tornák."

A Dexerto értesülései szerint egyelőre két csapat nem állapodott még meg az ESL-lel. Mindez annyit már biztos jelent, hogy azon csapatok, akik részt vesznek az EPL-en, azok nem játszhatnak az ECS nyolcadik szezonjában. A következő csapatok voltak jelen idén mindkét ligában: Team Liquid, NRG, MIBR, Complexity Gaming, Cloud9, FURIA Esports, eUnited, Ninjas in Pyjamas, Mousesports, FaZe Clan, Astralis, Team Vitality, Optic Gaming, North és Fnatic.

A Pro Tour mellett viszont érdemes megemlíteni SPUNJ tweetjét is, aki azt írta, hogy mindez csak a kezdet és jövőre ennél sokkal keményebb franchise érkezik.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a CS:GO is elindult azon az úton, ami közelebb hozhatja a hagyományos sportokhoz, már csak a szponzorok gondolkodásmódjában kell nagy változás, hogy a CS is Dota 2-höz hasonló nyereményeket vagy éppen konzisztenciát kapjon. 2020 hatalmas év lehet az e-sportnak, meglátjuk mi sül ki belőle.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

 

Kövess Minket!