Jarvis eltiltása megosztja a közösséget; Ninja szerint enyhébb büntetést kéne kapnia

Jarvis eltiltása megosztja a közösséget; Ninja szerint enyhébb büntetést kéne kapnia

A FaZe Clan játékosa körüli felhajtás egy összetett kérdéssé vált.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a FaZe Clan játékosa, Jarvis egy meggondolatlan döntés következtében perma bant kapott Fortnite-ban az egyik kis fiókjára. Ez jó eséllyel kettétörte eddigi Fortnite-os karrierjét, ami lássuk be igen magasan szállt. Szerződése volt az egyik leghíresebb amerikai e-sport szervezettel, Youtube-ján pedig közel 2 millió emberi követi a Fortnite-os tartalmaiért, valamint a streamjein se elhanyagolható számú ember bukkant fel.

Azonban néhány nappal ezelőtt feltöltött egy videót, amelyben egy erre létrehozott kis fiókon aimbotot használt sima Solo módban és Playgroundban. Természetesen az eset hamar eljutott az Epic Games-hez is, akik perma bannal jutalmazták meg Jarvis-t a nézők ezen fajta szórakoztatásáért.

A közösség véleménye erősen megoszlik a történtekről, egyesek azt mondják, hogy Jarvis büntetése tökéletes, abszolút megérdemli, míg mások úgy gondolják, hogy lehetne rajta enyhíteni.

Pro

A hajdani leak király, Preston, az az FNBRLeaks egy hosszabb Twitter threadben magyarázta el, hogy Jarvis miért nem érdemel meg egy második esélyt. A fiókok létrehozásakor minden játékosnak el kell fogadnia az "End Use Licenc Agreement" és a "Terms of Service" nevű dokumentumokat, amik írásba foglalják az Epic Games álláspontjait, és hivatalos keretek közé helyezik a Fortnite, mint játék, felhasználásának lehetőségeit. Ezek a dokumentumok egy részen kitérnek a csalások használatára is, valamint a Cheat Detection funkciók blokkolására. A szabályzat egyértelműen leírja, hogy az Epic Games elítéli ezt a fajta tevékenységet, a nem megengedett programok használata pedig büntetést von maga után.

Ez alapján a szituáció teljesen egyértelmű, Jarvis ugyanolyan ember, mint bárki más, hiába van 2 millió követője, szabályt szegett és megkapta méltó büntetését.

Contra

A másik tábor azonban másképp látja a helyzetet; van aki szerint Jarvis hibát követett el, de csupán szórakoztatni akart, nem pedig versenyelőnyre szert tenni, mint ahogy XXiF és Ronaldo tették a teameléssel a vb fordulójában, amiért mindössze két hét eltiltást kaptak. Így ez a ban abszurd és megalázó. A FaZe Clan tulajdonosa, Banks is ezt az álláspontot erősíti.

A témában a másik nagy felszólaló Ninja volt, aki valahol a kettő között helyezkedik el. Szerinte Jarvis a maga 17 évével egy "hülye gyerek, aki hülye döntést hozott", a büntetést megérdemli, 6 vagy 12 hónap bannal pedig egyet is tudna érteni, de a lifetime az túlzás. Itt aztán megfejelte még az okfejtést azzal, hogy a milliós követőbázissal rendelkező content cratorok, és a követőkkel egyáltalán nem rendelkező random játékosok között igenis van különbség.

Példának Logan Pault hozta fel, aki két évvel ezelőtt a barátaival "kirándult" a Japán Aokigahara erdőben, ami köztudottan arról híres, hogy a reményvesztett emberek odamennek megölni magukat. Ahogy az várható is volt, Loganék belefutottak egy holttestbe, amit aztán a youtuber megörökített és meg is osztott a felületein.

Ninja szerint Logan azért nem kapott bant, mert a Youtube felismerte, hogy a srác egyszerűen túl erős személyiség ahhoz, hogy letiltsák, túl sok ember követi, túl nagy forgalmat generál.

Próbáljuk meg megnézni az Epic Games szemszögéből

Adott egy hatalmas követőbázisú influencer, akire sok fiatal felnéz. Ettől az influencertől azt látják, hogy szórakoztatásra aimbotot használ, és semmilyen következménye nincs. Sőt, nemcsak az ő követői, hanem más influencerek is ezt látják amellett, hogy a videó pörög, hozza a nézettséget, az Epic-et pedig láthatóan nem zavarja. Egyértelmű, hogy mások is nekilátnak ilyen videókat készíteni, ezzel pedig el is indult egy lavina, aminek már rövid távon is súlyos következményei lehetnek, ha nem fojtják el még csírájában. Jarvis eltiltása ez a bizonyos elfojtás lehetett...

A kérdés egyértelműen összetett, hiszen Jarvis nem előnyszerzésre használta a csalást, továbbá a jelenlegi karrierjének szerves része a Fortnite, ez a ban pedig csúnyán belezavar az egészbe, hiszen amíg a "fekete listán" van a neve, addig nem is közvetítheti a játékot, az Epic ugyanis másodpercek alatt akadna a nyomára az új fióknak. A csalás azonban csalás, Ninja egyik meccspartnere pont azt hozta fel ellenpéldának, hogyha te azért rabolsz bankot, hogy enni adj a családodnak, akkor az rendben van? FNBRLeaks szerint egyébként Jarvis hardveres bant is kapott, továbbá az ominózus videó monetized státuszú volt, az az nyeresége származott abból, hogy az emberek megnézték.

Nektek mi az álláspontotok az ügyben?

Frissítés - 13:34

Jarvis édesanya is kifejezte álláspontját, elismeri ő is, hogy fia hibát követett el, ám ha nem anyaként, hanem mint vezetőként nézi a helyzetet, akkor azt tudja csak mondani, hogy az emberek az ilyen szintű felelősségvállalásból, szembesítésből sokkal jobban megtanulják a leckét, így szinte sosem követik el újra ugyanazt a hibát.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!