Jesse James vagy Pat Garrett is megirigyelné a RDR 2 vadnyugati világát!

Jesse James vagy Pat Garrett is megirigyelné a RDR 2 vadnyugati világát!

Egy olyan játékot rakott le az asztalra a Rockstar, aminek hatására rövidebb-hosszabb ideig valódi cowboyként vágtathatunk végig a vadnyugat legcsodálatosabb helyszínein.

Nem tagadom, mondhatni irigy voltam a konzolosokra, miután kiderült, hogy egy lenyűgöző alkotást kapnak a Rockstartól, mely a Red Dead Redemption névre hallgat. A vadnyugat mindig a szívem csücske volt, és végre a második rész kapcsán, mikor bejelentették PC-re, eljött a pillanat, hogy én is részese lehessek egy történelmi kalandnak. Korábban írtunk már a konzolos kiadásról egy tesztet, ott már leírtuk a legfontosabbakat, így én leginkább csak azokra térnék ki, ami személyesen a kedvencem volt a játékkal kapcsolatban. Illetve azért nem tudok elmenni amellett sem, hogy tartalmaz néhány bosszantó dolgot is a program, bár 1-2 ezek közül lehet csak az idegrendszeremre volt negatív hatással.

Kezdjük rögtön azzal, hogy a sztori legalább 50, ha nem jóval több órát kínál a végigjátszás oltárán. Ez azt jelenti, hogy nem kevés időt töltünk majd a vadnyugat kietlen vagy éppen a 1800-as évek végén benépesülni készülő pusztáin. A legfontosabb, hogy az egész világ, a szó nagybetűs értelmében ÉL, és még ha látszólag nincs is semmi a környezetünkben a fákon és bokrokon kívül, akkor is úgy érezzük, hogy egy élő és lélegző világ részesei vagyunk. Engem nagyon beszippantott az egész, hiszen képes voltam percekig gyönyörködni a tájban, időnként még a lóról is lepattantam és szimplán sétáltam a kellő magabiztossággal kiválasztott sarkantyús csukámban. Itt gyorsan megjegyezném, hogy a játékban a legtöbb időt lóháton töltjük majd, de ez például engem egyáltalán nem zavart, sőt nem hazudok, ha azt mondom, hogy a Red Dead Redemption 2 hatására erősen elgondolkoztam, hogy megtanulok a valódi életben is lovagolni, annyira magával ragadott ez az élmény. A másik, amivel még végtelen időt elpepecselhetünk a beszerezhető dolgok kiválogatása. Ide tartozik a külsőnk testreszabása, a megfelelő étel és ital, valamint a lovunkhoz megvásárolható kellékek. Ezektől életerőt, staminát, és a Dead Eye (egy gombnyomásra Neo-t a Mátrixból megszégyenítve lassíthatjuk le az időt és célozhatunk mit sem törődve a velünk szemben állók reakcióival) a visszatöltését remélhetjük. A nagyobb településeken óriási kínálattal találkozunk a boltokban. De emellett nyomulhatunk a szalonokban, kivehetünk szobát, kockázhatunk, vedelhetünk igazi cowboy módjára vagy pókerezni is leülhetünk, de a folyamatosan növekvő arcszőrzetünket, illetve hajunkat is méretre igazíthatjuk a borbély segítségével, no meg akár saját magunk is. Az istállóknál a lovunkat is egyre menőbb cuccokkal vértezhetjük fel, és ha új hátast szeretnénk, akkor – nem a GTA-ban látott módon, persze ez is működhet – vehetünk újat is. Ezzel csak arra akartam utalni, hogy ha semmi mással nem törődünk, csak a körülöttünk lévő világgal, akkor is millió dolgot csinálhatunk, és még meg sem említettem, hogy utazhatunk vonattal is, kirabolhatunk bárkit, színházba látogathatunk és a többi.

Térjünk viszont rá, hogy a sztoriban Arthur Morgan bőrébe bújva kalandozunk és keveredünk mindig valami bajba. Nem kell attól tartanunk, hogy hiányérzetünk lesz, mivel ez egy előzmény résznek készült, tehát nem kell ismernünk az első rész eseményeit a szálak felgöngyölítéséhez. Szóval egy gagyin sikerült akciót követően igyekszünk egérutat nyerni egy rivális banda elől, ami persze sikerül, bár a természet csúnyán közbeszól és jó néhány társunkat elveszítve igyekszünk túlélni a hóvihar közepette. Ezt követően a legegyszerűbb feladatoktól kezdve, mint a vadászat és a közösségünk életben tartása, egészen a társaink börtönből való kiszabadításán, a vonatrabláson át, leszámolásokig minden megtalálható. Én személy szerint úgy érzem, hogy van benne bőven akció, és az elég változatos formában fordul elő, bár a mesterséges intelligencia néhol butácska, emiatt időnként egymagam is képes voltam több tucat banditából hulla-hegyet építeni a hatlövetűmmel. A legjobb dolog ilyenkor, hogy akár egy gombnyomással FPS módra válthatunk. Apropó fegyverek, elég nagy a felhozatal: kések, tomahawk balták, és íjak mellett, számtalan revolver, pisztoly, puska és sörétes kapott helyett a Red Dead Redemption 2-ben. A korszakra jellemző arcunkat félig eltakaró kendő, dinamit, valamint lasszó sem hiányozhat. Utóbbival felejthetetlen jelenetekkel ajándékozhatjuk meg magunkat. A tetteinknek egyébként súlya van, hiszen a történet szempontjából nem mindegy, hogy jó vagy rosszfiúk vagyunk, sőt komoly döntéseket is meg kell hoznunk, elég, ha megemlítem korábbi szerelmünk kérését, amit meg is tagadhatunk. Nem említettem meg, de fontos tudni, hogy minden holmi beszerzése, ha nem a lopás mellett döntünk, akkor pénzbe kerül, ennek gyűjtése tehát kifejezetten fontos, már csak azért is, mert a közösségünk letelepedése után a táborunkat is ebből fejleszthetjük. A fő sztori szál mellett számtalan bajbajutott emberrel találkozunk majd, akiknek szintén segíthetünk vagy éppen ügyet sem vethetünk rájuk, ráadásul időnként mellékküldetésekbe is belekóstolhatunk, ilyen mondjuk a nagyobb városokban a sheriff irodája, akinek fejvadászként dolgozva időnként egész jó kis plusz zseton ütheti a markunkat.

A grafika eszméletlen, bár én a emberek mozgásával nem vagyok maradéktalanul megelégedve, és tudom ez a legnehezebb a programozók számára, mégis hiányérzetem támad, néha még mindig darabos. Itt azért gyorsan összehasonlítanám a konzolos verzióval, mert a PC-s kiadás túltesz mind a két platformon, viszont a teljes pompájában való futtatáshoz elég erős masinára lesz szükségünk. A látvány azonban kárpótol mindenért. Azt hiszem a történet mellett ez a játék legerősebb pontja. A videó talán beszédesebb lesz nálam:

Az online játék egyébként első blikkre úgy tűnt, mintha egy második sztorit jelentene az RDR2-ben. Egy remek kis introval startol, ami közben létrehozhatjuk karakterünket, majd néhány titokzatos idegen kiszabadít minket egy fogolyszállító kocsiból, ami után szép fokozatosan felépíthetjük a hírnevünket. Ők külön küldetéseket adnak, megalapíthatjuk a saját kis táborunkat, amit csinosítgathatunk. A térkép hatalmas, és olyan minijátékokban is résztvehetünk, ami során több más játékossal kell teljesítenünk feladatokat, mint a ló lopás vagy rablás. Esetleg 4v4 lovas csatában is találhatjuk magunkat, és miközben egyikünk fáklyával igyekszik pontot szerezni, a lefűrészelt csövő mordállyal ádáz küzdelem zajlik körülöttünk lóháton. Egyszer itt azért kipróbáltam milyen az, ha ámokfutásba kezdek, és meglepően sokáig életben maradtam, végén aztán csak kilőttek, viszont a GTA-val ellentétben itt sokkal könnyebb dolgunk van a buta rendfentartó erőkkel megküzdenünk. Ha az alap történet kijátszása sokakat elriaszthat, mivel nem kevés időt kell rászánnunk, akkor az online részébe végtelen időt beleölhetünk, főleg ha van haver is, akivel bandát alapíthatunk.

A végére azért megjegyeznék néhány bosszantó hibát is. Az egyik a kifagyások jelensége, ami nálam sokszor nem fordult elő, de amikor egy küldetés vége előtt zárja be a játékot és dob vissza az asztalra, akkor azért időnként megemelkedett a vérnyomásom. Történt olyan eset is, hogy kicsit nagyobb sebességgel ügettem egy településen és már majdnem odaértem a célhoz, amikor egy kutya berongyolt elém, mondanom sem kell esélyem sem volt kikerülni. A rend őrei meg persze állatkínzásért tüzet nyitottak rám. Nehéz eldönteni, hogy igazán pozitívum-e vagy negatívum, ezért azt mondanám, hogy közepes vason is élvezhetően lehet futtatni a játékot, azonban teljes pompájában csak bivalyerős videokártya társaságában szemlélhetjük meg, ami persze nem olcsó mulatság. Ami még sokaknak nem jöhet be, bár már korábban pedzegettem, de a lassan előrehaladó sztori, és a rengeteg lovaglás. Ha egy akcióval teletűzdelt pörgős alkotásra vágyik valaki, akkor nem feltétlenül neki való a Red Dead Redemption 2. Mindent egybevetve viszont, bár nincs sok ilyen cím ebben a témában, azt gondolom, hogy a vadnyugat királya lett, és nem valószínű a trónfosztás egy jó ideig. Legalábbis a 3. rész megjelenéséig biztosan nem látunk ennél összetettebb és lenyűgözőbb western játékot.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!