Nincs több egyetemi CS:GO Katalóniában, mert

Nincs több egyetemi CS:GO Katalóniában, mert "túl erőszakos"

2019-ben még mindig mintha a 2000-es évek elején tartanánk. 

Bár a katalánok függetlensége körül már évek óta nagy a feszültség, az utóbbi hetekben ismét rég nem látott erőszakossá fajult a helyzet. A 2017 óta független Katalán Köztársasággal viszont most nem politikai helyzete, sokkal inkább az egyetemi e-sportja miatt szeretnénk foglalkozni.

Magyarországon is kellően elterjedtek már az egyetemi LAN-ok, jómagam is sok ilyet megjártam anno. Katalóniában azonban egy szinttel már feljebb léptek, létezik egy nemzeti liga is az állam 12 egyeteme között, ahol a játékosok számtalan e-sportban mérhetik össze tudásukat. Nem csak, hogy egy rendszeres és minőségi ligáról van szó, de számos nagynevű szponzor is beállt már mögéjük (például az OMEN vagy az Intel), az éves összdíjazás pedig több tízezer euróra tehető.

helyszíni kép az egyik egyetemi rendezvényről (forrás: instagram.com/university_es)

Reivb nevű Reddit felhasználó tette közé panaszát, miszerint alig egy hónappal a következő verseny előtt a katalán egyetemek egyszerűen betiltották a CS:GO-t, mondván ez a játék túl erőszakosak. Derült égből villámcsapásként érte a játékosokat a hír, hiszen hónapok óta gyakoroltak, a döntést pedig a fejük fölött hozták meg.

Rengetegen mellé álltak az ügy kapcsán, hiszen eléggé érthetetlen, hogy 2019-ben még mindig itt tartunk. Persze én is aláírom, hogy a CS:GO nem az a klasszikus családbarát játék, ugyanakkor a LoL-ban hasonlóképpen az ellenfél likvidálása az egyik cél a sok közül, ahogy a Brawl Starsban is, amiből szintén rendeznek versenyeket az egyetemi bajnokság keretein belül.
Persze a leghíresebb e-sport játékok közül talán a CS:GO ábrázolja a 'legéletszerűbben' az erőszakot és valószínűleg az sem segít a játék megítélésén, hogy még a TV-s híradók is hamis 'tényeket' közölnek le, pusztán csak azért, hogy találjanak egy bűnbakot. Azt már csak suttogva merem megemlíteni az e-sport és az 'erőszakos videojátékok' ellenzőinek, hogy az aktív CS:GO-ba még nem haltak bele, ellenben az ökölvívásba például igen.

Szerintetek képes lesz valaha a világ túltenni magát a videojátékokon, vagy ez mindig is egy olyan bűnbak marad a hozzá nem értőknek, amit elővehetnek, ha a helyzet úgy kívánja?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!