Witcher 3 a Nintendo Switchen - Játékteszt

Witcher 3 a Nintendo Switchen - Játékteszt

Geralt kalandjai menet közben is elvarázsolnak

Amikor bejelentésre került, hogy a Witcher 3 Nintendo Switchen is elérhető lesz októbertől, sokan szkeptikusan fogadták a hírt. Hogyan fogja a Switch futtatni a játékot? Képes lesz-e egyáltalán akadásmentesen megjeleníteni ezt a remekművet?

Kicsit én is gyanakodva és elvárásokkal ültem neki a játéknak, amikor a kezeim közé került a Switch verziója (digitális letöltés formájában). A PC kiadást már évekkel ezelőtt végigjátszottam, így ez a cikk nem feltétlen a játékban rejlő döntési lehetőségeket, változatos történetszálakat és mesteri szerepjátékelemeket fogja kivesézni, hiszen ezeket a legtöbb olvasó már ismerheti; ehelyett a konzolon elérhető teljesítményt veszem górcső alá. A nagy kérdés, melyre a cikk végén megkapjuk a választ: Érdemes-e beszerezni és játszani a (S)Witcher 3-mal a Nintendon?

A kezdetek

Rögtön az elején egy pluszpont a készítőknek, hiszen a beállításoknál a magyar nyelvet is kiválaszthatjuk a feliratokhoz, akárcsak a PC-s és konzolos eredeti megjelenéskor. Apró figyelmesség, de könnyűszerrel ki is maradhatott volna a Nintendos verzióból. További pozitívum, hogy egy jól látható ábrán szemlélteti a játék a kontroller különböző funkcióit, így nem kell sokat keresgélni ezt sem.

Nem mehetünk el amellett sem szó nélkül, hogy a játék fizikai verziójánál az egész csomag felkerült a "kazettára". Semmiféle utólagos letöltés nem szükséges, hiszen rögtön kézhez kapjuk a teljes verziót, ami nem kis teljesítmény a Nintendotól.

Meglátásom szerint érdemes rögtön az elején a kameraérzékenységen állítani, mert a jobb analóg kar apró megmozdításával túl sokat mozog a kamera. Ezenkívül a Motion blurt (Mozgási elmosódás) is hasznos kikapcsolni, hiszen a játékmenet stabilabbnak és szebbnek tűnik nélküle.

Játékmenet és megjelenítés

A játék megkezdésekor azonnal magával ragad a hangulat, és egészen nosztalgikus érzés fogja el azokat, akik már sok időt töltöttek ezzel a játékkal vagy akik játszanak a Gwent digitális kártyajátékkal mostanában. Ami viszont szintén feltűnik, az a grafika, és nem feltétlenül jó értelemben. Mindenki számított arra, hogy nem fogja tudni hozni azt a színvonalat a Switcher grafikai téren, mint amit a többi konzolon és PC-n láthattunk, és valóban, nem nevezném lélegzetállítónak a látványt. Semmiképpen sem nevezném azonban csúnyának sem. Sőt, mi több, 2 dolog is elmondható a látványvilágról:

  • A Switch hardverképességeit maximálisan kihasználja a játék, ezáltal sokkal szebb arcát mutatja, mint amire a közvélemény számított.
  • Nagyon könnyedén belefeledkezik az ember a játékba és hangulatába, így a grafikai hiányosságok néhány perc után fel sem tűnnek.

Mi a helyzet az FPS-sel?

A játék legtöbb részén stabil 30 FPS-sel találkozhatunk, ami folyékony játékmenetet biztosít Full HD-ban is. Az első negatívum azonban ennél a témakörnél jelentkezik: jelenetváltáskor többször előfordul FPS-drop, leginkább az új jelenet első néhány másodpercében. Hamar hozzászokik az ember, ám ez mégiscsak zavaró tényező lehet. Ugyanez a jelenség akkor is fennáll, ha egyszerre nagyon sok elemet kell a játéknak megjelenítenie; ilyen esetben is az első néhány másodperc nem igazán folyamatos. A játékban emellett rengeteg átvezető videó van, melyek azonban problémamentesen kerülnek lejátszásra, és az esetleges dialógusléptetésekkor sincsen képkocka-veszteség.

Dokkolt vs Handheld mód

A Handheld mód egyik előnye igazán tettenérhető a Witcher 3-nál: kisebb képernyőn kell megjelenítenie ugyanazt a felbontást, mint esetleg egy 4K TV-n, így a grafika élesebb, kevésbé látszódnak a pixelek külön-külön, és jobb az összkép ezáltal.

Semmiképpen sem mondanám azonban, hogy dokkolt állapotban csúnya lenne a megjelenés; a Full HD felbontás garantált, ám ebben az esetben néhol látszódik, mennyire lejjebb kellett venni a grafikai beállításokat ahhoz, hogy a Switch is megbirkózzon a játékkal. Azok számára, akik a korábbi verziókkal már játszottak, feltűnő lesz a különbség, főleg, ha eddig az elérhető legjobb grafikai beállításokkal játszottak.

Irányítás

Geralt irányítása elsőre talán kicsit érzékeny, ám hamar hozzászokik az ember. A Joy-conok szinte összes gombját felhasználja a játék, így ezeket memorizálni kell, ám rövid idő alatt megjegyezhető a kezelés minden egyes eleme.

Csak a pozitívum!

  • Folyékony játékmenet
  • Kihozza a maximumot a konzol hardveres adottságaiból
  • Magyar feliratok
  • Handheld módban remekül teljesít minden téren
  • Legendás játék, több mint 100 órányi tartalommal (beleszámítva a kiegészítőket is)

Negatív pontok

  • Jelenetváltáskor olykor FPS-drop
  • Dokkolt állapotban feltűnő lehet a grafika "lebutítása"
  • Nem feltétlenül áll kézre az irányítás

Összegzés

A Saber Interactive, mely elkészítette ezt a Nintendo portot, megérdemli a dicséretet, hiszen az apróbb negatívumoktól eltekintve egy remek és rendkívül élvezhető játékot sikerült átültetniük a Switchre. Geralt kalandjai innentől kezdve nem csak a monitorunkon és nagyképernyőnkön érhetőek el, hiszen a Witcher világa menet közben is elvarázsol minket újra és újra, több mint 100 órányi játékidejével pedig bőven megéri az árát is.

Érdemes-e tehát beszerezni a (S)Witcher 3-at? A válaszom: igen!

Összpontszám: 9/10

Ti beruháztok a Witcher 3-ra a Nintendora is? Szerintetek is jól sikerült a port?

ÍRD MEG A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Csatlakozz az Esport1 közösséghez további tartalmakért: Esport1 közösség

Kövess Minket!